Paniek is rationeel

Wat een wrakke rots.
Hypotheekbank Northern Rock nam veel te veel hooi op haar vork en de reactie van beleggers komt precies overeen met de titel van een recente column die ik voor Effect, het blad van de VEB, had geschreven. Paniek is in dit geval zeker rationeel.

Eerst de feiten: hoe zou u zich voelen als u een voorzieninkje dubieuze debiteuren had van £ 67 voor elke £ 180.000 aan hypotheken, waarvan een procent of tien ongedekt en alles gefinancierd met korte termijnschulden ?
Niet zo lekker denken wij.
Zeker als u wist dat er maar 3% eigen vermogen voorhanden is en er voor £ 88 miljard aan hypotheken zijn verstrekt waarvan £55 miljard in het afgelopen jaar. En zo zouden we nog even kunnen doorgaan.

Nu een stap verder: hoe zou u zich voelen als u een klein pensioentje had en uw spaargeld staat bij een Rots in de Branding die dit soort balans heeft ? U zou met een klapstoeltje bij de bank postvatten met u spaarbankboekje en een kruiswoordpuzzelblad.
Deze paniek is helemaal rationeel en begrijpelijk. Maar wat gaat er nu gebeuren ?

Daarvoor moeten we even terug naar de houding van de meest gerespecteerde Centrale Bank, de Bank of England.
De Bank of England is de enige Centrale Bank die liet weten niet geïnteresseerd te zijn in het uit de problemen helpen van manke spelers en in het pompen van krediet.

Dat is een respectabele zet omdat de bank daarmee aangeeft dat er geen zogenaamde Greenspan Put bestaat om instituten die teveel risico nemen te redden. Tegenwoordig heet deze put overigens anders en is het de Bernanke Put.
We krijgen dan te maken met het begrip Moral Hazard, wat inhoudt dat de goeden gaan betalen voor de kwaden.

Inmiddels heeft de Bank of England wel ingegrepen. Het echte probleem ligt niet in de houding van de Bank of England, die op zich juist en gezond is voor een rationeel opererend systeem. Alleen is het systeem niet meer rationeel, volgens bankmaatstaven, want de run op de Rock ging gewoon door.

Het probleem is dat het toezicht niet deugt zolang er banken zijn die dit soort onverantwoorde risico’s kunnen nemen.
We kunnen dus verscherpt toezicht verwachten en een run op iedere bank waarvan de klanten denken dat die niet aan haar verplichtingen zal voldoen.

In een vorige blog hadden we het over een Franse effectenbank die het heel moeilijk heeft en waar de run al op discrete wijze heeft plaatsgevonden. In dit klimaat is zo’n run gewoon rationeel.
Geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: