Spreiding en liever even niets doen

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Wie sinds 1 januari in een goed gespreide portefeuille hedge funds zit heeft weinig zorgen over de markt.
Veel van die portefeuilles zijn maar licht omlaag.
Dat mag verbazend lijken voor wie de krantenkoppen leest want die suggereren een slachting. Vergeet niet dat veel hedge funds niets anders proberen dan juist een regelmatige resultatenstroom te laten zien. Een rustig fonds is geen leuke kopij.
Maar anderen zijn echt speculatief, wat op zich niet negatief is.
Dat wordt het pas als we asymmetrisch te werk gaan in de verhouding beheerder/kapitaalverschaffer.

U moet dit zien als kop: wij winnen, munt: u verliest. Het is dan niet eens zo dat u verliest als de kop boven komt. Waar het om gaat is dat er niet een regelmatige resultatenstroom wordt geproduceerd maar we in een gokpaleis belanden.
In een casino is de bank de enige partij die altijd wint. Dat maakt de goksector zo interessant. Overigens, er zijn genoeg mensen die dat door hebben en gokaandelen, bijvoorbeeld de gokpaleizen in Las Vegas en Macao, zijn nu heel duur.

Sinds ongeveer een jaar horen wij om ons heen één belangrijke vraag. Wanneer stappen we weer in financials.
De investment case is duidelijk. Die banken zijn hard gezakt, maar ze hebben een goede naam en een mooi dividend dat hoger ligt dan de rente op een deposito. Soms wel 7%.
Dat lijkt een perfecte bull trap: een situatie waarbij je denkt in te spelen op een lage koers maar toch gepakt wordt.
De grote Amerikaanse banken zoals Citigroup hebben waarschijnlijk toch nog papier dat afgeprijsd moet worden. Hoe langer ze wachten, hoe groter de kans dat ze het allemaal tegelijk gaan doen. Hoe groter ook de kans dat al dat papier dan nog minder gaat opbrengen dan nu.

Maar goed dat is Amerika. Die Amerikanen zijn gek, dat weet iedereen. Bij ons beschaafde Europeanen gaat dat anders.
De Zwitserse bank UBS kwam dinsdag met het bericht dat er nog eens voor $ 19 miljard aan papier wordt afgeschreven. UBS staat hiermee aan de top van het klassement. Er is voor een totaal van $ 40 miljard doorgedraaid. De bank gaat nieuw kapitaal ophalen, de topman trad af, de koers steeg en de euro zakte hierdoor. Niet iedereen krijgt zoiets voor elkaar.

Wie een beetje afstand neemt, kan zien dat de financiële sector de afgelopen decennia de koningin van de beurzen is geworden. Een kwart van het beursvermogen zit in financials. Er is grote kans dat het nu wat minder wordt. De Amerikanen beginnen met regulering en er zal minder gemakkelijk krediet worden verleend. Een dip in marktkapitalisatie lijkt waarschijnlijk en zeker de Amerikaanse banken zijn nog niet klaar met hun ellende.
Dat is overigens niet de mening van iedereen. Wat bearmarkten als deze karakteriseert is dat er een aantal beleggers zijn die de hele tijd in willen stappen, vooral in financials. Die zijn immers zo gezakt.
Ze zijn ongeduldig om nog meer geld weg te gooien. Pas als deze mensen even stil worden is de bodem bereikt. Bear Stearns was overigens waarschijnlijk het dieptepunt qua angst voor een instorting van het hele systeem. Rest ons nog slechts een flinke recessie vooral in de VS. Hoever en hoe lang is onduidelijk.

Er is nog één bullmarkt: die in grondstoffen. Het afgelopen kwartaal bereikten zowel olie als goud symbolisch hoge niveaus van $ 110 per vat en $ 1000 per ounce.
Maar toen Bear Stearns omviel maakte goud een neerwaartse duik die we sinds 1980 niet meer hebben gezien.
Grondstoffen bears voorspellen al drie jaar een eind aan de hausse. Nu worden die geluiden veel duidelijker. Er is erg veel geld in grondstoffenfondsen gevloeid. Vaklui nemen tegenposities in. Bulls zien hier een mooi instapmoment. Een beetje voorzichtigheid kan geen kwaad: wees selectiever dan voorheen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor.nl. Disclaimer Kraland: long goud, olie, geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: