BHP/Rio Tinto: mega mijn

Nu het even Curb Your Enthusiasm tijd is voor financiële transacties blijven daar nog de industriële transacties.

Grote mijnbouwer wil andere grote mijnbouwer kopen om daar een mega mijnbouwer van te maken en het zou ons niet verbazen als de mijnbouwwereld nu goed in beweging komt. Dat kon je meteen zien aan de koersstijging van 8% in de Zwitserse mijnbouwer Xstrata.

 
Wat we hier nu zien is industriële consolidatie van een nieuw soort, voor het eerst gedreven door de opkomende Sovereign Wealth Funds.
China is al lang agressief bezig in Afrika een grondstoffenpijplijn op te bouwen.
China is ook de grote kracht op de achtergrond van de toenaderingspoging van de Australische BHP mijnbouwers. Een nieuwe generatie managers is daar nu aangetreden. Rio Tinto wil niet, maar iemand wil straks wel. De prijs is al heel hoog, maar beide bedrijven drijven op prachtige cash flows. Dit was pas een openingszet.
Voor de juniors betekent dit dat er straks minder kopers zijn en dat er nu twee partijen even bezig zijn met een ander spelletje dan het gebruikelijke Pacman.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: