Fooled by Randomness

De beste deals vinden vaak daar plaats waar u ze het minst verwacht. De markten zijn op dit moment wat fragiel, er is enige turbulentie. Daarom hebben we deze maand iets speciaals bedacht.

Stel dat iemand u het volgende zou voorstellen. U doet een investering van $14,95. Uw potentiële winst hierop kan enige tonnen bedragen. De kans op verlies is nihil. Collateral profit is bovendien een aanzienlijk subtieler repertoire aan borrelpraat. Beter nog, een aantal mogelijkheden gaan zich voordoen. Mogelijkheden tot intellectuele zelf-ontplooiing, het vergaren van grotere kennis en niet alleen op financieel gebied. Ook in de rest van uw leven.

Dat lijkt te mooi om waar te zijn? Uw mening zegt vooral iets over uzelf en als wij u waren zouden wij hier snel wat aan doen.
Want het is zo eenvoudig. U schaft snel de tweede, herziene druk aan van Fooled by Randomness. Het boek moet bovenstaand bedrag kosten, dat u waarschijnlijk best kunt missen en het gaat over de verborgen rol van toeval in het leven en in de financiële markten.

Als u dit bedrag niet kunt missen, omdat u uzelf al volgeladen hebt met nutteloze, geestvervettende consumptieartikelen bijvoorbeeld. Of als u boeken niet leest maar, zoals wij dat een aantal malen te horen kregen, op uw lijstje zet, maar wel nieuwsgierig bent, lees dan verder.

Wij lazen Fooled een paar jaar geleden, toen het uit kwam. Een sensatie. Nooit eerder had iemand op zo’n elegante manier de rol van toeval samengevat. Bank Insinger de Beaufort had het lumineuze idee de auteur, Nassim Nicholas Taleb, uit te nodigen naar Amsterdam, waar wij met hem spraken. Taleb is een trader, maar ook een filosofisch geschoolde wiskundige. Een intellectueel, een echte, én een man uit de praktijk. Hij is ook een begenadigd stilist.
Normale kansverdeling wekt verwarring, is één van zijn stellingen. In financiële markten kunnen de uitzonderingen grote vorm aannemen. Maar wij blijven denken in termen van de Kromme van Gauss, wat de Angelsaksen de Bell Curve noemen.

Als we 1000 man bij elkaar drijven, zijn die heren gemiddeld misschien 1,80 m groot. Nemen we de grootste man van het land erbij, dan zal dat de score niet veel naar boven doen afwijken. Hetzelfde geldt voor gewicht, hardloopprestaties enzovoorts. Nu nemen wij opnieuw een populatie van 1000 man en meten hun vermogen. We komen uit op een bedrag dat niet ver van het Nederlands gemiddelde af zal liggen.
Nu nodigen wij John de Mol uit zich bij dit gezelschap te voegen en kijk, opeens hebben we, gemiddeld, allemaal miljonairs.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook gebeuren. De crash van Long Term Capital Management, het hedge fund dat twee Nobelprijs-winnaars, Robert Merton en Myron Scholes, aan boord had, was een gebeurtenis die maar één keer in de x miljoen jaar kon plaatsvinden. Een Tien Sigma Gebeurtenis, iets met een kans van één miljard maal één miljard, iets dat we ons helemaal niet kunnen voorstellen, dat soort probabiliteit.
En toch gebeurde het.

Soms gebruiken wij elementen van het werk van Taleb en van de door hem bewonderde wiskundige Benoit Mandelbrot, in onze presentaties. Beleggers weten er weinig van, en er valt zo veel te leren, merken we dan.

Eén van de conclusies van Taleb en Mandelbrot is extreme diversificatie. Honderd bedrijven in de VS vertegenwoordigen meer dan de helft van de marktkapitalisatie van de beurs. Als je die mist, mis je veel.
Geen opties gebruiken, omdat 90% waardeloos afloopt is nonsens en het is niet moeilijk aan te geven waarom.
Maar tegelijkertijd waarschuwen we u graag tégen het gebruik van opties, juist omdat de meeste particulieren niets begrijpen van kansberekening en omdat de optiemodellen die gebruikt worden bedacht zijn door dezelfde Nobelprijswinnaar, Myron Scholes, die we al eerder tegenkwamen.

Heel risicovolle beleggingen kunnen uiteindelijk, in combinatie met elkaar, erg winstgevend blijken. Denk aan kansen via goedkoop, vroeg instappen in kleine exploratiebedrijven. Dat zijn ook een vorm van opties.

Goud-exploratiebedrijf Aurelian, dat goud zoekt en vindt in Ecuador, hebben we een paar keer behandeld in Slapend Rijk, onze radio-uitzending op BNR.
Sinds begin dit jaar is Aurelian 3680% omhoog.

Michael Kraland


Disclaimer: geen posities.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: