Veilig beleggen met de Shariah: deel I

Geert Wilders, schuif op. Hier komt, onverwacht maar niet nieuw, de eerste aflevering van Veilig Beleggen met de Shariah.

Islamitisch beleggen heeft met de middeleeuwse katholieke kerk gemeen dat investeerders geen interest mogen ontvangen. In plaats daarvan worden ze mede-eigenaar. Bovendien schrijven Shariah regels voor dat er op basis van activa belegd moet worden. Dat vermindert de belangstelling voor pure speculatie.

Dan is het nog maar één stap naar de stelling dat de kredietcrisis vermeden had kunnen worden, zo lezen we in een Reuters rapport over Islamitische financiering. Die sector groeit 20% per jaar en is nu al $ 900 miljard groot. De activa van de top Shariah banken groeien met 27%. Wie wil nog een plakje Citigroup, of mag het ook UBS zijn ?

Excessen zoals Enron en Worldcom hadden vermeden kunnen worden. Die aandelen werden een paar maanden voor de crash uit de Dow Jones Shariah Index gehaald. In de praktijk valt het verschil tussen participatie via eigendom op Islamitische leest en conventioneel lenen wat tegen, maar securitization kan niet.

De Shariah stelt dat er tastbare activa en zakelijke activiteit moeten zijn. Kapitaal wordt nu massaal overgeheveld naar een aantal Islamitische landen, via de hoge olieprijs. Dat geld wordt eerst gebruikt voor verbetering van plaatselijke infrastructuur.
Westerse bedrijven zijn daarna aan de beurt. Structurering van deals volgens Shariah regels opent dan de deur voor geld uit de Golf staten. Op die manier wordt goedkopere financiering mogelijk.

Al Inma, een Saoedische staatsgesteunde bank, doet vandaag een IPO van €1,9 miljard. Het is de tweede grootste regionale IPO sinds Dubai’s DP World, het havenbedrijf. Helaas is de IPO gereserveerd voor Saoedi beleggers. Of dit door Wilders komt weten we niet.

Of de heer Wilders het als bankier even goed zou doen als in zijn rol als politicus blijft voorlopig ook een open vraag. Evenals de crashbestendigheid van Islamitische praktijken overigens. Markthistorici van boven de vijftig herinneren zich de spectaculaire crash van de beurs van Koeweit nog goed. En de Tulpenmanie-achtige taferelen die daaraan vooraf gingen.

Michael Kraland


etf_logotype_small 20 gratis transacties op Euronext? Probeer het nuDisclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: