Koopmomenten: Napier versus Graham

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Laten we één punt van tevoren heel erg duidelijk maken. Ik ben zelf geen aandelen aan het kopen, ik raad u niet aan aandelen te gaan kopen, integendeel, ik ben ervan overtuigd dat u dat beter niet kunt doen.
Dit gezegd zijnde is het juist de moeite waard naar aankoopmomenten te zoeken wanneer niemand meer wil kopen en wie weet is dit zo’n moment.
 
Er zijn twee soorten koopmomenten in een bearmarkt. Het grote moment, zoals we er de afgelopen eeuw vier gekend hebben. Dat zijn de momenten waarop een bearmarkt voorbij is en een nieuwe bullmarkt stilletjes begint. Zo stilletjes dat niemand het nog door heeft.
Eén van de merites van Anatomy of the Bear, het meesterwerk van Russell Napier*, is dat hij deze momenten beter dan wie ook voor hem in kaart heeft gebracht. Napier is auteur en academicus, maar was daarvoor jarenlang de beste Azië strateeg. Hij weet dus ook van de praktijkkant alles van de materie die hij beschrijft. Zijn boek moet u dan ook gelezen hebben als u nog wat aandelen in uw bezit hebt of die aan zou willen schaffen. Waarom zou iemand dat willen? Omdat er allerlei legendes bestaan over contrarians. Mensen die tegen de stroom in denken en zo heel goedkoop hun slag slaan. Daarom kijkt iedereen naar wat Buffett met effectenbank Goldman deed. Hij deed daar overigens iets dat u niet kan doen, namelijk minder betalen en veel meer krijgen dan u. Al is het maar de 10% jaarlijkse rente op preferente aandelen.
 
Maar er is ook een ander moment waarop aankoop lonend kan zijn en dat is aan het begin van een bearrally. Iedere bearmarkt kent dat soort rallies en we hebben er al een gehad dit jaar.
Net als de bears zich lekker in het zonnetje beginnen te koesteren is de markt klaar met verkopen en kunnen de koersen opeens hard omhoog.
Het eind van een bearmarkt is aangebroken wanneer de koersen op laag volume zakken en op hoog volume beginnen te stijgen.
Nu zult u zich afvragen waarom het zo moeilijk is dit moment te herkennen en het antwoord is even vanzelfsprekend als ontmoedigend. Omdat beleggers op dat moment murw zijn. Het kan ze niets meer schelen, ze zijn dan apathisch.
 
Het lijkt me duidelijk dat we niet aan het eind van een bearmarkt zijn maar we zitten er nu wel een jaar in. De markt is niet apathisch maar hysterisch. Beleggers verkopen al dan niet gedwongen en van lage volumes is geen sprake.
Bovendien, aan het eind van een bearmarkt heeft niemand het meer over koopkansen en worden beleggersbladen gedecimeerd.
 
Benjamin Graham, de flamboyante grondlegger van de moderne financiële analyse en Buffett’s leermeester, trok zich niets van timing aan. Hij zocht naar bedrijven die hij kon oppikken voor niet meer dan tweederde van de waarde van hun netto activa.
Tot voor kort waren dat soort bedrijven nauwelijks te vinden. Nu beginnen ze te komen. James Montier, de tegendraadse strateeg van Société Générale, publiceerde deze week een lijst van 176 aandelen die aan Graham’s criteria voldoen**.
Voor de helft zijn het Japanse small caps gevolgd door Amerikaanse.
U weet nu in elk geval waar u moet zoeken.
 
Michael Kraland 
 
*Anatomy of the Bear. Lessons from Wall Street’s Four Great Bottoms.
Russell Napier, CLSA, 2e druk 2007.
 
**Mind Matters. Graham’s net-nets: outdated or outstanding ?
James Montier, 30 september 2008.

Michael Kraland is finacier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: