Water in het gas (I)

De afgelopen tien dagen is er veel gebeurd op het gebied van nutsbedrijven, economisch patriottisme en fusie- en overname-activiteit.
De Duitsers van Eon kondigden aan dat ze het Spaanse Endesa wilden overnemen. De Italianen van Enel hadden al aangekondigd dat ze belangstelling hadden voor Suez. Hé, denken sommigen nu, raar dat ze dat zo laten weten.
Tijdens het laatste weekend van februari toverde de Franse regering een oplossing uit de hoed die voor voorpaginanieuws zorgde: Suez gaat fuseren met Gaz de France, het Franse gasbedrijf. Suez is het tweede waterbedrijf in de wereld en is elektriciteitsbedrijf nummer één in België met Electrabel.

Tegelijkertijd heerst er vogelgriep in Frankrijk en dat gaat ook een rol spelen. Vogelgriep krijg je niet van het eten van kip, want anders hadden we na de recente demonstraties op dit gebied door Franse staats- en regeringshoofden op een frisse politieke wind kunnen rekenen. Temeer daar het hoofd van de oppositie ook flink toehapte op de jaarlijkse Landbouwbeurs, die overigens slecht bezocht werd. Nee, wij doelen op wat er morgen gaat gebeuren. Dan heeft Enel een bestuursvergadering. Uit de markt horen we dat Enel, een energiebedrijf dat hoofdzakelijk binnen Italië actief is, druk bezig is om tussen de 40 en de 60 miljard euro op te halen. Dat is meer dan genoeg om een tegenbod op Suez uit te brengen.

Maar de Franse politieke kaste heeft zich achter de Suez en Gaz de France deal geschaard. Niet heel gemakkelijk en vanzelf, maar toch, en we komen straks terug op de reden hiervoor.
De kans is dus groot dat Enel morgen een knuppel van minimaal 40 miljard euro in het Franse hoenderhok gooit. Omdat er daar nu al een tijdje wordt opgehokt, kunt u er verzekerd van zijn dat er heel wat veren in het rond gaan vliegen, wat weer gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Want van die veren krijg je het.
Tegelijkertijd is Charlie McCreevy, Bolkestein’s opvolger in de Europese Commissie, aan het bekijken of de Fransen niet tegen de Europese regels zondigen met hun Gaz de France deal.
Dit wordt dus très désordre.

Om te begrijpen wat hier gaat gebeuren gaan we u wat achtergrond geven, maar eerst laten we Martin Crum uitleggen hoe de aandelen in kwestie erbij liggen.
Want wat moet u hebben?
Suez? Het water -en elektriciteitsbedrijf is een prooi en was al sterk in herstel voordat de manoeuvres begonnen.
Veolia? Dat is het andere waterbedrijf, ook actief in milieuzaken. Zit ook in een goede trend. Enel wilde Veolia inschakelen om het waterbedrijf van Suez buiten Frankrijk over te nemen. Perfecte fit voor Veolia, een droom voor topman Henri Proglio. Maar Veolia haakte af en Proglio reageerde nijdig. Waarom zien we later.
Of moet u Gaz de France (GdF) hebben? Of Electricité de France (EdF), het communistisch-corporatistische bastion, hoeksteen van het onwrikbare verzet tegen privatisering en verandering, de mensen die Bolkestein’s elektriciteit afsloten, met de grootste headcount van alle elektriciens van Europa?

Michael Kraland

Michael Kraland is columnist bij Inveztor. Prive geen positie in besproken fondsen.


Technische analyse van EdF, GdF, Suez en Veolia:

GdF: € 29,20 market cap: € 29 miljard
big.chart_gdf

GdF heeft pas beursnotering sinds afgelopen zomer. Dat maakt de periode voor wat betreft het TA-plaatje eigenlijk wat te kort. Goed te zien is echter wel dat een daling tot eind 2005 werd vervolgd met een sterke koerssprong. Met name eind februari, begin maart is sprake van sterk verhoogde activiteit (zie volumes), terwijl de koers daarbij een enorme eenmalige piek laat zien. Deze werd opgevolgd door een zogeheten “blow-off.” De trend is opwaarts gericht, maar het aandeel zal moeite hebben weer boven de € 30 te komen. Er vindt momenteel duidelijk topvorming plaats rond de € 29,50. Steun mag verwacht worden bij € 28 respectievelijk € 26,80.

Suez: € 32,80 market cap: € 33 miljard
big.chart_suez

Het TA-beeld van Suez laat een heel wat overtuigender chart zien dan die van GdF. Tot aan november was sprake van een neutrale trend, waarbij het aandeel stabiel rond de € 22 noteerde. Hierna volgde een sterke rally onder redelijke handelsvolumes tot uiteindelijk rond de € 30,50. Daar vond enige topvorming plaats, met een wat afbrokkelende koers tot gevolg. De rally daarna verraste enigszins, maar dient uiterst serieus genomen te worden gezien de bijzonder hoge handelsvolumes. Een nieuwe, hogere top is gezet (€ 34), waarna een rondje winstnemingen optrad tot circa € 32. Het lijkt een kwestie van tijd voor Suez wederom een hogere top zal neerzetten, vermoedelijk rond de € 36,50. Uit TA-oogpunt een geheide koopkandidaat.

EdF: € 43,02 market cap: € 81 miljard
big.chart_edf

De koersgeschiedenis van EdF is nog korter dan het eerder besproken GdF. Toch vallen er wel wat relevante zaken te zeggen al. Zo heeft rond de beursintroductie duidelijk distributie plaatsgevonden (hoge handelsvolumes met een stabiele koers). De kopers rond die tijd hebben veel plezier van het aandeel. Een stijging van circa 50% binnen drie maanden is uitzonderlijk. Deze is goed zichtbaar in de scherpe stijgingshoek van het aandeel. Een top is neergezet rond de € 47,50, waarna een afkoelingsfase optrad tot heden € 42. Steun van enige importantie ligt rond de € 40. Gezien de korte beursnotering mag hieraan echter niet al teveel waarde worden gehecht. Een verdere daling tot € 36-€38 kan niet uitgesloten worden, temeer daar de explosieve stijging onvoldoende werd ondersteund door sterk oplopende handelsvolumes.

Veolia: € 44,01 market cap: € 17,6 miljard
big.chart_veolia

Het aandeel Veolia ligt er charttechnisch uitermate fraai bij. Een jaar geleden noteerde het fonds nog rond de € 25. Inmiddels is er sprake van koersen rond de € 45. De sterke uptrend is geen moment in gevaar geweest, terwijl de handelsvolumes het gehele jaar goed waren. Er heeft recent enige topvorming rond de € 46 plaatsgevonden, hetgeen enige verkoopdruk opleverde. De trend is your friend en deze is bij Veolia sterk opwaarts gericht, zonder extreme pieken of dalen. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd voor er een nieuwe, hogere top zal worden gevormd. De lijntjes doortrekkend ligt € 48,50 het meest voor de hand voor de korte termijn. Koopwaardig.

Martin Crum

Martin Crum is redacteur bij Inveztor. Hij had op het moment van publiceren geen positie in besproken fondsen


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: