Gokpaleis

Wat gebeurt er toch veel en wat is er toch weinig tijd. Wij hopen dat u daar ook last van hebt, want dan is er kans dat het goed met u gaat.
Een beetje beheerder was in januari een procentje of zes omhoog met zijn aandelen. Directionele hedge funds deden, na honoraria, ook zoiets als we onze managers uit de Polderportefeuille mogen geloven dus we zijn niet ontevreden.
Go Capital, waarop wij deze maand extra inschreven toen ze weer even opengingen, telde 7,4% bij.
Aster-X, een fonds waar wij zelf liever niet over schrijven omdat wij –full disclosure- actief zijn in hun Raad van Advies, heeft ook iets dergelijks gescoord, maar we weten nog niet precies hoeveel. Omdat het Firebird fonds vooral actief is op gebieden waar wij ook wat in proberen te prutsen, zoals uranium, olie en diamanten, verwachten we daar ook een mooie score.
Onze portefeuille liep dus op bijna alle cilinders.

Maar don’t confuse brains with a bull market. Het zou ons niet verbazen als dit jaar minder goed zou zijn dan de consensus. Er hangt veel ellende boven de markt maar zoals we dit weekend al schreven, de lage volatiliteit toont aan dat de markt zich daar niets van aantrekt. Dat is niet erg en dat is niet dom, de dag komt vanzelf dat die zorgen urgent worden bevonden door de markt en als de bui overtrekt dan kan je beter op het zonnige terrasje blijven zitten.
Voor het verhaal over die volatiliteit kunt u hier klikken.

VPB IP

Vandaag gaan we wat gas terugnemen in Transmeridian omdat we ook al Max Petroleum gekocht hebben en omdat anders onze portefeuille een Kazakh oliefonds wordt. We gaan inschrijven op Excapsa. Mooie naam, exotisch. Klinkt alsof het een Frans bedrijf is dat u uw geld afhandig gaat maken. Dat is het niet. Het is een gokbedrijf.
Pokeren vanuit Toronto, met de IP, de intellectuele eigendomsrechten, veilig in Malta, waar een zonnig klimaat heerst. Want de VPB op de IP is daar 4,5%. Maar ze maken natuurlijk wel geld afhandig, vooral omdat er prijzenpotten van meer dan een miljoen klaarstaan om dat doel te bereiken.
Mede daardoor is deze manier van geld ophalen nog steeds veel populairder dan die van de fiscus.
We zouden hier over kunnen uitweiden en zelfs een paar recepten kunnen verklappen die wij zouden toepassen als wij, geheel onverwacht, morgen door onze fantastische koningin tot Eerste Minister zouden worden benoemd met tevens de verantwoordelijkheid voor de portefeuille van Gerrit Nutreco, maar we houden ons nog even in.

Excapsa exploiteert online software, grotendeels in eigen beheer, maar ook via licentiehouders. Ze zijn bekender door hun merk UltimateBet.
Nu is internet poker met aanverwante spelletjes een geliefd thema van ons. We zitten (open onderstaand PDF-bestand voor onze polderportefeuille) immers in Partygaming, de marktleider, en vooral in Neteller, het leidende betaalsysteem. Daarom waren we naar de presentatie gegaan vanmiddag. De lunch bij Laurent was goed, dank u.

Je mag van de AFM natuurlijk geen kennis opdoen, ook al zijn wij daar helemaal voor, anders maak je je snel schuldig aan voorkennis. Goed dat de AFM er niet bij was overigens, want bedekt door een dikke laag disclaimers vertelde dit bedrijf natuurlijk wel hoe ze de komende jaren geld dachten te gaan verdienen. Dat zijn zogenaamde Forward Looking Statements en wij denken altijd maar dat een gewaarschuwd man dan voor twee telt. Want over Historical Recaps hoor je weinig, hoewel die ook vervormd worden alsof het niets is, maar daar staat geen straf op. De winnaar, u weet het, schrijft het geschiedenisboek.
Die Forward Looking Statements vinden wij geen probleem, maar de regelgevers dus wel. Het enige probleem dat wij zien, is dat we het prettig zouden vinden als er niet te veel gejokt zou worden bij die Forward Looking Statements. Maar dat is allemaal niet erg. Wat wel een probleem is is als je gelijk krijgt, want dan heb je waarschijnlijk voorkennis gehad. En dan is de regelgever blij omdat zij dan, zoals ze het zelf wellicht met enige voorkennis als Forward Looking Statement aankondigen, de verdachten met de televisiecamera’s erbij in handboeien uit hun woning kunnen halen. Liefst in een zogenaamde Dawn Raid, want anders heb je kans dat de verdachten er met ratelende machinepistolen in hun opgevoerde Audi’s vandoor scheuren.
Je weet maar nooit.
Wij zijn niet alleen voor kennis, maar ook, in tegenstelling tot veel mopperende vakgenoten, ook heel erg voor de AFM.
Waar zou de compliance industrie zijn zonder AFM en haar mede-regelgevers? Het centrum van Amsterdam zou overspoeld worden met zwervers en bedelaars. Researchrapporten van anderhalve pagina zouden niet meer vier en een halve pagina disclaimers bevatten en mijn vrouw zou meteen denken dat ik niets lees en dus niets uitvoer.
Deze gedachten.

Terug naar de kennis die wij vandaag opdeden. Gelukkig was dit de dertiende roadshow van een serie van vijftien, dus van voorkennis kon geen sprake meer zijn, en dat luchtte ons erg op. Wel veel Forward Looking Statements. Stiekempjes zaten wij er natuurlijk om meer kennis op te doen over Neteller. Voor eerdere stukken over Neteller op quotenet klik hier.
Jim Ryan, de CEO van Excapsa, sprak vol respect over Neteller, dus daar zetten we ons eerste kruisje. Ryan was, voordat hij de rechten kocht waarop Excapsa gebaseerd is, CFO van Cryptologic, een succesvolle speler die op de Nasdaq genoteerd is. Beetje te duur voor ons, of we waren er te laat bij, in elk geval blijven wij van het aandeel af, maar we doen dat alleen vanwege de prijs. Omdat die te hoog is natuurlijk.

Waardering

Excapsa komt half februari naar de AIM, de Londonse beurs waar veel internet casino’s genoteerd staan en waar je beter niet te vaak moet handelen vanwege het bijzonder irritante market maker systeem.
Waarschijnlijk komt de emissieprijs uit op £1,10, de introducerende effectenbank is Canaccord Adams, die specialist zijn in dit soort aandelen en we verwachten een flink overtekende deal.
Omdat de prijs inhoudt dat het bedrijf naar de beurs komt voor een keer of tien de winst tekenen wij in voor £100.000. Wij denken dat we minder zullen krijgen.

In een volgende column zullen we nog wat aandacht aan deze sector besteden. Neteller blijft onze favoriet in deze sector, maar bij Excapsa denken we dat we snel een procent of dertig kunnen verdienen. Andere online spelers zijn een procent of veertig duurder. Vandaar dus die overtekening.
Wij schrijven in op 100.000 aandelen Excapsa voor de Polderportefeuille.
We denken niet dat we ze zullen krijgen, vandaar die grote inschrijving.
Hierbij tekenen wij aan als disclaimer dat dit soort inschrijfgedrag niet past bij de voorzichtige particulier, nog minder bij de zorgzame huisvader, op geen enkele wijze toelaatbaar is voor cliënten met een beheer-of adviesrelatie en alleen gekwalificeerd kan worden als pure speculatie. Past dus goed in onze portefeuille.

Michael Kraland

Open bijgaand pdf-bestand.
Indien het u niet lukt het document te openen, download dan de meest recente Adobe-reader. Mocht het nog steeds niet lukken, neem dan s.v.p. contact op met de redactie via redactie@inveztor.nl.  


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Michael Kraland staat long in Go Capital, Aster-X, Firebird en Neteller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: