Uh…kopuh?… en andere gedachten over internetgokken.

Er zijn allerlei dingen die je als belegger vooral moet doen of laten.
Zo moet je je elke dag afvragen of je iedere positie opnieuw zou kopen. Op de prijs van die dag. Of juist verkopen.
Afgezien van het feit dat ik niet iedere dag naar mijn posities kijk ben ik het daar helemaal mee eens.

Laten we nou eens naar die internetgokkers kijken, die zo in het nieuws zijn. Die zijn hard door hun hoeven gezakt en de vraag rijst dus of je ze moet houden, bijkopen of wegdoen.

We hebben er twee, en we gaan het hier vooral over Neteller hebben, omdat we daar al vanaf de IPO inzitten.
We hebben het ding helemaal naar boven gereden, vanaf £2, bijkopend toen de oprichters wat opdoekten op £2,80 en vervolgens wat verkopend, all the way naar £9.
Op dat moment deed ik wat leuks met de winst van die transacties en rond de £ 7,50 kocht ik weer bij. Had ik achteraf gezien beter kunnen laten want de tent is sindsdien in waarde gehalveerd.

Dat was niet wat ik in gedachten had. Wat wel is uitgekomen zijn de winstverwachtingen. De winst blijft met mooie percentages groeien: wpa in H1 + 42,8% en een omzetgroei van bijna 62%.

Inmiddels weet u van radio en tv waarom de koers in elkaar is geplempt, dat komt doordat de Amerikanen tegen deze vorm van gokken zijn. Gokken mag wel, maar niet offshore. Nou willen die bedrijven allemaal wel onshore maar dat mag niet. Andere Amerikaanse pogingen om internetgokken in te perken hebben niet gewerkt, dus dan maar gijzelen.
En onlangs begonnen de Fransen ook, want de Franse politie heeft twee directeuren van het Oostenrijkse Bwin in de lik gegooid.

Zijn die Fransen dan ook tegen gokken ? Is het dus toch slecht voor ons ? Nee, gokken mag in Frankrijk, maar dan in gewone casino’s of via staatgokbedrijf La Française des Jeux, bekend van de malversaties van haar vorige baas, een vriendje van Mitterrand.
Verwarrend allemaal. Is het nou moreel verwerpelijk ? Nee, blijkt ons en we halen weer gerust adem. Het gaat dus hoofdzakelijk om wie de centen krijgt.
De rol van de Fransen is gewoon broodnijd, de Amerikanen hebben net zo’n dubieuze houding tegenover gokken als tegen sex en alcohol en ook in Nederland gaat het hoofdzakelijk over het in stand houden van een staatsmonopolie.

Wij denken, gokken, hopen dat de internet-gokkers overleven.
Anders hadden we die aandelen niet gekocht.
Wij worden in onze opinie gesterkt door een commentaar van een Europees hedge fund. Dat fonds zat al die namen short. Omdat ze illegaal zijn meldt de beheerder heel voornaam.
Dat klinkt heel slim maar ze zeggen niet vanaf waar. Gezien de resultaten van het fonds zijn ze niet op de top gaan lenen en shorten. Toevallig is de betreffende beheerder, die hier anoniem mag blijven, in mijn bescheiden ogen en om allerlei andere redenen een schijnheilige hond en heb ik nu echt zin om hem te snel af te zijn.

We bekijken onze kansen dus opnieuw. Neteller is een betalingsbedrijf. Ze bestaan bij de gratie van de niet-inmenging van Visa, Mastercard en Amex die liever niet vervolgd worden en graag ook zaken blijven doen in de VS.
NLR gaat dit jaar ruim een dollar verdienen en volgend jaar ergens tussen de $1,40 en de $1,50. Dat is een beetje onhandig omdat de koers in ponden noteert maar we rekenen om. We komen dan op een k/w van ongeveer 6 voor dit jaar en van ruim 4 voor 2007.

Dat begint dus verdacht veel te lijken op een paniekverkoop. De meerderheid van beleggers denkt heel duidelijk dat dit aandeel levensgevaarlijk is. Gelukkig is het niet meer één van mijn grote posities, dat halveren helpt natuurlijk ook, maar zelfs zonder dat, NLR was een gewoon aandeel geworden en niet meer een stuk convictie. Nu begin ik me af te vragen of ik niet weer wat moet gaan toevoegen.
Dat doe ik niet. Er zit nog teveel mogelijke ellende in de pijplijn. Dingen die ik niet kan voorzien zoals ik ook die arrestaties niet had verwacht.
Ik heb geen zin in een pijplijk.
En over mijn andere deelneming, Excapsa, dat een echt pokeraandeel is, no pun intended, ben ik wat minder optimistisch.

Ik houd NLR dus aan op de huidige waardering van 6 x de winst van dit jaar bij een groei van onder of tegen de 50%.
Heel veel ellende zit al in de prijs, maar het spel is nog niet gespeeld.
Onder de spelers lijkt Sportingbet me een aardige, eh, bet.
Die jongens gaan gewoon heel agressief door in de VS. Mensen willen daar gokken ? Dat kunnen ze dan ook doen, bij Sportingbet.
Ik mag die houding wel.
Long NLR en Excapsa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: