Go’s moment van waarheid

Vandaag om 11 uur betreden de gladiatoren van Go de arena van het Hilton in Amsterdam.
Een joelende menigte verbeten beleggers zal hen daar met overrijp fruit bekogelen en dat is dan hoofdzakelijk omdat stenigen verboden is, net zoals sex met dieren.

Waarom heeft de wetgever in zijn wijsheid dat stenigen verboden ? Wij vermoeden dat dit is vanwege de kans dat een volksgericht er wel eens naast kan zitten in hun eensgezindheid.
Wetenschappelijk onderzoek naar groepsgedrag wijst immers uit dat ook beleggers zich sterk aanpassen aan de heersende mening en die hangt weer af van het beleggingsklimaat.

Dat klimaat is slecht, u kunt dat in de krant lezen en de krant heeft gelijk. Niet altijd overigens want vanochtend lezen wij ook in de krant dat het binnenkort afgelopen zal zijn met Go Capital.
Wij denken dat de betreffende auteurs ongetwijfeld de feiten wel kennen, dat kan haast niet anders in de gespecialiseerde pers, maar een verkeerde conclusie trekken.
Die conclusie is dat beleggers massaal zullen opstappen zodra ze dat kunnen.

Zo’n conclusie is misschien begrijpelijk in het licht van de huidige slechte markt en het feit dat Go het verkoopshek heeft neergelaten.
Wij denken dat het fonds een juiste beslissing heeft genomen, in het belang van haar beleggers, waarvan deze schrijver er sinds jaar en dag één van is.
Het is niet leuk als een fonds sluit, maar het is minder erg dan wanneer je lijdzaam moet toezien hoe je posities door derden onder vuur worden genomen.
Want zo gaat het in de financiële wereld.
Go’s posities circuleerden op lijstjes onder brokers die ze aan hun klanten doorgaven.
Die klanten weten dan dat Go er niet uit kan. In de pers lazen we het tegenovergestelde maar dat is gewoon niet zo: er kan wel handel zijn in een positie maar dat betekent niet dat je er zo maar in en uit kan, als je het equivalent van 150 handelsdagen in portefeuille hebt.

Go belegt veel in geconcentreerde posities in kleinere bedrijven.
Andere hedge funds gaan die posities shorten in een bearmarkt. Ze weten dat ze op die manier voor nog meer druk zorgen. Daardoor verkopen meer beleggers hun stukken aan het fonds en het fonds moet dan nog meer stukken aanbieden, waardoor de shorts binnenlopen.

Het is altijd zaak om even te kijken wie er van een situatie profiteert. Dat zijn enerzijds de shorts, anderzijds wat ontevreden beleggers en tenslotte de vele beursjongens in Amsterdam. Want zoals dezelfde pers ook vermeldt, Go is wel sinds de oprichting 407% omhoog. En zoals de pers meldt is Go weliswaar opgericht in 2000, maar om precies te zijn helemaal op het eind, startdatum 29 november, eerste NAV dacht ik op 1 december. Zo’n 407% is dus wel een prestatie, in zeven jaar en vier maanden.
Die score van Go was zo hoog dat Go in London de prijs kreeg voor het beste Europese hedge fund onder de € 500 miljoen.
Vandaar dus die goede reputatie.
Die prijs zijn ze overigens niet eens gaan ophalen, ze hadden wel wat beters te doen, namelijk werken voor hun klanten.

Beleggers die ontevreden zijn doen wat beleggers meestal doen: ze kijken naar het hoogste punt ooit, of naar het hoogste punt in de laatste 52 weken. Onderzoek toont immers aan dat beleggers meestal zo reageren en dat dit hun ijkpunten zijn.
Dat punt was boven de 600, paniek dus bij sommige particulieren, vooral degenen die op de top zijn ingestapt vermoed je dan.

Op zo’n moment kom je in een situatie terecht waarin allerlei geruchten opdoemen.
Zo meldt de pers dat Go in Spyker zit, of zou zitten, volgens de AFM.
Raar, want Go stapte vorig jaar inderdaad in Spyker rond de €12 en verkocht op €18.

Belangrijker is dat het fonds niet in liquiditeitsproblemen zit. Er is € 300 miljoen voor handen. Dat is juist een heel grote positie.

Een paar dagen terug nog kwam Bear Stearns ten val omdat de handelaren die het aandeel geshort hadden allerlei geruchten verspreidden. Bear sprak dat tegen maar als effectenbanken hun handelaren opdracht geven niet meer met een partij in zee te gaan is het te laat.
Gelukkig is daar bij Go weinig kans op.
Beleggers kunnen in feite pas over een jaar uitstappen. Dat is een lange tijd. Het heeft dus weinig zin nu al te zeggen dat het fonds ten dode is opgeschreven. Er kan veel gebeuren.
Zeker bij beleggers die zo kundig zijn als die van Go.
Nu heeft angst de overhand, straks zal het wel weer hebzucht zijn, zo draait het rad van fortuin.

Michael Kraland


etf_logotype_small 20 gratis transacties op Euronext? Probeer het nuDiclaimer Kraland: long Go Capital op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: