We hebben maar één goudmijntje, Rainy River, een exploratiebedrijfje.
Dat is niet zoals het hoort. Het is risicovol en onvoorzichtig.
Een beetje belegger koopt een goudfonds.
Als hij wat verder wil gaan koopt hij wat goudmijnen en een wolkje zogenaamde juniors. De juniors zoeken naar goud of hebben net wat gevonden en gaan zo’n ader vervolgens exploiteren.
Een exploratiebedrijf is geen goudmijn maar zoekt alleen naar goud. Vandaar exploratie.
Aan een goudmijn kleven allerlei soorten risico. Geen goud meer, of steeds minder goud, plus de mogelijkheid van een prijsdaling of ongelukken.
Aan een exploratiebedrijf kleeft vooral één risico, dat ze geen goud vinden.
Daarom kopen voorzichtige beleggers nooit aandelen in exploratiebedrijven. U kent immers het gezonde principe van de voorzichtige belegger : verliezen vermijden.
Wie een wolkje van die exploratiebedrijfjes koopt gaat er van uit dat een aantal van hen niets zal opleveren en dat er één of meer een grote vondst doen.
De voorzichtige belegger zou zich dus aan zo’n avontuur kunnen wagen. Willem Middelkoop levert op deze site geregeld ideeën aan voor zo’n strategie en hij noemt ze ook in ons radioprogramma Slapend Rijk (klik hier).
Wanneer de markt erg speculatief is wordt er flink vooruitgelopen op zo’n vondst en is elk persbericht goudgerand. In minder goede tijden zakken de waarderingen van deze bedrijfjes naar een laag niveau.
Dat kan ook gebeuren bij een hoge goudprijs. Exploratieaandelen zijn namelijk vooral aandelen. Wanneer beleggers minder risico willen nemen stappen ze dan ook vaak uit dit soort situaties.
Wie een idee wil krijgen van het reilen en zeilen van de sector heeft daarvoor een gemakkelijk stuk gereedschap, namelijk de index voor niet-gehedgede goudproducenten, de HUI Index.
Waarom zit ik niet in een mandje van dit soort aandelen ?
Eigenlijk heb ik daar niet zo’n goed antwoord op, want de enige echte reden is dat we in de PolderPortefeuille meestal alleen maar doen wat we zelf ook in onze eigen keuken klaarmaken. Er zijn weinig goudbedrijven waarvan ik kan zeggen dat ik goed doorheb waar ze mee bezig zijn. Op een dag ontmoette ik Nelson Baker, de geoloog van Rainy River. Ik kreeg door dat hij bezig was een goudvondst voor te bereiden van grote omvang. Nelson Baker heeft het over meer dan tien miljoen ounces goud.
Als dat uitkomt dan is het bedrijf een veelvoud waard van het bedrag van vandaag en zeker van het bedrag waar ik op instapte. Mijn eerste aankoop was op C$ 1,20 en daarna in stappen nog wat meer, met een laatste aankoop onder de C$ 3,50.
Voor een aardig deel heb ik dus al drie keer mijn inleg terug.
Baker is ook actief in een uranium-exploratiebedrijf en ook daar heb ik een aandeel in gekocht. Dat bedrijfje heet Rampart en zit ook in onze portefeuille.
Dit is dus niet een aanpak die erg professioneel is, naar geldende maatstaven althans, maar voor mij werkt het goed. Ik heb vertrouwen in Baker, zoals lezers ook eerder hebben kunnen merken toen ik hem voor het eerst aan het werk zag (gebruik onze zoekmachine om het stuk te vinden).
De afgelopen dagen stond Rainy River onder sterke opwaartse druk en vrijdag bereikte het aandeel een nieuw hoogtepunt.
E ris een nieuwe koper actief, een beleggingsfonds. Het is goed voor dit soort aandelen dat er institutionele sponsors komen.
Peter Brown, de baas van de Canadese effectenbank Cannacord, is een backer van Baker, wat ook mooi allitereert. Brown is een grote partij, dus follow the money.
Baker’s vader ontdekte ooit een grote hoeveelheid goud, de bekende Hemlo mijn in Ontario. Nelson wil het beter doen dan zijn vader. Zijn broer en zijn zoon zitten ook in Rainy River.
De financiers van het verhaal hebben Baker ooit weggekocht bij zijn werkgever en hem de vrije hand gegeven.
Dat is de echte achtergrond van dit verhaal.
De officiële versie kunt u lezen op http://www.rainyriverresources.com/s/FinancialStatements.asp.
Als ik gelijk krijg gaat dit aandeel nog veel verder naar boven en verkopen we niet voordat we twee cijfers schrijven. Maar voordat we zover zijn moet er nog heel wat geboord worden. Ik verwacht nieuwe boorresultaten in de komende dagen.
De huidige hausse is voor een deel toe te schrijven aan het feit dat de markt niet heeft gereageerd op heel goede resultaten die in de maand juni gepubliceerd werden.
En er was een grote verkoper actief. Of liever gezegd, verkoopster.
Toen ik hoorde wat er in de markt aan de hand was moest ik erg lachen en kreeg ik een idee voor een column, voorlopige werktitel Bitch.