Chicken Run

U weet hoe je Chicken speelt, James Dean deed het ook.
Wat u nodig hebt is een afgrond en een auto.

Het gaat in drie stappen.
Eerst steelt u een auto, of u leent een goed verzekerd exemplaar van een vijand.

Vervolgens rijdt u op een afgrond af, de auto van uw tegenstander doet dat ook.
Wie er het laatst uitspringt of wie overleeft heeft gewonnen.
Eenvoudig en leuk voor warme avonden in de zomer.

De Vogelgriep nadert.
Beleggers kunnen daarop reageren door:

1 Niets te doen
2 Roche te kopen of te beleggen in een nieuw pandemie fonds van private equity visionair John Doerr’s firma, Kleiner Perkins.
3 Contrair handelen

Regelmatige lezers weten al wat er gaat komen, wij kijken weer naar kippenaandelen.
Slachters – ja , het klinkt vreselijk maar dat is het ook, zowel het vak als het woord en ook de omstandigheden – krijgen het moeilijk als geen kip meer kip koopt.
Onze favoriete slachter is Bachoco, een Mexicaans familiebedrijf dat in New York gekocht kan worden. We vermelden het er maar bij vanwege onze vriendin Miss E. Miss E. werkt bij een vooraanstaande internetbroker en ze stuurde ons net een leuke mail. En of we ook wat konden doen aan een paar aandelen die haar beleggers konden kopen. Niet die dingen die genoteerd staan in Engeland, Canada, Zweden of andere ontwikkelingslanden, althans, vanuit de invalshoek van een Nederlandse E-broker.
Bachoco, een idee van onze vriend Dennis Loeser, staat genoteerd onder het symbool IBA en is sinds we het verkochten een procentje of 10 gezakt.
Maar eerst moet er bloed door de straten vloeien. Liefst kippenbloed natuurlijk. En liefst symbolisch, want wij hebben onze medemens lief en ook de dieren die onze schepper op deze aardkloot plantte om voor lekkere eitjes te zorgen en ons iets te vroeg te wekken op het platteland.
Wij kopen dus nog niet. Wij staan klaar om het wel te doen. Wij wachten op een grote, vette krantenkop in Amerika of Mexico met daarop een aansporing om geen kip meer te eten.
Denk aan Kreutzfeld-Jacobs. Die steakhuizen gingen ook failliet, maar waren er snel weer bovenop.

Van kippen naar katheters is slechts een kleine stap. Memry Corp steeg een procent of tien. De baas is geloosd. Het bedrijf wordt naar ons gevoel klaar gemaakt voor een operatie. MRY (Miss E. kijk eens, het staat ook gewoon in de VS en iedereen kan het kopen) wordt nu geleid door een chairman die bij een durfkapitalist werkt. En die durfkapitalist is gespecialiseerd in medische instrumenten. Ze hebben in MRY geïnvesteerd en mogen er dus niets over zeggen, maar dat zegt al veel.

We hadden ingeschreven en fors ook, op Excapsa. We kregen 25% binnen, zijnde 25.000 aandelen à £1,10. We hadden veel van deze vijf à zes keer overtekende beursintroductie verwacht. Excapsa is een internetgokpaleis, althans er wordt gepokerd onder de naam Ultimatebet en de baas is de voormalige CFO van Cryptologic, een vooraanstaande concurrent. Helaas, weer een falende internet-gok-introductie. Niet erg, we betalen een keer of tien de winst, we kopen wat bij als het verder wegzakt want dat gebied onze ervaring in deze zaken.
De IPO kwam namelijk tegelijk met de aankondiging van een nieuw initiatief in de VS om gokken de das om te doen.
Alle gokkers gleden, zo ook onze posities in marktleider Partygaming en in betaler Neteller. Maar dat lijkt ons juist een koopmoment. Pak die dingen op zouden we zeggen. Wie een goed excuus zocht om in te stappen heeft het nu.
Wij denken dat dit initiatief gaat mislukken, zoals alle vorige initiatieven. Daar zijn allerlei redenen voor, politiek, economisch en sociologisch. Amerikanen zijn nu de grootste gokkers en nog maar een klein deel van de gokactiviteiten zijn naar internet verplaatst.
Dit is prachtige groei-industrie, bijzonder rendabel en concentratie staat voor de deur. De marktleiders interesseren ons, vandaar PRTY, en de verkopers van diensten, zoals betalingssysteem NLR eveneens.
Excapsa is in it for the money. Dit bedrijf is bij de introductie al een overnamekandidaat. En het kost 30% minder dan andere bedrijven in de sector.
Onze excuses aan Miss E: Excapsa handelt in London. Toen we inschreven hadden we dat leuke mailtje nog niet ontvangen. Sorry.

Olieboeren
Wij boeren even niet zo goed in de olie. U ziet dat onze twee favoriete Kazakh stocks, Transmeridian (TMY, $5,44) en Max Petroleum (ook in London, weer sorry) aardig zijn weggezakt, MXP zelfs tot onder de aankoopkoers.
Wij verkopen ons laatste restje Maurel & Prom via Miss E. Maurel & Prom is een keurig Euronext aandeel, het staat in Frankrijk genoteerd. Eigenlijk valt het best mee met die aandelen van ons.
Wij doen 1400 stuks weg op € 19,62. We weten dat er een overname aan kan komen. Maar we denken ook dat Maurel nu een beetje aan de prijs is.
Wij krijgen wel eens verwijten dat we alleen in obscure zaken handelen maar het valt vandaag wel mee zoals u ziet. Bijna allemaal lekker toegankelijk. Ter aanvulling van de Polderportefeuille kopen wij 4000 DNC op € 7,74. Actief in de zeer in de belangstelling staande uitzendsector, maar beleggers lijken dit fonds over het hoofd te zien. Nu we toch aan het shoppen zijn. Down under slaan wij wat Grange Resources in, 32.000 stuks op AUD 1,13. Dit mijnbouwbedrijf krijgt onevenredig harde klappen door wat onder druk staande grondstofprijzen. Wij profiteren graag.

Go-go Capital
Zoals we vorige maand aankondigden hebben we ingeschreven op 227 aandelen Go Capital. Go is het best presterende hedge fund in Nederland. Dit jaar is het fonds al 13% omhoog, zo meldde ons Mike Kranenburg, partner bij Go.
Wij kopen tegen de koers van 1 februari, op €470,13.

Go heeft onlangs een naar ons idee prachtige deal onderschreven. Het gaat om het aandeel Theolia. Via een emissie, die Go geheel voor haar rekening neemt, pakken ze het aandeel op voor € 9. Theolia handelt rond de € 11,40 en dat vindt plaats, Miss E. zal dit leuk vinden, op Euronext. Wel via het veilingsysteem, waardoor u maar één keer per dag kunt handelen. De claimhandel stopte vandaag. Toen Theolia naar de beurs kwam verkeken wij ons op dit aandeel. Een subsidiespelletje om op zich onrendabele windmolens neer te zetten. Een bedrijfje in Aix-en-Provence, een stad die wij meer associëren met onze zomervakanties dan met koerswinst.
Dat bleek een vergissing. Het business model van Theolia is ijzersterk en niet alleen dat: redacteur Martin Crum weet sinds 2004 al alles van dit mooie bedrijf. Hij gaat er hier uitgebreid over publiceren, let op.
Wij gaan op € 11,40 proberen om 3000 aandelen aan te schaffen voor de portefeuille.
Go koopt, zoals u ziet, op € 9. Vandaar dat we blij zijn met onze grote positie in dit bijzonder ondernemende fonds.
Go pakt steeds vaker hele deals. Dat getuigt van durf en inzicht.
Wij horen jaloerse concurrenten wel eens hardop zeggen dat de heren van Go de best georganiseerde frontrunners van Nederland zijn. Wat zijn mensen toch kleinzielig en jaloers, en wat laten ze zich toch kennen.
Dit fonds onderscheid zich door een originele aanpak, snelle en gedegen research en flitsende beslissingen.
Het is eenzaam, aan de top.

Michael Kraland


Prive Long MRY, PRTY, NLR, Excapsa, TMY, MXP, Theolia en Go Capital.

Open onderstaand PDF voor de PolderPortefeuille

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: