Zalm vangt bot

Dit is maar één van vele onzinnige koppen die ik deze zomer in de krant zag. Komkommertijd?

Nee, de zomervakantie is voor mij een tijd van bezinning. Kerstmis is te kort en doet een te grote aanslag op mijn spijsverteringskanalen. Nee, het jaar voorbereiden, dat kan je het best in de zomer doen, zeker wanneer je Beschermengel zo vriendelijk is de markt niet te laten crashen.

De grote omkeer ligt aan de teruglopende liquiditeit en, wat ons betreft, aan de lagere waarderingen voor small caps, minder zin in risico en het eind van de renteverhogingen in de VS.

Even praktisch, vandaag heb ik wat aandelen verkocht of orders ingelegd. Voor wie dat interesseert, ik neem afscheid van Getaz Romang, een Zwitsers huisvlijtbedrijf, dat een keer of vier over de kop is gegaan.
Ik gooi er wat Lipoxen uit. Een Engels biotech aandeel. Ik hou de helft. Het is een recente IPO, de toekomstige waardering hangt af van allerlei eventuele successen. Ik vind het al een succes dat de prijs zich redelijk houdt en verkoop de helft op 23 p.
Wie de PolderPortefeuille volgt en zich achter de oren krabt omdat ik zoveel rare bedrijfjes bekijk kan zich gelukkig prijzen: ik bekijk er veel meer dan ik er opneem.

Een kanttekening bij het afzwakken van de small cap trend: ik kijk er nauwelijks naar, naar die trendcijfers.
Ik beleg bottom up en kijk naar wat ik denk dat een bedrijf over een jaar of drie waard zou kunnen zijn. Liefst het dubbele van nu, minimaal 50% erbij. Anders heeft het geen zin.
Vandaar dat u me zelden bezig ziet met kleine hapjes hier en daar, waar het hele systeem op ingesteld lijkt.
Die hapjes zijn leuk, maar ze vormen geen maaltijd.
Die wordt voor beleggers zoals ik gevormd door ondergewaardeerde bedrijven.
Vandaag zie ik Crum IBA kopen. Daar doet hij goed aan. Hij heeft het ook al een paar keer goed verkocht. Zijn kostprijs ligt nu dik onder de 10 €.
IBA is ook een small cap en niet duur op deze prijs. Misschien koop ik wel wat bij.
Ik denk dat Crum op deze prijs nauwelijks meer kan verliezen.
Door zijn handel heeft hij zijn eigen margin of safety ingebouwd.
Een andere manier om Ben Graham, die daar boven meekijkt, te vriend te houden.

Long IBA, Getaz, Lipoxen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: