Register Accountants

Afgelopen maand liep de registratie periode van de Securities and Exchange Commission (SEC) voor hedge funds af. De SEC is de Amerikaanse beurswaakhond. De AFM onderzoekt de sector in Nederland, waar registratie voor on-shore fondsen verplicht is. De AFM kijkt ook naar Fund of Fund (FoF) beheerders. Onlangs kwam een rapport naar buiten waarin de AFM kritiek uitoefende op de competentie van deze beheerders. Nu onderzoekt de AFM hoe FoF’s er zeker van kunnen zijn dat de onderliggende hedge funds in hun portefeuille betrouwbaar zijn, of ze goed rapporteren en of ze hun onderliggende effecten juist waarderen.

De reden waarom de SEC hedge funds registreert is, naar onze mening, heel eenvoudig. De meeste hedge funds zijn off-shore maar de managers zitten gewoon in New York, Boston of in Connecticut. Die managers zijn dan adviseurs van een fonds dat gedomicilieerd is op de Kaaiman Eilanden of op de Maagdeneilanden. Die eilanden heten natuurlijk niet zo vanwege die hedge funds. Vroeger, nog voor er hedge funds waren, heetten ze ook al zo. U moet dus niet alle prospectussen van uw fondsen af gaan drukken om de Kaaiman fondsen te verkopen en de Maagdeneiland fondsen te houden. Wat de AFM op dit gebied gaat doen weten we nog niet. Wij denken dat ze beide domicilies als even erg anathema beschouwen.

Ons oog viel vanochtend op vier illustraties van dit thema die wij graag vermelden om aan te tonen hoe moeilijk en verwarrend deze materie is.

Engelse hedge fund managers, die zich eerst enthousiast door de SEC lieten registreren, proberen daar nu onderuit te komen. Een Amerikaanse hedge fund manager, ooit enthousiast geregistreerd, kreeg een SEC onderzoekje. Er was niets fout, het onderzoek was gewoon routine. Alleen de rekening van de advocaat viel wat tegen: $ 10 miljoen. Dit hedge fund is nu aanzienlijk minder enthousiast over registratie.
Barton Biggs, jarenlang de vermaarde strateeg van Morgan Stanley, begenadigd financieel auteur en tegenwoordig werkzaam bij zijn eigen hedge fund, Traxis, gaf zijn mening over registratie, in een interview met TheStreet.com. Biggs is positief, omdat de verplichtingen en de daarmee samenhangende administratie licht zijn. Hij vindt het ook goed omdat op deze manier beunhazen buiten de deur worden gehouden.

Sir Howard Davies, voormalig voorzitter van de Financial Services Authority en tegenwoordig aan het hoofd van de London School of Economics, verklaart dat de SEC geen idee heeft waar ze mee bezig zijn. Hij is tegen registratie, die niet alleen verplicht is voor Amerikaanse fondsen maar ook voor Europese fondsen die Amerikaanse beleggers hebben geaccepteerd.

Wat de AFM gaat doen weten we nog niet, maar het ligt dan voor de hand om Nederlandse fondsen te verbieden nog Amerikaanse klanten aan te nemen. Die drijven immers hun arme Nederlandse beleggers, die de AFM toch moet beschermen, op hoge en onnodige kosten.
Een andere truc is om de liquiditeit van het fonds te verlagen. Ontdaan van jargon hebben we het dan over het vastzetten van beleggersgelden voor een langere tijd. Dat zou dan meer dan twee jaar moeten zijn, want dat is de limiet die de SEC aangeeft. Of dit alleen voor Amerikaanse beleggers zou moeten gelden of dat dezelfde regel ook voor Europeanen van kracht moet zijn, is dan een interessant discussiepunt. Dat het leven moeilijk is en dat ook hier de wet van onbedoelde consequenties hard toeslaat, daarover hoeven we het niet meer te hebben.

Michael Kraland


Michael Kraland is columnist bij Inveztor.Dit artikel verscheen afgelopen donderdag in onze eerste Nieuwsbrief Hedge Funds. Deze brief wordt toegestuurd aan alle vrienden en relaties van Inveztor. Als u in de toekomst de nieuwsbrief wilt ontvangen, meld u dan hier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: