Wie doet wat?

Aan het begin van deze eeuw had private equity het moeilijk. Resultaten smolten als sneeuw voor de zon. Dit zou nooit meer goedkomen en veel private equity-huizen besloten hedge funds te lanceren.
Vanaf 2003 begon de private equity-markt aan een boom die nog veel feller was dan die van de hedge funds. De hedge funds hadden hun reputatie gevestigd door goed te blijven presteren tijdens de bearmarkt van 2000-2003.
Sindsdien doen hedge funds het minder goed dan private equity.

Long only
Dat neemt niet weg dat de betere long only-fondsbeheerders maar één ding willen, namelijk zelf een hedge fund beginnen. De cijfers zijn gewoon veel beter, als alles verder hetzelfde blijft.
Nu hedge funds weer wat lager scoren dan gewone aandelenfondsen is het amusant te zien dat het verschil soms uit niet meer bestaat dan de hogere beloning die hedge fund-beheerders kunnen bedingen.

Long only-beheerders zoeken naar iemand die goed is in shorten en hedgen en beginnen vervolgens hun eigen fonds. Zo moeilijk is dat blijkbaar niet, waardoor er nu een stroming is ontstaan die voortborduurt om het Maak je eigen hedge fund-concept, dat sceptici graag gebruiken om aan te tonen dat ze het zelf voor minder kunnen doen.

DIY-fonds
Dat is allemaal leuk en aardig, maar nog nauwelijks begint deze Do It Yourself-stroming aandacht te krijgen of we zien dat de logica gebiedt dat iemand die even goede prestaties kan neerzetten als een hedge fund maar met synthetische instrumenten, geen prijsbreker wordt. Waarom zou hij? Het is veel gemakkelijker om een prijs te vragen die even hoog of vlak onder de prijs van hedge funds ligt. De prestatie is immers de zelfde, alleen de middelen verschillen.
Wat ook verschilt, is de capaciteit. Wie zijn prijs verlaagt kan zoveel vraag uitlokken dat door het volume hiervan de edge verdwijnt. Dan is de cirkel rond.
Prijs verlagen werkt alleen maar volumevergrotend in deze sector, waardoor er al snel geen outperformance meer is en de prijs nog lager zou moeten gaan.

Hoe meer hedge funds er komen, hoe minder er gepraat wordt over het verlagen van fees. De mindere goden doen dat uit zichzelf al. De goeden hebben het niet nodig: die zitten vol, laten geen nieuw kapitaal meer toe en hebben dus geen enkele incentive om hun prijzen te verlagen.

Wie wel onder druk staan zijn de long only-fondsen. Ze krijgen niet alleen meer concurrentie van de hedge funds, raken hun beste medewerkers kwijt, maar worden door de concurrentie ook steeds meer gedwongen hun prijzen te verlagen.
Ondertussen nemen de kosten alleen maar toe door te steeds zwaarder drukkende regelgeving.
Wat weer leidt tot het vertrek van meer getalenteerde managers naar de hedge fund-sector. 

Michael Kraland

Deze column verscheen eerder in de Nieuwsbrief Hedge Funds van vrijdag 23 februari 2007. Ontvangt u die nieuwsbrief nog niet, klik dan hier.   Michael Kraland is oprichter en columnist van Inveztor. Disclaimer niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: