Olie: Gheit, de gangsters en de trend

Geregelde lezers van dit blog kennen Fadel Gheit. Gheit is een wat oudere analist. Hij doet olie bij Oppenheimer. Ik merkte hem op omdat ik hem een keer naar Nederland wilde halen om een vriend bij Oppenheimer wat contacten te bezorgen. De reden waarom ik hem naar Nederland wilde halen was omdat toen iedereen riep dat olie naar $ 200 zou gaan hij het over een target van $ 70 had.
Bovendien heb ik een voorkeur voor wat oudere analisten. Naar mijn idee hebben die meer meegemaakt dan jongere analisten en zitten ze vaker goed. Bovendien, als ze zo oud zijn en ze zitten er nog zijn ze er niet uitgegooid wegens wanprestatie.
Nu is Oppenheimer een klein huis, maar er zijn twee analisten die we daar volgen. De andere is Meredith Whitney, de dame die het best de bankencrisis analiseerde. Iedereen zegt nu wat zij al een jaar geleden vertelde.

Terug naar de heer Gheit.
Gheit denkt dat de olie nog een procentje of tien kan zakken. Misschien wel 20%. Gas bodemt al zegt hij.
Dit is waarom ik denk dat hij gelijk heeft: iedereen zegt dat je op moet passen met olie wat OPEC komt bij elkaar en die gaan de productie stoppen.
OPEC zijn niets anders dan een uitgebreid en hypergediversifiëerde collectie boeven die het tot de top van hun land geschopt hebben. Als boef betekent dat dat je meedogenlozer moet zijn dan andere boeven.
En wat voor streken halen boeven uit ? Inderdaad, boevenstreken.
Wat gaan die boeven besluiten ? Ze gaan besluiten, dan hoort u het hier van ons als eerste, de productie te beperken maar eerst gaan ze een Balkenendetje doen. “This situation is serious” gaan ze zeggen. Vervolgens gaan ze hier aan toevoegen dat ze dit doen in het belang van de olieverbruiker want, om Balkenende te citeren: “We need stability and what we have now is instability.”
Vervolgens beperken ze de productie en kunnen de prijzen stabiliseren.
Maar omdat het boeven zijn gaan ze dat stiekem niet doen.
Wat ze echt willen, de keelafsnijders, goelagmoordenaars, fundamentalisten, neo-marxisten en andere ballenkrabbers, is tenminste net zoveel geld naar Zwitserland sluizen als de vorige maand.
Dus meer produceren, nu het kleverige spul per vat zoveel minder opbrengt.
Wat gebeurt er dan met de prijs ? Die schiet door. Naar beneden.
Bovendien, OPEC kan een trend niet veranderen maar wel versterken. Bijvoorbeeld, als de markt stijgt en ze roepen dat olie steeds moeilijker boven te halen is, dan stijgt het spul sneller.
Als de markt stijgt en ze roepen dat hun maximale productie bereikt is, stijgt de markt ook sneller.
Maar een trend keren is moeilijk.

Waarschijnlijk is die $ 70 het juiste evenwicht, maar dan is er nog één factor die we niet moeten vergeten en dat is onze vriend, de trend.
De trend schiet meestal door. Naar boven, naar beneden, ook zonder boeven en met boeven dus helemaal.

Daarom krijgt Gheit gelijk.
Wij blijven short olie en als The Plunger onze shortpositie nog wat wil verhogen voor de rest van het ritje mag dat.

Short olie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: