Gezwem II

Vorig jaar, op 18 mei schreven wij een column getiteld Gezwem. Die column ging over het bedrijf, zeg maar het prachtige bedrijf, dat MG International heet en dat dan ook bijna alle omzet uit Frankrijk haalt. Klik hier voor deze column. Maar er is een filiaal in Spanje. En de jongens komen uit de buurt van Marseille, want ze zitten in het vroegere scheepswervenstadje La Ciotat.
In Marseille wordt wel eens, zo zeggen de mensen uit Marseille zelf, overdreven.
Toch zijn er ook contacten met België, zo vernamen wij vandaag. Er is nog hoop.
Maar daarover later.

Lynch
Wij houden enorm van dit bedrijf. Waarom? Omdat het, zoals we al schreven, een Peter Lynch bedrijf is.
Peter Lynch, de legendarische belegger die Fidelity’s grootste fonds, Magellan, aan een reputatie hielp. En ook Fidelity zelf.
Lynch’s stijl – natuurlijk niet zijn echte stijl maar de stijl waarmee hij zijn prachtige boeken heeft gevuld – is gebaseerd op het doen van gewone observaties.
Overigens, wij kijken graag naar wat Lynch doet. Poedelverzekeraars en dat soort aandelen, echt, geloof het maar, dat soort dingen.
Zo werden wij getroffen door MG International. Wij moesten immers ook iets aan dat zwembad van ons doen.
Nu kent u misschien de invloedrijke figuur uit onze directe omgeving die Johan Kamsteeg heet, de IT specialist. Wij raadplegen Kamsteeg vaak, want hij weet overal iets van en adviseert ons heel bekwaam. Het idee doorstond de Kamsteeg-test en wij zagen met veel vermaak hoe het aandeel in Nederland als grote winnaar voor dit jaar werd opgepikt door belangrijke mensen zoals Simon Cohen, een vermogensbeheerder, en Peter-Paul de Vries, de energieke en dynamische behartiger van de belangen van particuliere beleggers. De Vries houdt van Franse aandelen, dat weten wij. En hij leest het Journal des Finances, een Frans beursblad. Dat wij helaas niet lezen.

Zo kon het komen dat wij ons opnieuw voor het aandeel interesseerden en zo namen wij het op in de Polderportefeuille. Voor het artikel daarover klik hier.

Wij zijn zelf ook long MG International en zo kwam het dat wij vanochtend dubbel blij waren toen we naar onze portefeuille keken. MG was de grootste stijger van de dag, met +27%, dat na wat winstnemingen uitkwam op +25%.
big.chartmgi

De dag is nu voorbij en MG is gesloten op € 41,50. Toch nog 22%. Inmiddels hebben we even met de voorlichter van het bedrijf gesproken. Ten eerste verwacht MG een omzet voor 2006 die uitkomt op meer dan wat bij de beursgang is voorspeld. Toen ging het bedrijf uit van een omzet voor dit jaar, dat tot eind Juli loopt, van  € 26 miljoen en een winst van € 7 miljoen.
Met het Aquasensor alarm, dat via specialisten verkocht en geïnstalleerd wordt, en met Sirena, dat via Carrefour hypermarkten verkocht wordt, hebben ze nu een marktaandeel dat ze zelf op 50 à 55% schatten.

Het eerste wat we ons nu afvragen is hoe houdbaar die groei is.
Niet zo, lijkt ons. De markt kan snel verzadigd raken en een nieuw product met dezelfde ongelooflijke marges vindt het bedrijf niet snel, denken wij.

De wet schrijft voor dat zwembaden vanaf 1 januari 2006 beveiligd moeten zijn. Dat kan via een hekje, een bedekking of met een alarm. Volgens MG zijn er van de 1.050.000 zwembaden in Frankrijk ongeveer 730.000 in de grond. Die moeten dus beveiligd worden, kikkerbadjes met opstaande wanden niet.
Volgens MG hebben nu een geschatte 300.000 zwembaden een beveiliging.
Elk jaar worden er 45 à 50.000 zwembaden bijgebouwd.
De goedkoopste systemen kosten de consument ongeveer € 550 à € 590. Laten we dus uitgaan van een verkoopprijs van de helft van dat bedrag, dan is de omzet in Frankrijk ongeveer € 6 miljoen aan nieuwe zwembaden, vanaf de dag dat de bestaande markt verzadigd is.
Maar dit jaar is het mogelijk dat het bedrijf € 28 miljoen omzet haalt en € 8 miljoen verdient. Bij een marktkapitalisatie van € 98 miljoen kost het bedrijf dan ruim drie keer de omzet maar slechts 12 keer de winst.

We gaan eerst nog eens goed naar het jaarverslag kijken, dat we morgen hopen binnen te hebben.
Het aandeel is erg goedkoop als we uitgaan van de winstcijfers en de groei. Of die groei nog lang zal voortduren lijkt ons moeilijk.
In andere landen heeft MG International niet de structurele voordelen die het in Frankrijk heeft.
Ten eerste heeft het bedrijf de wet mee. Mensen moeten beveiligen, en hun oplossing is goedkoop en veel minder lelijk dan een hek.
Wie in het buitenland een alarm koopt doet dat vanwege de veiligheid. Wie het nu in Frankrijk koopt doet dat omdat het verplicht is.
Wat we wel verwachten is dat een hoop mensen zijn zoals wij. Wij moeten onze beveiliging nog kopen.
We zien nog geen gendarmes langs de zwembaden lopen met bonnenboekjes, maar dat kan veranderen na de eerste ongelukken met onbeschermde baden.
Het eerste semester, dat tot en met 31 januari liep, is nu afgesloten. Wij denken dat er nog flink ingekocht zal worden, tot en met de zomer. Veel mensen hebben waarschijnlijk hun aankoop uitgesteld tot ze weer naar hun zomerhuis gaan.

Wat echter wel een serieuze instaphindernis is, is de wettelijke verplichting tot een keuring op maar liefst 220 punten.
Een goedkoop Chinees alarm kan niet aan die voorwaarden voldoen.
Zo wordt de eigen industrie mooi beschermd.
Colbert zou dit een mooie situatie gevonden hebben.
Raar dat hij zijn naam niet aan een badbroekje heeft gegeven.

Michael Kraland

Open onderstaand pdf voor het meest recente overzicht van de PolderPortefeuille


Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Hij zit long in MG International.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: