Update PolderPortefeuille

De onrust op de financiële markten houdt aan. Beleggers zijn in de ban van inflatie. Terecht zo blijkt: de centrale bank van Thailand, Zuid-Korea en Turkije hebben hun rentetarieven de afgelopen dagen al verhoogd. Het wachten is op de Fed en de ECB.

In de dealingrooms wordt redelijk massaal op de verkoopknoppen gedrukt. Vanochtend opende de AEX zomaar 2% lager en gleed naar een laagste punt van 421,67. Dat doet pijn, ook in de PolderPortefeuille. Gelukkig was vorige week wederom een putspread aangegaan.

Hoewel er nog bepaald geen definitieve bodem is gezet, is de putspread toch gesloten vanochtend. Reden was een relatief groot verschil (credit) tussen de geschreven en gekochte put en omdat er inmiddels duidelijk sprake is van enige paniek onder beleggers. Dat duidt op naderende bodemvorming.

De gekochte puts oct’06 met strike 420 punten leverde bij verkoop € 21,20 op. Niet gek gezien de betaalde premie van € 12,20. Ideaal was het sluitingsmoment desondanks niet: deze put bereikte in de ochtend een hoogste koers van € 25. De geschreven puts oct’06 met strike 400 punten is geclosed op € 12,45. Dat is slechts drie dubbeltjes onder de day-high van € 12,55. Dat levert uiteraard een verlies op, gezien de ontvangen premie bij opening van de transactie van € 9,20. Dat is niet erg, dit wordt zeer royaal gecompenseerd door de winst op de gekochte puts. De gekochte put levert een winst op van € 45.000. De geschreven put geeft een verlies van € 16.250. Per saldo heeft de putspread een winst opgeleverd van € 28.750. Wederom een kleine pleister op de wonde.

Pijnlijk is dat onze stoploss op LB Icon is geraakt. Deze lag op € 5,15. De laagste koers vandaag € 5. Vervelend, maar daarvoor is er nu juist een stoploss onder gelegd. Dat kost een kleine € 4.000. Hoewel wij gecharmeerd zijn en blijven van de internetconsultant, blijken dit soort fondsen erg kwetsbaar in een bearish beursklimaat. Dat blijkt ook duidelijk uit de koersontwikkeling van het gisteren verkochte Galapagos. Deze is terug bij af op het niveau van vóór de bekendmaking van de fraaie deal met GSK. Tijdig uitstappen is óók winst.

Toch kijken wij nu wel inmiddels hier en daar naar wat langere calls. Wellicht nog wat vroeg, maar een aantal fondsen is wel erg hard afgestraft. De bescherming bij de PolderPortefeuille is weg, de komende dagen zal blijken of dat wederom op een juist moment is geweest, of dat er nog meer verkoopdruk zal optreden. Vanmiddag volgt een tweede update met een eerste, voorzichtige aankoop van wat langere calls.

Open onderstaand pdf voor de PolderPortefeuille.

Michael Kraland 


Disclaimer: geen posities.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: