Het R-woord en de rest

De hierna volgende column betreft een artikel uit de Hedge Fund Nieuwsbrief van Inveztor.

Waarschijnlijk gaan de hedge fund indices voor september 5% naar beneden. Hedge funds staan nu op -10% voor het jaar.

Volgens Merrill Lynch heeft de sector $187 miljard aan cash klaarstaan om aanbod van stukken te kunnen honoreren, maar waarschijnlijk is dat niet genoeg. De industrie heeft een omvang van ongeveer twee biljoen en is dus bijna 10% liquide. Het percentage is historisch hoog, maar de kans is groot dat het aanbod van stukken nog hoger zal zijn.

Waarschijnlijk zijn het niet zozeer de pensioenfondsen die stukken aanbieden maar vermogende particulieren. Tegelijkertijd lokt de industrie ook aanbod uit vanwege de manier waarop om wordt gegaan met teruggave van geld. Vaak wordt het fonds gewoon gesloten, voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. In Nederland is dat dit jaar het geval met twee fondsen.

Het is ook voor hedge funds een Perfect Storm. Leverage is het onderwerp van de dag en staat onder druk. Twee van de belangrijkste prime brokers, Bear en Lehman, zijn kapot, gelden worden bevroren, normale ratio’s werken niet meer in de markt waardoor quant technieken van slag raken en als klap op de vuurpijl is het steeds moeilijker nog een short boek aan te houden.
Fundamentele analyse werkt ook niet meer. Het Nederlandse marktneutrale hedge fund HIQ meldde een verlies van 20% nadat Volkswagen onverwacht 45% steeg.
Maar het is pas echt menens wanneer het heilige der heiligen wordt aangetast. Het RAB Special Situations Fund wordt, met instemming van beleggers, drie jaar gesloten.
Het instorten van de grondstoffenmarkt werd het fonds, dat ongeveer 400 posities in kleine, illiquide exploratieaandelen in portefeuille heeft, fataal. De beheerder levert een deel van de fee in.

Dagelijks komen de verhalen binnen over ongelukken die tot nu toe zeldzaam waren. Luqman Arnold, de ex UBS CEO die nu een actie tegen UBS voert, kan zijn UBS aandelen niet meer terugkrijgen van Lehman en curator PwC. Het gaat om $ 1,4 miljard aan stukken.

De Times citeert Andrew Shrimpton, voormalig hedge fund regelgever bij de FSA en nu adviseur. Hij krijgt elke week een verzoek tot liquidatie van een fonds.

Vandaag weten de hedge funds hoeveel geld beleggers zullen terugvragen. De industrie is ongeveer twee biljoen dollar groot en verdubbelde de afgelopen drie jaar. Voor eenderde kwam dat door performance en voor tweederde door nieuw geld.
Het ligt voor de hand dat de telling per 31 december een stuk lager zal uitvallen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: