Het is kwart voor zeven en het ziet er naar uit dat Nicolas Sarkozy de volgende president van Frankrijk wordt. De Franse televisie geeft pas vanaf acht uur nieuws vrij over de uitslag.
Naar mijn persoonlijke mening is het goed voor Frankrijk en goed voor Europa dat er een eind is gekomen aan twee ambstermijnen van Jacques Chirac, de huidige Gaullistische president. Twee verloren ambtstermijnen, waarin geen belofte werd waargemaakt en Frankrijk steeds dieper is afgegleden naar een langzame maar zekere crisisvorming.
Het is ook goed voor Frankrijk dat de kandidate van de oppositie, Ségolène Royal, niet is gekozen.
Zij was de kandidate van de stap terug. Zo wilde zij een recente belastingmaatregel, het zogenaamde fiscale plafond, dat de totale belastingdruk op 72% begrenst, afschaffen. Om hoger te gaan, zonder limiet.
Daarom verlaat officiëel één vermogende Fransman per dag het land, al jaren.
Maar het belangrijkste probleem is de al 25 jaar durende werkloosheid boven de 8%.
Nicolas Sarkozy is een kandidaat die al het één en ander op zijn naam heeft staan. Ten eerste is hij erin geslaagd de vermolmde Gaullistische partij te ontfutselen aan President Chirac. Hij heeft van de UMP een efficiënte verkiezingsmachine gemaakt.
Zijn programma roept om modernisering maar let op. Wat zijn Sarkozy’s echte doelstellingen ?
Daarvoor moeten we terug naar zijn allereerste uitingen in de verkiezingsstrijd. Sarkozy wilde een breuk, La Rupture. Dit woord horen we niet meer omdat hij later in de campagne zowel extreem rechts als het centrum in zijn kamp probeerde te trekken. Met succes, want de extreem rechtse Nationaal Front partij van Le Pen haalde een bijzonder lage score in de eerste ronde, met 11% tegen 20% in de vorige verkiezingen.
Centrum kandidaat François Bayrou bleek verrassend sterk voor de dag te komen in ronde één, met 18%. Dat was het moment waarop de socialisten hadden kunnen winnen. Een aantal hervormingsgezinde socialistische prominenten, zoals ex-premier Michel Rocard, ex-minister Bernard Kouchner en anderen riepen op tot een toenadering tussen Royal en Bayrou. Royal weigerde en bezegelde vervolgens in een debat met Sarkozy, van afgelopen woensdag, haar lot.
Wat kunnen we de komende tijd van Sarkozy verwachten ?
Sarkozy is een pragmatische en dynamische politicus. Hij heeft hard moeten vechten voor zijn verkiezing en heeft aangekondigd eerst in retraite te gaan.
De internationale houding van Frankrijk zal veranderen. Constante Gaullistische noten zoals economisch nationalisme zullen niet meteen verdwijnen, maar wel verzwakken, naar ons gevoel. Dat Sarkozy het tegenovergestelde heeft gesuggereerd in zijn campagne, was een geste naar traditioneel rechts en, vergeet niet hoe nationalistisch de Fransen zijn, naar links.
Sarkozy is de enige die, sinds de ongelooflijke verkiezingsoverwinning van Chirac in 2002, toen de socialisten immers uitgeschakeld werden in de eerste ronde en Chirac met ruim 80% van de stemmen won van de extreem rechtse Le Pen, de mogelijkheid heeft om dit land diepgaand te hervormen.
Een grote trap in de Franse mierenhoop ligt in de lijn van de verwachting, zodanig dat de Fransen er misschien zelf verbaasd over zullen zijn.
Mevrouw Royal heeft de afgelopen twee dagen, met haar nederlaag in zicht, aangegeven dat de voorsteden wraak zouden kunnen nemen en voor onlusten in Parijs zullen zorgen.
Dat zoiets bijzonder gunstig zou zijn voor Sarkozy, is zij vergeten.
Na de verkiezing van de president gaan de Fransen immers in Juni naar de stembus om een nieuwe parlementaire meerderheid te kiezen.
De socialisten en de centristen van Bayrou hebben dan een tweede kans. Maar als er onlusten ontstaan is er grote kans dat de meerderheid achter Sarkozy nog toeneemt, al was het maar uit angst.
Consequenties voor de beurs verwachten we nauwelijks, al zal het effect van een grote meerderheid voor Sarkozy, boven de 53%, gunstig zijn.
Onroerend goed pauzeerde wat, maar de CAC 40 heeft de uitslag niet afgewacht en zuigt aan de 6000 grens, het hoogste punt sinds de crash van 2001.
Onze onroerend goed aandelenkeuzes liggen klaar, we zullen daar deze week aandacht aan besteden.
Nvt