Gevaarlijk goed jaar

Bent u ook zo bijgelovig? Dan begrijpen wij elkaar.
Dan begrijpt u ook hoe vervelend het voelt als je, nog voor het jaar begint, heel rationeel aanvoelt dat dit wel eens het beste jaar ooit zou kunnen worden. Zoiets brengt ongeluk, dat weet u ook. In de eerste week van januari , tijdens een lang gesprek met een van de beste hedge fund-beheerders van Europa, hoorde ik dat er meer spelers zijn die er zo over denken.

We zijn nu anderhalve maand verder en hun fonds is een procent of tien gestegen. Ze willen niet met hun naam in de krant en ze zijn dicht. De PolderPortefeuille, die nu zijn elfde jaar als publieke mediaportefeuille ingaat, deed ook een procent of 9 à 10.

Voor wie echt bijgelovig is wordt het nu heel vervelend want dit gaat veel te goed. Er is geen wolkje aan de lucht, als u Iran, de hyperhefbomen in het financiële circuit en andere financiële balansproblemen tussen de VS en de rest van de wereld er buiten laat.

Er kan van alles misgaan en het gaat maar niet mis. U kunt u nu afvragen wat u hieraan hebt, u betaalt per slot van rekening voor dit prachtige blad. Heel eenvoudig: als we ons zorgen maken voor niets is dat prettig. Dan zetten we iets teveel geld opzij voor een ramp die niet komt. Een soort brand die maar niet begint in uw pand. Terwijl u toch verzekerd bent.

Het beste dat u kan overkomen is vaak veel verzekering voor niets te betalen. Het amusante van financiële markten is dat die brand vroeg of laat altijd komt. In tegenstelling tot uw woonhuis, dat misschien nooit in brand zal vliegen, met een beetje geluk.

Nu alles steeds risicovoller wordt moet u steeds beter oppassen met wat u doet.

De beste verzekering tegen verlies is goedkoop inkopen. Dat is nu wat moeilijk geworden en daarom loopt u risico als u steeds meer van uw vermogen belegt naarmate het beter gaat met de markt.
Eigenlijk moet u winst nemen.

Maar misschien stuit u dan op hetzelfde probleem dat ik ook heb in deze markt. Er zijn zoveel situaties waar ik toch graag in blijf zitten.
Prachtige Belgische bedrijven zoals Devgen en IBA bijvoorbeeld. Ze zijn verdubbeld, sinds een jaar. Maar hun perspectieven zijn verre van statisch, die zijn ook alleen maar beter geworden.
Devgen zou wel eens de grote winnaar kunnen worden in de wereldvoedselrace. Denk aan de veredeling van de rijstoogst. Een enorm project. Het management van Devgen is zeer gerespecteerd, meer nog, uitstekend naar mijn gevoel.
Kankerbehandelaar IBA, in Leuven, is ook zo’n geval. Alle analisten waren negatief op € 8,50, nu op € 22 zijn ze een stuk positiever.
Een amusant bedrijf is Jump TV. Jump vult op. Ze halen allerlei televisieprogramma’s uit allerlei delen van de wereld die er meestal niet zo toe doen, tenzij je er woont. Die bieden ze aan via internet, een enorme markt. Het aandeel is al gestegen maar kan best verdubbelen. Althans, dat zegt een analist in een studie van 35 pagina’s die ik onder ogen heb. Is dit een verkoopmoment ? Niet eens, waarschijnlijk heeft hij gelijk.

Een andere manier om mee te spelen is via de aankoop van exploratiemaatschappijtjes. Olie, goud, uranium, dat soort activiteiten. U moet dan wel op een paar details letten. Ten eerste eerlijk management, ten tweede kundige geologen en goede financiers en ten derde een zeer asymmetrisch risicoprofiel. Met andere woorden, als u evenveel kans hebt om uw geld kwijt te raken als om het te verdrievoudigen zit u goed.
Waarom? Daar kunnen we het volgende keer over hebben.

Michael KralandDisclaimer Kraland: long Devgen, IBA, Jump TV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: