Haddock en kort versus lang

Een paar dagen in Catalaans Frankrijk bleken erg interessant.
Als u een wijds uitzicht, volledige rust en heerlijk ontbijt op prijs stelt moet u eens gaan logeren in Mas Cammas (www.mascammas.com).

Een deel van het huis stamt nog uit de tiende eeuw. De eigenaar, een Nederlandse zakenbankier die wij hier anoniem zullen laten, heeft de laatste 50 flessen Clos des Fées ’03 opgekocht. Een prachtige geconcentreerde wijn. We waren ook even bij Clos des Fées, nu ook officiëel de beste wijnmakers in de Roussillon, en die hebben nu alleen nog de ’04. Ook mooi, maar voor de legendarische wijn van dat hele droge jaar moet u naar Mas Cammas. De wijn is dan waarschijnlijk duurder dan uw kamer.

Wat de beleggingsideeën betreft, die kan ik vandaag niet allemaal behandelen, maar blijf dit blog lezen, ze komen aan bod.
Bodemvissers op de farma markt die om de hoek hier in Parijs zitten, een verhaal over Theolia dat er vrijdag al stond en morgen in het FD komt in een langere vorm, nieuws over RockWell, een roodheet oliebedrijf in Kazakhstan, Marokaanse luxevilla’s, vingerafdrukbeveiliging versus een scan van adertjes in onze hand en meer dingen die u al tijden bezighielden zonder dat u precies wist waarom.

Als u het bericht van de excuses van HP baas Mark Hurd op Google bekijkt krijgt u alleen maar advertenties van Spyware te zien, zo viel mij op.
Ik wacht nog steeds op de eerste collega columnist die gaat roepen dat hij dit allemaal had voorzien, bij HP. Er is er altijd wel één.

Nauwelijks had ik op deze site uitgelegd wat nou het Kapitein Haddock effect is precies is*, of we krijgen een perfect voorbeeld.
De Troonrede. Het gaat beter in Nederland, en dat komt door het kabinet.
Nu ben ik een heel positieve figuur en vind ik dat Gerrit Zalm enorm geduld heeft en een goede minister is.
Onze regering ?
Niets dan lof, al is het maar om het feit dat ze in overvol Nederland blijven wonen en zich zo enorm inspannen met al die futiliteiten en de kritiek die ze over zich heen krijgen. Moet er niet aan denken.
Maar ook als de regering de afgelopen vier haar op de heide in totale isolatie had gemediteerd was het ongeveer zo gelopen als nu.
Inclusief de aardgasbaten.
Alleen hadden we dan dat nachtelijk debat met Rita Verhonk gemist, dat zou jammer zijn geweest, evenals het feit dat ze niet zo chic was om toen af te treden.
Andere ministers doen dat wel, maar goed, die namen dus zelf verantwoordelijkheid. Dat is steeds minder gewoon in onze afschuifmaatschappij.

Wat ze waarschijnlijk bedoelen, onze regering, is dat het toch vervelend zou zijn geweest als we een andere regering hadden gehad of gaan hebben, een regering die ons terug in het Stenen Tijdperk van de Hollanditis regeert.
De oppositie dus.
Die zouden overigens niet minder hard geroepen hebben dat zij, de Kapitein Haddocks, de vijandige werkloosheid zo hadden teruggebracht dat je nu steeds harder moet zoeken naar steeds minder competente medewerkers.

Het is goed dat altijd even te beseffen.
Verder wens ik onze moedige regering enorm veel succes, zeker als ze besluiten het onderwijs op een ietsie pietsie hoger niveau te brengen. En wat ook goed zou zijn is een beetje echte innovatie en een echt anti-bureaucratie beleid zoals in België.

Waarna we nu terugkunnen naar de beurs.

Een luisteraar van Slapend Rijk vroeg me hoe het kwam dat Rienk Kamer in onze uitzending mag claimen dat hij een lange termijn belegger is met alle merites van dien en ik een korte termijn stumper. Kamer voerde daarbij als voorbeeld Areva aan.

Tja, ik heb hem ooit op dat aandeel attent gemaakt en toen heeft hij het gekocht en er waarschijnlijk ook over geschreven. Later heb ik hem nog eens gemeld dat Areva wat duur werd en dat ik in pure uraniumexploratiebedrijfjes stapte, waar Kamer overigens ook in zit, zij het in andere dan de mijne.
En toen deed hij het weg en hij heeft me verteld dat hij het later weer terugkocht. Dat allemaal in de afgelopen twee jaar.
En ik maar proberen precies te weten te komen wat nou kort en wat nou lange termijn is.

Ik heb het nog eens gegoogled en inderdaad, er staan een stuk of zes verhaaltjes over Areva en mij, van de laatste jaren en één verhaal over Kamer en Areva en dat was in die radiouitzending van een week geleden.

Ik denk dat ieder zijn eigen stijl heeft. Het zou niet in me opkomen de methode van iemand anders als korte termijndenken af te doen. Dat merk je immers wel aan het resultaat denk ik dan, en het mijne staat al tien jaar in de vorm van de PolderPortefeuille op internet of in Quote.

Wat mij op dit moment opvalt is dat de uraniumbedrijven het minder goed doen dan de prijs van uranium. Die is nu flink boven de $50, ik zag zelfs $53,60 als laatste koers.
Dus als de prijzen voor die aandelen nu teruglopen zullen ze, als ik gelijk krijg met mijn idee over een tekort aan uranium, wel weer gaan stijgen.
Voor de exploratiebedrijfjes betekent dat dat er op nieuws gehandeld gaat worden.
Rampart viel bijvoorbeeld wat terug de laatste weken, zonder nieuws.
Gelukkig heb ik wel nieuws, wellicht is het voorkennis en moet ik mij straks hiervoor verantwoorden: er is bosbrand.
Maar voorkennis is geloof ik niet strafbaar, alleen handelen daarop is strafbaar. Die bosbrand is recent.

Wat ik wel verwacht is dat het bedrijf na een tijdje geen nieuws geleverd te hebben dat wel zal gaan doen.
Waar ik naar kijk als ik met zo’n emissie meedoe is de market opportunity. Die is voor RPT erg asymmetrisch. Er is kans op grote winst en op een relatief klein verlies, zeg 1000% versus 100%. Bij het casino is dat aanzienlijk minder gunstig en daarom zit ik op de beurs.

RPT heeft groot ingezet op hun claim in het Sibley Basin in Ontario. Als ze gelijk krijgen vinden ze voor miljarden aan uranium. Het aandeel staat nu, voor het eerst dit jaar, lager dan mijn aankoopkoers. Die was 0,25 en we gingen naar 0,50. Als ik een korte termijnhandelaar was had ik dan natuurlijk verkocht :-).

Er zijn wat technische problemen geweest hoorde ik. Plus die bosbrand. Er zal binnenkort vast wel nieuws komen.
Dr Hikmet Akin, die tot een paar jaar geleden de baas was bij UranErz, het grote filiaal van marktleider Cameco, stapte om familieomstandigheden uit het vak. Inmiddels is hij terug en hij belde de Rampart mensen op toen hij hoorde dat ze in het Sibley Basin zaten.

Ik heb lang met Akin gepraat. Hij is een kenner en zijn financiers zijn bijzonder flexibel met diepe buidels.
Wie zo’n aandeel koopt neemt een lange optie op uranium, met het risico dat ze onvoldoende of niets vinden.
Inmiddels is de prijs van uranium dus omhoog, van $41 toen naar $53 nu. En de prijs van dit aandeel is gehalveerd sinds de top en terug naar af.
Er staan iets minder dan 58 miljoen aandelen uit, onder een kwartje dus dat is een market cap van minder dan C$ 15 miljoen.
Dat is wat ik met een asymmetrische opportunity bedoel.
En dat is een lange termijnvisie op uranium.

Long RPT
* tik “Haddock” in op onze prachtige zoekmachine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: