Dag van de Inveztor II

De Dag van de Belegger is voorbij en we gaan er volgend jaar graag weer heen.
Als we volgend jaar om deze tijd nog leven zal blijken dat weinig van de voorspellingen, gedaan door enthousiaste bankemployés tijdens deze geldkermis, zijn uitgekomen.

De arme jongens van de ABN, die toch ook een nummertje moeten opvoeren op zo’n dag, wisten niet of de Fortisboys ze met mosterd of met mayonnaise zouden oppeuzelen. Dat wordt nog leuk. En wie peuzelt Fortis op ?
Want zelfs met ABN erbij is Fortis niet meer dan een regionale speler, sterk in de Benelux en wat is de Benelux ? Een regio waar de kwestie van mosterd of mayonnaise belangrijk is. Arme, arme ABN. Die moeten meemaken dat hun de kleine harige vriendjes worden afgeknipt en ze moeten tegelijk een toontje lager zingen.
Wie had dat ooit gedacht ? Vrij veel mensen die wij kennen helaas, is ons antwoord.

Als wij niet al zo bevlogen waren van het Child at Venture Fund van Jan Jaap van der Wal zouden wij bijna een collectie houden. Veel stil leed.
Want u dacht toch niet dat de Fortis boys uit het Bilderberg hotel in Zuid de zaak zaten te integreren daar ? Eerst moeten ze de zaak uit elkaar halen en denkt u maar niet dat dat met schroefjes gebeurd.

Op zo’n Dag van de Belegger praat je noodgedwongen alleen in soundbytes en veel van de woorden die Inveztor dan in de mond neemt zijn al te lang voor de jachtige mediawereld.
Een bijzonder aardige en elegant geklede meneer interviewde Inveztor voor een ABN video die we hopelijk op de site kunnen krijgen, direct of via een link. Hierbij werd mij gevraagd naar mijn favoriete markt, de beurs van Zimbabwe.
I kid you not.

Inveztor heeft al eerder betoogd dat voorspellers en andere analisten er vaak naast zitten omdat het niet noodzakelijkerwijze de economie en haar voorspoed zijn die de aandelenkoersen omhoog of omlaag helpen. Wat bepalend is, het klinkt wat simpel, is vraag en aanbod. En in een land met inflatie van 8000% is er veel vraag naar alles dat niet in een jaar alle waarde verliest.
Maar Zimbabwe is natuurlijk niet een wenselijke situatie. Wel een goed voorbeeld, bedankt elegante geklede meneer van ABN.

De huidige turbulentie op de markten is te wijten aan het feit dat de markt vindt dat de Centrale Banken de zaak niet in de hand hebben. De markt verwijt de Centrale bankiers dat ze de ernst van de krediet crisis onderschatten. Nou is dat niet echt het geval, maar er zit nogal wat angst voor inflatie in de verslagen van vergaderingen van de Fed en dat begrijpt de markt niet.
Bovendien zijn aandeelhouders er van overtuigd dat de dollarzwakte de Fed er van zal weerhouden de rente agressief te verlagen.
Daardoor dalen de koersen en die koersen kunnen weer stijgen wanneer de rente inderdaad naar beneden is gehaald. Maar wat gebeurt er dan met de dollar ?

Die vraag krijg je niet te horen op een Dag van de Belegger en zo’n antwoord kun je ook niet geven. Het is een kort antwoord maar het is, voor gebruik op zo’n dag, veel te lang.

Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: