Y?

Vandaag is het weer eens een goede dag in de Polder. Enfin, in de PolderPortefeuille. Vooral Memry Corp (MRY) en Transmeridian (TMY) zijn hard omhoog. MRY is 24% omhoog op $2,64, maar raakte de $2,62. TMY is 10% omhoog op $6,50. De vraag is natuurlijk waarom: tell me Y.

Bij MRY is dat heel gemakkelijk, de resultaten zijn gewoon goed en blijkbaar beter dan verwacht. Niet voor ons, want we begonnen de tenen de afgelopen maanden al enigszins te krommen vanwege het uitblijven van een stijging bij MRY. Laten we even herhalen dat ons verhaal is gebaseerd op een vermoeden dat dit bedrijf door durfkapitalisten aangepakt gaat worden. Dat is eigenlijk al gebeurd, want de heren van Nexus Medical Partners hebben het voor het zeggen, omdat één van hen al chairman is. Een andere insider, François Marchal kocht overigens onlangs bij, een goed teken. De goede resultaten vandaag kwamen uit de Polymer divisie, het voormalige Putnam Plastics, een recente overname. Betere omzet, vooral de +35% bij Polymers, dat tikt aardig aan. Iets betere marges ook, naar de 44% nu.

Bovendien heeft het bedrijf geen schulden en $5 miljoen cash. Wij rekenen nog steeds op een overname, tegen een veel hogere prijs dan nu. De heren van Nexus hebben we inmiddels leren kennen. Hun presentatie is duidelijk: als ze ergens instappen, dan doen ze dat om er in drie jaar drie keer zoveel uit te halen. Vaak lukt dat, hun trackrecord is heel goed.

Over MRY kunnen ze natuurlijk niets zeggen, de speculatie is geheel van ons.

Nu even naar de andere Y: TMY. Daar zijn de zaken wat minder gemakkelijk in te schatten.

Insiders kochten donderdag hard, niet één maar allemaal, zo leek het althans. We horen dat de boorresultaten van twee van de bronnen erg goed zijn en dat er bovendien vooruitgang is gemaakt met de chemische zuivering van de olie. Wij zijn geen olie-ingenieurs, maar we begrijpen wel dat er dan olie direct de pijplijn in gepompt kan worden. Dan stijgt de prijs van rond de $40 naar rond de $70 per vat. Dat is beter dan verwacht.

Het is ook leuk te weten dat er nog steeds veel sceptici zijn. Als die mensen moed hebben, gaan ze short. Dat werkt nu in ons voordeel. Ze moeten straks terugkopen.

Als u meer over de voorgeschiedenis van TMY wilt weten, en als u zich nog niet bewust bent van het feit dat hier een forum over bestaat op onze site, klik dan hier.

Wat gaan we nu doen?

Met TMY niets, eerder bijkopen dan iets anders, maar we hebben er al heel veel. Ons koersdoel en onze eerdere opinies blijven gewoon van kracht. Wat doen we? Niets dus.

Als u dit aandeel nu ontdekt en als het aanschaffen van een Kazakhstaans olie-aandeel in uw wereldbeeld past, dan kunt u het nu kopen.

Dwarshuis mailde ons of dit te wijten was aan het Bot-effect. U weet wel, Shell. Die komen nu ook Kazakhstan binnen, maar dan in het groot. Nee, right for the wrong reason helaas. De stijging heeft hier weinig mee te maken, niets zelfs denken wij. Maar alles met die bronnen.

Wij verwachten dus persberichten met goed nieuws.

In MRY gaan we wat winst nemen. Onze ervaring is dat elke keer als het aandeel de $2,60 raakt, we een daling kunnen verwachten. Wij verkochten vrijdagmiddag een deel van onze positie, we weten nog niet op welke prijs, dat horen we maandag wel. Voor de Polderportefeuille gaan we ook wat wegdoen en wel 15.000 van de 40.000 stuks, eruit op $2,62 of wat de markt maandag ook moge bieden.

We barsten immers van de andere ideeën en komen cash tekort. Als MRY morgen wordt overgenomen voor $3 of $4, dan hebben we nog steeds 25.000 aandelen en zitten we op een positie van $75 à $100.000, nog steeds een procent of 5 van de portefeuille, wat dan genoeg is.

Nu denkt u dat u met ons klaar bent maar u hebt zich vergist.

Wij moeten ons ei nog kwijt over het meest belachelijk ondergewaardeerde, slecht geplaatste en verwaarloosde aandeel van onze portefeuille.

Excapsa is de naam en resultaten en conference call komen op 9 mei, zie hun site voor deelname aan dat telefoontje. Het aandeel loopt de laatste dagen wat op.

Met een beetje geluk leest u hier nog een verhaal over, maandag bijvoorbeeld.

Michael Kraland


Disclaimer: Long MRY, TMY en een vrachtwagen vol Excapsa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: