Meer ideeën dan geld

Wat is dit toch weer een bijzonder interessante dag en wat boffen wij toch dat wij betaald worden om ons bezig te houden met wat ons bezig houdt. Professioneel dan.

Bij het ochtendgloren werden wij gebeld door Peter-Paul de Veb, de bekende mediapersoonlijkheid met wie ik enige affiniteiten deel. PPdV was onderweg naar Parijs waar hij uw dienaar dacht aan te treffen maar helaas, wij moesten het aan de telefoon over onze posities in Provençaalse zwembadalarmmakers hebben. Ik heb al verkocht maar PPdV (in Frankrijk is er een bekende meneer die PPdA heet in de volksmond en een ongelooflijke rokkenjager is, toch eens melden aan PPdV) houdt vast want hij vindt Alex Ginter, de baas van MG International zo indrukwekkend.

Maar Ginter was er niet toen ik bij het bedrijf langswilde dus kan ik dit bevestigen noch ontkennen. We namen snel wat andere bedrijven door in mijn bestaande en denkbeeldige Provence Portefeuille: Theolia en Easydentic, een deurbeveiliger.

PPdV wilde weten of Theolia niet een Harry Mens aandeel was.

Nee, zei ik, het ding is er alleen ooit door iemand gepresenteerd, maar dat staat los van het bedrijf. Wij hoorden iemand in de Thalys een zucht van verlichting slaken.

Theolia stijgt vandaag eindelijk een beetje door op wat volume. Misschien is de grote verkoper weg.

Ik denk dat de aankoop van hun Duitse bedrijf, die gisteren bekend werd gemaakt, erg voordelig kan uitpakken voor aandeelhouders.

Theolia betaalt maar een som die waarschijnlijk grotendeels in aandelen kan worden voldaan, namelijk 4 miljoen aandelen die misschien op een hogere prijs aangelapt kunnen worden want het bedrijf heeft nog een paar maanden de tijd. Verder zit er € 40 miljoen cash in het over te nemen bedrijf. Die gaan van de koopprijs af. Ik denk niet dat beleggers bang moeten zijn voor verwatering. We wachten nog op de laatste details maar dit lijkt een mooie affaire.

We hebben relatief veel te veel Theolia in de portefeuille, mea culpa, bewijs dat ik echt dacht dat het ding in één ruk door zou stijgen, maar we gaan nu niet uitstappen net nu de rally begint. Hopen we, denken we, voelen we en beredeneren we.

Thielert klapte hard in elkaar vandaag, ruim 10% vroeg in de ochtend, op enorm volume. De Duitse VEB kwam terug met nieuwe argumenten. Nu is het aandeel weer terug naar af.

Dat was een gelegenheidje om bij te kopen, die aandelen stoten we straks weer af omdat we anders teveel rood staan.

Want we hebben teveel Thielert in de portefeuille nu. Maar die willen we er niet uitgooien voor we niet dik boven de 20 staan en dan nog houden we de rest voor de lange termijn.

Want we staan wel wat teveel rood.

Om deze reden, rood staan dus, halen we ook de kaasschaaf over een paar andere posities, zie daarvoor de PolderPortefeuille notitie van Strik, elders op deze site.

Maar met een bloedend hart.

Nee, niet over Rainy River, want die worden door een onbekende koper in elkaar geplempt en dat ondanks goed nieuws.

We horen van een financier van dit bedrijf die de koper zoekt, hem niet kan zien (zijn volume is niet zichtbaar) en die hem graag uit de markt zou halen als hij maar wist voor hoeveel stukken hij moet bieden maar dat weet hij niet. Dat is dus net zo’n situatie als met Theolia, waar ook zo’n grote verkoper actief was.

We halen ook geen kaasschaaf over RockWell Petroleum.

Dat aandeel (niet genoteerd maar wel verhandelbaar onder vermogensbeheerders en commissionairs) baadt in het zonlicht.

De nieuwste bron, Osage genaamd, kampt met leuke tegenslag. Daar waar de heren een ingang wilden bouwen bleek olie te zitten.

Toen moest er een nieuwe komen. En daar zat de olie op 20 meter diepte. Dus gaat die bron minder kosten en ook meer opbrengen. En hij is sneller klaar en sneller cash-positief. Bovendien horen we dat institutionele beleggers, waaronder een bekend Engels hedge fund, staan te dringen om aan een emissie mee te mogen doen.

Die emissie is voorlopig gepland op C$ 10. Wij houden nog even onze lage waardering van C$ 3,95 aan, omdat dat voorzichtiger is.

Een directeur van een belangrijke effectenbank belde me op omdat hij erg ongerust was over RockWell. Dat was een bijzonder amusante conversatie die ik u een andere keer vertel.

Er zijn nog wel een half dozijn situaties waar ik zo in zou willen stappen. Nevtah bijvoorbeeld. Dat Braziliaanse waterbedrijf van Schmull ook. Easydentic, voor de Provence Portefeuille en ga zo maar door.

Plus een paar aandelen waar ik wegens een conflict niet over kan schrijven.
Meer ideeën dan geld. Best een leuke situatie dus.

Long Theolia, Thielert, RockWell Petroleum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: