DWDWDW – Depla Premier!

Deze Week Die Was begon op zondag in Londen.

Inveztor had een Bevriende Schrijver meegenomen op een roadshow jet vanuit Amsterdam. Het klikte, zoals gepland, tussen hem en een andere heimelijke intellectueel, energie expert Ron Oligney, van Opal Energy. Als u naar Ron googlet weet u waarom hij zo’n interessante man is. De Bevriende Schrijver houdt zich bezig met het verbeteren van de wereld. Hij luncht vandaag met Kofi Annan en Nelson Mandela in de bibliotheek van Alexandrië, wat Inveztor een overtreffende trap van super achievement lijkt. Ron was tijdens Gore’s campagne diens adviseur voor energiezaken maar is zelf Republikein. Hij is sceptisch over Gore’s documentaire.

Vanuit London ging het naar Amsterdam, helaas via Heathrow. In Dante speelt op zondagavond een jazzband, meestal van goed niveau en leuk om naar te luisteren. Het is om de hoek van ons hotel en de weinige keren dat Inveztor op zondag in Amsterdam ben ga we er heen. Daarom vond de Xemplar borrel daar plaats. De stemming was om begrijpelijke redenen uitstekend en hetzelfde was het geval op maandag, bij de institutionele presentatie.

Modemiep
Op dinsdag lopen wij toevallig Dana Thomas tegen het bijzonder slanke lijf. Dana heeft net Deluxe: How Luxury lost its Lustre gepubliceerd en het boek stond op de bestseller lijst van de New York Times. Dana’s man is een vriend en we komen elkaar vaak tegen op de markt. Ze is columnist bij Newsweek en de Washington Post en schrijft al twaalf jaar over mode vanuit Parijs. Een baan die iedere vrouw haar benijdt. Althans, dat zouden twintig jaar geleden nog hebben durven schrijven maar nu niet meer want dit is stereotyperend, randje sex-racistisch, onaanvaardbaar politiek incorrect en ga zo maar door. Dana houdt die avond een lezing voor de John Adams Society in Felix Meritis en dus gingen we daar heen.

Deluxe is een leuk boek over de mode industrie en een kijkje achter de schermen. Niets nieuws wat Inveztor betreft want als beleggers kijken wij naar LVMH en aanverwante bedrijven, we kunnen ons goed voorstellen dat Amerikaanse fashionistas hier opgewonden van worden. Dana houdt een vlammend betoog waarin ze zegt dat het kopen van namaak Vuitton tassen gelijk staat met het laten mishandelen van arme Chinese kinderen.
Dat kan je wel zeggen, maar die sweatshops zijn een realiteit en als ze geen Vuitton-of Chaneltassen namaken dan doen ze iets anders. Bijvoorbeeld het goud uit onze gebruikte computers halen of no-logo textielproducten fabriceren. Zoals Dana’s jurk en haar jas. En ongetwijfeld haar T-shirts, jeans en lingerie.

Het vragenuurtje na de lezing geeft aan dat er onder de modeminnaars nog minder wordt nagedacht dan in het financiële, waar men toch ook niet uitblinkt door originaliteit en gestructureerd denken.
De meeste vragen zijn vlammende betogen. "Do joe no a Dutsj desaainer kolt Jan Jansen? No? Do you no dan dat hie hes soolt a desaain to Prada ?"
Wat is ons onderwijs toch gebrekkig, wat drukken we ons pover uit en wat kunnen we toch lomp voor de dag komen.

Wichtigmachers aan de macht
Dinsdag, lunch met Jan Voûte in Dauphine, de brasserie onder het FD waar tegenwoordig de Inveztor burelen gevestigd zijn. Jan wordt al jaren geleefd door de ellende met OM en AFM die hem kapot willen maken vanwege de voorkenniszaak rond de handel in aandelen Dordtsche Petroleum.
Voûte is een keurige man, denken wij, en zeker geen zwendelaar. Hij is een Barbertje dat moet hangen. Hetzelfde geldt voor zijn medeverdachten Henk van Heijst en Michiel Palthe.
Wat een triest drama. Triest voor ons land dat individuen zo gepakt en geknakt kunnen worden. Carrières zijn vernietigd en waarschijnlijk nog veel meer. Jan klaagt nooit, hij heeft allerlei plannen maar zijn appèl is weer drie maanden uitgesteld.
Regeltjes en anonieme ambtenarenmacht, dolgedraaide overheidsprocedures en Wichtigmachende getuigen à charge, een trieste travestie van het recht. En wat duurt het allemaal lang. Er zijn dagen dat het goed voelt weg te zijn uit Nederland.
Dit soort willekeur en deze langzaam malende molens, iedereen in ons vak die ook maar een beetje zijn nek uitsteekt kan de volgende zijn.

Monceau Fleurs is de naam van een nieuwe deelname die we privé met onze Franse partners aankopen. Monceau is de grootste bloemenhandel in Frankrijk, ooit een participatie van de Rothschilds, nu bezield door een nieuwe dynamische manager.
We verwachten een IPO over een jaar of anderhalf, misschien eerder. Het verhaal ziet er veelbelovend uit en hetzelfde geldt voor de jongens van een internetbedrijf, waar we ook een deelname overwegen.
Dat internetverhaal is te goedkoop om waar te zijn, binnenkort meer over dit interessante aandeeltje.

Sjoerd van Stokkum, nieuwe hoofdredacteur van Quote, vroeg of Inveztor weer een maandelijkse column voor zijn blad kon maken.
Het leuke van Quote is dat we daar kunnen schrijven waar we zin in hebben. Niet dat we dat op Inveztor niet doen, maar het kan niet overal, dat begrijpt u wel.
Er staan zoveel megalomane materialistische verhalen in dat prachtige blad, dat volledige losgeslagen gekte de enige juiste houding is.
Alles is natuurlijk relatief, als je in Nederland over geld schrijft ben je al gauw non-conformistisch.
Eénoog, land vol blinden.

Nepdiversificatie
Donderdag blijkt een dag te worden van telescopische afspraken, gelukkig niet te ver van elkaar af.
Een paar bevriende privé-beleggers vragen me hen eens uit te leggen hoe ze zonder complicaties, papierwinkel en dubbele beheerskosten een gediversifieerde hedge fundportefeuille kunnen opbouwen. Veel diversificatie is immer nepdiversificatie.
Dat zag ik kort daarvoor toen een vriend me voor de lunch uitnodigde om zijn hedge fundportefeuille te analyseren.
Die portefeuille zat bij vier verschillende beheerders. Geweldig voor hem dat hij zo het beheerdersrisico wist weg te diversifiëren. Maar een nadere blik op de portefeuille leerde dat het eigenlijk één pot nat was. Dezelfde fondsen, of als het niet dezelfde namen waren, dan waren het in elk geval dezelfde strategieën. Geen diversificatie dus, maar opeenhoping. Maar wel alle post en alle kosten van vier verschillende beheerders.

Als een donderdagslag bij heldere hemel vernemen wij het wereldschokkende nieuws uit Nijmegen. Spoedoverleg! Speciale raadszittingen! VVD raadslid weg! Waarom zij wel en hij niet, wat het vrouwvriendelijke Inveztor overigens een zeer terechte overpeinzing lijkt.
Wie dacht dat Jan Voûte Nederland op zijn smalst had ervaren komt zwaar bedrogen uit. Dat was alleen juridisch, ambtelijk en financieel Nederland. Gemeentelijk Nederland treedt nu naar voren en laat zien tot wat het in staat is.
Een nieuwe Lewinsky affaire!
Net nu de Bring Back Monica Lewinsky sticker van onze Oude Schicht is gejat.
Iedereen hysterisch. Waar is het filmpje gebleven? Tevergeefs struinen miljoenen waakzame Nederlanders dit weekend Internet af.
Niemand ziet het positieve in deze zaak.
Paul Depla is de nieuwe Clinton, iets waar wij in ons kleine kikkerlandje toch trots op moeten zijn. Hij heeft alles van Clinton. De look en het feit dat hij uit een ietwat achterlijke streek komt waar mensen zich over dit soort zaken opwinden.
Wordt er eens eindelijk goed mondeling overleg gevoerd, zonder de belastingbetaler zelfs maar op verwarmingskosten te jagen en iedereen heeft er de mond vol van, als u ons toestaat.
Weet u wel hoe koud het in zo’n fietsenhok kan zijn, en hoe donker?
Depla staat nu bovenaan de politieke pikorde, Inveztor wil een nieuwe bumpersticker:

Depla Premier!

bringbacklewinsky

Vrijdag was de Dag van de Belegger, vol actes de présence en ook een paar leuke ontmoetingen met mijn vroegere vrienden van IEX, nu onze concurrenten.
Inveztor is Gaia Nieuwsbrief redactrice Janneke Willemse kwijtgeraakt aan Belegger.nl. Beleggerbaas Matthijs Kanis heeft een goede slag geslagen want hij heeft Janneke binnengehaald als hoofdredacteur. Janneke is zo’n beetje de enige vrouw in deze sector en ze ziet er bovendien erg leuk uit. Mediageniek als ze is trekt dat vast een nieuw publiek en wie weet veel vrouwen, want die beleggen beter en krijgen zo misschien meer zelfvertrouwen. Misschien is het juist andersom en trekt Janneke juist mannen.

Cabaretier Jan Jaap van der Wal reikte het eerste VEB boek uit dat Inveztor om onbegrijpelijke redenen in ontvangst mocht nemen. Dit is de tweede keer dat de VEB dit boek uitbrengt. Het is een mooie uitgave geworden, goede fotografie, dikker en beter dan vorig jaar – ik heb het over het boek, niet over mezelf.
De aanbevelingen van de VEB schrijvers hebben gemiddeld 23% opgebracht. Geen bewijs dat professionals het beter doen dan de markt maar wel een zet in de goede richting.
Van der Wal straft vanaf het podium de arme Willem Middelkoop af omdat die onderaan de score lijst van 2007 staat.
Die hoeft niet meer terug te komen roept Van der Wal.
Gelukkig blijkt dat niet waar te zijn. Ik doe opnieuw een belegging en word trots aandeelhouder van het Child at Venture Fund van Van der Wal. Ik verheug me al op de AVA.
Het emotionele dividend is al geïncasseerd.

De Dag van de Belegger barst uit haar voegen, veel belangstelling, volle zalen en veel De Kapitalist abonnees komen bij het heel bescheiden standje van Inveztor langs.

Hoogtepunt is de oudere heer die Vermeulen en mij zo graag leest. Alleen leken we niet erg op de foto’s. In IEX Magazine.

Het FD komt uit met een nieuw supplement genaamd Geld, dat ontsierd wordt door een column van mijn hand maar dat er verder erg mooi uitziet. Prachtige vormgeving van Rob Heideman. Inveztor’s eerste medewerker, hoofdredacteur Vincent Strik, maakt nu deze uitgave. Er lijkt een eind te komen aan de Koude Oorlog tussen delen van de FD redactie en Inveztor. Het lijkt er bijna op dat Inveztor in FD kringen een beetje geaccepteerd gaat worden. Mijn medewerkers zijn blij. Eindelijk.

Als dank voor de medewerking ontvang ik van de VEB een mooi boeket en een Samsonite koffer. Het boeket gaat naar Miss Linda, die Inveztor de hele dag geholpen heeft en de koffer gaat naar een op alle andere gebieden voorbeeldige hoofdstedelijke effectenbankier die nog niet weet dat hij hem maandag krijgt. Wij gaan zijn vrouw bellen om haar te vragen zijn huidige koffer, een afzichtelijk allochtonen zomervakantie model uit de jaren ’80 te laten fijnmalen, verbranden en over de sloot achter het huis uit te strooien.
Om begrijpelijke redenen is zijn naam slechts bij de redactie bekend.

Volgende week is Inveztor in Parijs, Amsterdam, Frankfurt, Jo’burg en weer in Namibië.
U hoort pas weer van DWDWDW over een dag of tien, tegen Sinterklaas is Inveztor terug in Europa.
Maar eerst gaan we op reis, nieuwe avonturen tegemoet.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier, publicist en oprichter van Inveztor.nl. Disclaimer Kraland: op het moment van publiceren een longpositie in Opal, Xemplar en Monceau Fleurs. Geen positie in overig genoemde fondsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: