EADS smakelijk en Kwakend Kwijt

Vandaag bij de opening snel nog wat EADS oppikken. Hadden we ook eerder kunnen doen, het verhaal stond op mijn agenda voor Slapend Rijk, twee weken geleden.
Eerst de order, dan gaan we door met het verhaal.
    
Wat ik nu ga doen is het volgende : ik koop eerst wat EADS voor de Polderportefeuille, 2000 stuks, market bij de opening. Dat zal rond de 23,40 worden.
Dat wordt dus een procentje of vier hoger.
En vrijdag gingen we ook al 6% de hoogte in, maar we staan nog steeds 29% in de min sinds het begin van het jaar.

Nu terug naar Slapend Rijk en waarom we het daar niet over EADS kunnen hebben.
Achteraf gezien was dat ook het beste instapmoment, wanneer de excrementen de luchtververser raken, zoals men dat zo plastisch pleegt te zeggen.
Dit is wat er nu gebeurt : topman Forgeard is gewipt en wordt vervangen door een andere Franse baas, Louis Gallois. Gallois is een Grand Commis. Dat zijn heren die hun leven in dienst hebben gesteld van het dienen van de staat. Hij was tot nu toe baas van de Franse Spoorwegen. Als er één baan in dit land onmogelijk is, dan is het die van de SNCF wel. Mevrouw Idrac, bazin van de Metro, wordt de nieuwe baas bij de Spoorwegen. En, om de stoelendans compleet te maken, een politiek getinte heer afkomstig uit Villepin’s kabinet gaat de Metro doen. Maar er is nog meer aan de hand.
Wat u hierboven leest zijn de feiten en het laatste dat wij willen is bij Slapend Rijk iemand tegen spreken wanneer wij te horen krijgen dat EADS geen nieuws is, maar Frans nieuws. Nou maken wij ook geen nieuwsprogramma, maar een beurskroniek, en EADS is, in ons deel van de wereld, verreweg het belangrijkste luchtvaartbedrijf. Er zijn er maar twee die tellen in de wereld en over Boeing hadden we het niet.

EADS wordt, na deze crisis, die onder het Franse management van Forgeard is ontstaan, Franser dan ooit. Let op onze woorden.
Gallois is een man die de staat dient. Hij kent het EADS dossier goed want hij zat al in de Raad van Bestuur. Airbus, een belangrijke EADS divisie, waar de crisis was ontstaan vanwege de leveringsproblemen van Airbus, komt in handen van Christian Streiff, in plaats van de Duitse president Gustav Humbert. En Streiff, die van Saint Gobain, een maker van bouwmaterialen, vandaan komt is, zoals zijn naam dat niet aantoont, een Fransman. Maar wel Deutsch angehaucht, dus goed voor de verstandhouding tussen Teutonen en Galliërs.
Het bovenstaande is inderdaad allemaal nogal Byzantijns en dus Frans. Maar let op, de conclusie is eenvoudig en die is dat het de Franse staat is die hier aan de touwtjes trekt.
Terwijl Lagardère en Daimler Chrysler de belangrijkste privé aandeelhouders zijn, is het opvallend dat Arnaud Lagardère nergens genoemd wordt. Alle aankondigingen worden gedaan door Thierry Breton. Breton is de Franse minister van Financiën.

Kwakend Kwijt
Blijft het probleem hoe we om moeten gaan met de ideeën in Slapend Rijk die de eindstreep niet halen maar die, tot nu toe althans, de meest rendabele bleken.
Er moet een uitleg voor dit fenomeen zijn, we zullen die ontdekken maar we weten het nog niet, als u een idee hebt, schrijf ons dan snel !

Een maand geleden wilden we het hebben over Escala. Nooit van gehoord waarschijnlijk en dat nemen we u niet kwalijk, integendeel, het toont aan dat u zich niet laat afleiden door bijzaken. Ik vond het een leuk verhaal want de Spaanse Enron was net losgebarsten. Althans, op zijn Spaans, met een miljarden schandaal rond een Ponzi spel met postzegels. En Escala, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf, was voor een deel eigendom van de corrupte Spaanse tent die in het middelpunt van de belangstelling stond. Spaanse belangstelling dan, want daarom werd het onderwerp afgekeurd. Terwijl we toch sinds de behandeling van de ziekteverzekeringswet weten dat de meeste Nederlanders eigenlijk in Spanje wonen, net zoals de meeste Marokkanen die niet in het toerisme actief zijn in Nederland wonen en Martin Crum aandelen Turkcell kiest voor zijn Nederlandse portefeuille.
U ziet het, wij zijn wereldburgers.

Escala ging prompt de volgende dag 100% omhoog. Toen moest je er ook weer snel uit zijn.

Dat gaan we ook doen met EADS. Een snelle trade, stop loss is €23.

Nu nog even vanavond voorbereiden. Een onderwerp dat we niet eens meer durven voorstellen omdat het toch neergeknald wordt is Theolia. U weet wel, het Franse windmolenbedrijf. Maakt deel uit van onze Provence sectie in de Polderportefeuille.
Theolia kan niet want daar hebben we het al eens over gehad. Ja, u zult het niet geloven, maar zo gaat dat. Nu zouden wij het er weer over willen hebben en we zouden daarvoor allerlei argumenten kunnen aanvoeren maar dat laten we even rusten.

Overigens, en dat kunnen we vanavond ook niet brengen want daar hebben we het ook al eerder over gehad en anders is het net reclame, onze Polderportefeuille sluit het eerste half jaar net boven de 30%.
Dat betekent niet dat er nog 30% over is, maar dat we in de plus staan, wat veel beter is, gelooft u me maar.
Hoe dat komt ? Zeer eenvoudig, wij zijn de enige portefeuille in Nederland, en waarschijnlijk de enige ter wereld, met een Provence sectie, waarin niet alleen MG International, de maker van zwembadalarmapparaten die de hele tijd afgaan, ook als er niemand verdrinkt, en Theolia.

Theolia is nu niet actueel, dat klopt. Maar wij denken dat het dat wel gaat worden.
Dat is beursdenken. Nieuwsdenken is anders : je wacht tot iets gebeurd is en reageert dan.
Op de beurs ga je op die manier heel snel kapot.
Theolia kan dus binnenkort weer wel behandeld worden, en dat zal als volgt gaan.
« Vandaag steeg Theolia, een peiler in onze Polderportefeuille, 5%. »
« En waarom was dat nou, Michael ? ».
« Omdat Theolia aankondigde dat ze binnenkort weg zijn bij de Marché Libre, waar ze door een fixing van een market maker slechts op klokslag drie uur verhandeld kunnen worden ».
« Gaan ze dus naar de Grote Beurs, met permanente notering ? »
« Ja, en dat verwachten we al een tijdje en die dag komt elk moment dichterbij. »
« En waarom is dat gunstig voor zo’n aandeel ? »
« Omdat het beter verhandelbaar is en omdat er allerlei beleggers zijn die niet op die illiquide en onhandige Marché Libre mogen beleggen, maar wel op de grote beurs. »
« Er komt dus meer vraag ? »
« Ja, en dat is vaak goed voor de prijsvorming. »

Zo, dit hoeft dus niet meer in Slapend Rijk, daar gaan we ons vanavond bezig houden met echte zaken. « Superzaken », zou onze favoriete stripauteur zijn Mercurius, de heer Bul Super, ons grote intellectuele voorbeeld, laten zeggen.
Gast is Ivar van der Salm, mede-beheerder van hedge fund Spirit Aim. Vaste gast is de kenner van de lokale markt, Turkcell belegger Martin Crum en Michiel Bicker Caarten en uw dienaar dienen op.

Theolia is dus het schaduw aandeel van vanavond waar we het niet over gaan hebben. De schaduw aanbevelingen van Slapend Rijk zullen we voortaan apart en goed verstopt brengen, zoals vandaag voor het eerst in deze nieuwe, verdekt opgestelde rubriek Kwakend Kwijt.

Long Theolia, MG International en EADS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: