Kinderspel (I)

Richard Kinder, baas en grootaandeelhouder van Kinder Morgan met 18%, wil zijn bedrijf van de beurs halen met een flinke premie, eveneens van 18%, voor $ 13,5 miljard, zo meldt de Wall Street Journal vandaag. Het bedrijf zou dan $14,5 miljard schuld op zich nemen, waardoor de deal net iets kleiner wordt dan het record uit ’89 toen durfkapitalist KKR sigaretten-en-koekjesmaker RJR Nabisco van de markt haalde.

De deal zal worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur en daarom is er kans dat er een concurrerend bod komt.
Deze zaak is interessant voor beleggers in Vopak. Kinder Morgan heeft pijplijnen in de VS, destijds opgezet met $40 miljoen toen Kinder wat pijplijnen van Enron kocht. Maar Kinder is ook groot in tankopslag.
Daarom kunnen Vopak-aandeelhouders nu zien wat insiders en hun financiers, durfkapitalisten van Goldman Sachs, AIG en Carlyle, willen bieden voor hun activa.

km

De Kinder Morgan mensen houden hun aandelen en verkopen niet. Het is dus een echte insider-deal.

In de loop van de dag kunnen we dus commentaar van de Vopak analisten verwachten.
Petercam-broker Victor Goossens stuurde vanochtend zijn eerste indruk rond. Hij constateert dat Kinder Morgan voor 20 keer de winst van ’06 en 19 keer de winst van ’07 wordt uitgenomen. Als we die waardering op Vopak toepassen, dan komen we uit op een koersdoel van € 40, tegen een huidige koers van het aandeel van € 28,11.
Grootaandeelhouder van Vopak is HAL Trust, met 47% van de aandelen. Maar HAL noteert nog steeds een premie boven de netto vermogenswaarde. Je betaalt bij HAL dus meer voor Vopak dan het rechtstreeks op de beurs te kopen.
De ontwikkeling rond Kinder Morgan maakt Vopak extra interessant.
Wat analisten wel eens vergeten is natuurlijk het feit dat Vopak eigenlijk al voor een aardig deel in handen is van durfkapitalisten, want HAL zou je ook onder die noemer kunnen rangschikken. Het verschil is echter dat Vopak nog steeds een beursnotering heeft, voor die andere helft van het kapitaal dat niet in handen van HAL is.
Martin Crum komt later vandaag met een analyse van de waarde van Vopak.

Michael Kraland


Disclaimer:  Geen posities in genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: