Miskunde IV

Geregelde lezers weten iets van Nassim Nicholas Taleb, bekend als auteur van Fooled by Randomness.

Nu kunt u zien hoe Taleb’s ideeën zoals uiteengezet in zijn meest recente boek, The Black Swan, helemaal uitkomen.

The Black Swan is een boek dat ik met dozen tegelijk inkoop om het vervolgens aan een paar van mijn beste relaties uit te delen. Waarom niet aan allemaal ? Omdat de meesten daar helaas niet van gediend zijn. Te complex allemaal.
Ik raad iedereen aan dit boek snel te lezen. Ik vind het elke keer ongelooflijk dat zoveel wijsheid voor zo weinig geld te koop is en laaf mij dan ook graag aan dit soort intellectuele nectar.
Taleb kunt u meerdere keren lezen, net zoals Ben Graham.

Een belangrijk idee van Taleb is dat mensen zich veilig wanen van bepaalde ongewenste situaties omdat die niet voorkomen.
Zo dacht men eeuwenlang dat het wetenschappelijk bewezen was dat zwanen wit waren. Tot men in Australië zwarte zwanen vond.

Iemand gaf Taleb, zo vertelde hij onlangs, een T-shirt cadeau waarop het volgende stond:
Absence of Evidence is not evidence of absence.
Denkt u daar eens rustig over na.

De gebeurtenissen van vorige week en alles dat we nu meemaken zijn uniek en nooit eerder vertoond. Het heeft dus weinig zin om er voorspellingen over te doen.
Ik schrijf hier niet dat het perse nog allemaal veel erger gaat worden. Dat kan ik niet weten. Ik kan me best voorstellen dat het ergste leed geleden is.
Al die enge Eens in de 10.000 Jaar Dagen achter elkaar zouden dat kunnen suggereren.
Maar weten wij veel. Niets zegt dat er niet nog een flink aantal kunnen komen.
Niets, behalve wishful thinking.

Als iemand me een pistool tegen het hoofd zou drukken om een uitspraak te forceren, zoals sommige van mijn dierbare lezers graag willen, dan zou ik zeggen dat het onbeleefd is, dat gezwaai met dat pistool en bovendien kan zoiets op mijn leeftijd fataal zijn dus pas op.
Maar het kan best dat het allemaal nog veel erger is dan u en ik weten. Want ik kan u verzekeren dat de spelers niet staan te dringen om met slecht nieuws te komen.
Anderszins kunnen we onze handjes dichtknijpen dat deze liquiditeidscrisis ontstaat terwijl de economie zo goed loopt in Europa en Azië. En zelfs in de VS.

Maar laat ik nog even duidelijk maken wat Taleb’s andere centrale idee is in zijn boek.
Het is een idee dat ik al langer toepas in de PolderPortefeuille en het komt, zwaar vulgariserend en met excuses aan Taleb, neer op het volgende.

Risico’s die niet verwacht worden door de markt worden veel te goedkoop geprijsd.
Wat mensen wel verwachten is veel te duur.
Ook is het zo dat zekerheid het risico loopt om, net zoals de zekerheid rond de witte zwaan, om te slaan in onzekerheid.

U kunt dus beter beleggen in risico, vooral wanneer niet iedereen dat doet. Vermijd echter de zekere beleggingen die weinig opbrengen want die kunnen wel eens onzeker blijken.

Misschien is het u niet opgevallen wat er de afgelopen week is gebeurd op dat gebied en of iedereen zich goed realiseert waar het om ging met die fondsen van BNP en Axa, die van de week in een afgrond vielen.

Dat waren geen hedge funds met hefboom. Dat waren geldfondsen. Geldfondsen met een klein plusje, zoals iedereen die wat kasgeld heeft staan in Frankrijk en Luxemburg ze aangeboden krijgt door zijn bank.
Daar gaan we het over hebben in Miskunde V, want anders wordt dit stuk weer veel te lang.

Long Taleb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: