Jean de Florette

Kent u het boek ? De film ? De tweede film dan, Manon des Sources? Prachtige rollen van Yves Montand, Depardieu, Daniel Auteuil. Deze films gaan over water. Gebrek aan water vooral.

In de Provence, waar ik dit stuk schrijf, is water erg belangrijk en als u een waterprobleem hebt met een buurman hier kunt u altijd de naam van Jean de Florette laten vallen. Iedere Fransman heeft dit boek gelezen, streekliteratuur, verplichte kost.
In het boek (en in de film) brengt een nieuw aangekomen stedeling in een Provençaals dorp zijn onvruchtbare land dankzij irrigatie tot bloei. Totdat twee gemene concurrenten zijn waterbron omleiden.
Dit leidt tot een episch drama, als u een huis in Frankrijk hebt moet u die films zien.
Maar we hebben het over water, want daar kreeg ik een opmerking over in mijn blog over olie.

Vandaag ging ik naar de tandarts in Aix. Die had, zo legde hij me uit, een tip gehad. Tips are for waiters, zei ik in het Frans (wie de linguistische details wil weten hoeft het maar te vragen, ik wil niet afdwalen). Maar bovendien, zo legde ik hem uit, dit is niet eens een tip, dit is een trend.
Er komt meer schaarste aan water en ook meer behoefte, net zoals aan olie, en om dezelfde reden. Plus nog wat hulp van de natuur.

Alleen, iedereen weet dit, inclusief mijn tandarts (die allerlei kwaliteiten heeft maar laag scoort als belegger, zoals de meeste tandartsen).

Ik wil best een rubriek beginnen en een permanent waterforum beginnen. Zelf heb ik, door de jaren heen, veel naar wateraandelen gekeken en er soms veel mee verdiend. Maar ik ben nu bang dat er al veel verwachtingswaarde in die aandelen zit. Juist vanwege reacties zoals die van mijn tandarts.
Wateraandelen zijn erg duur.

Dan kunnen er toch winsten gemaakt worden, maar dan moeten ze nog duurder worden. Ik ben bang voor dit soort scenario’s, maar ik ken de industrie niet goed genoeg om er veel meer over te zeggen.
Ik ben vooral bang voor de waterleveranciers.
Juist vanwege de sociale critici, zoals ik in mijn vorige blogstuk beschreef.
Maar ik hoor graag van anderen.

Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: