Pas op met Dow wows

Dow wows werken niet. Gisteren ging Thijs Klein Tank de S&P short voor mijn rekening. Hij vertrouwde de actie in de index niet.

We hadden het er nog over gehad. Ik ben nog relatief vast op de S&P, alleen niet op de financials omdat ik denk dat de schade nog groter zal blijken te zijn dan verwacht. Dat is hoofdzakelijk gebaseerd op gevoel en dat gevoel is gebaseerd op de kennis van de menselijke neiging vervelende zaken niet meteen te erkennen.
Ik heb er ook wel eens last van, zie het resultaat van de PolderPortefeuille dit jaar.

Wat ik niet wist, maar dankzij Raymond James strateeg Jeffrey Saut nu wel weet, is dat Dow Wow’s niet werken. Een Dow Wow is een dag waarop de Dow 300 punten omhoog gaat. Dat is 23 keer gebeurd en het is nog nooit het teken van een bull markt geweest. Dow Wow’s zijn tekenen van enorme verwarring blijkbaar. Thijs voelde dat aan, vandaag gingen de financials weer hard naar beneden, toen ging olie nog een beetje omhoog en daar ging de markt.

De vraag is nu hoe snel je die dingen weer moet sluiten.

Wanneer je niet goed doorhebt hoe de markt werkt kan je beter aan de zijlijn blijven en eventueel alleen kleine trades doen om hier en daar wat geld op te halen.
Tot je een trend te pakken hebt.
Vorige week heb ik al mijn dollars die ik short zat teruggedraaid. Eerst een deel op 1,53, omdat we dachten dat daar de weerstand zat. Iedereen dacht dat, dus dat soort weerstanden schept zijn eigen waarheid.
We hebben er toen 20% afgehaald, want we hadden al onze dollar exposure gehedged.
De tweede weerstand lag op 1,50. We hebben toen de rest gedaan en vandaag leek het dat we goed zaten, want de dollar ging tot onder de 1,49.
Nou heeft het hele verhaal niet zo veel om het lijf, want het doel was 1,47. Maar van 1,53 naar 1,47 over een grote som geld is toch een nuttige besteding van tijd en energie.

We zijn nu naar de Loonie aan het kijken. Die interesseert minder spelers, maar wel veel mensen op deze site, die in Canadese aandelen zitten. Al mijn Canadese aandelen zijn afgedekt qua valuta. We kijken naar CAD/€ 1,5840 als bevestiging van wat meer kracht van de CAD. De reden voor dit verhaal is dat we denken dat de CAD nauw met de dollar verweven is en ook de kant van de dollar uit zal gaan.
Er kan ook een goede reden zijn om het tegenovergestelde te denken. Olie is aan het verzwakken, de Loonie is een olievaluta, althans, daardoor werd hij sterker versus de dollar het afgelopen jaar. Tenzij je dit toeschrijft aan de betere economische omstandigheden in Canada versus de VS.
Wanneer de Loonie naar de 1,6180 toegaat zitten we fout en stoppen we de trade.
We spelen alleen met de hedge. We zijn door onze belegging in Canada long Canadese dollars. Anders zouden we dit spelletje niet spelen.
Hoewel, de trend in Sterling lijkt bijzonder sterk. Het gaat steeds slechter in Engeland en de rente is relatief hoog. Speculanten gaan er van uit dat die rente niet hoog zal blijven en sterling kan dus verder naar beneden.
En we hebben nog een sterling positie, via een Amerikaans bedrijf dat in London noteert en waar we ook uit willen. Dat is Applied intellectual Capital. Leuk bedrijf maar niets voor deze markt. Weg dus. Was het maar wat meer liquide.

Ik zou willen dat het anders was, maar ik heb nog zelden zo fout gezeten als dit jaar.

Long AIC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: