Thales, voorloper van Porsche

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Thales (624-546 voor Christus) was filosoof en wiskundige, twee specialismen die in zijn tijd over één kam werden geschoren. Hij was één van de zeven wijze mannen van Griekenland. Thales leefde in Milete, in wat nu Turkije is en studeerde wiskunde in Egypte.
Terug in Milete kreeg hij genoeg van zijn critici die hem verweten dat zijn filosofische kennis nergens toe diende. Je zag dat soort reacties in Nederland ook bij Rita Verdonk, in haar VVD tijd.
Mark Rutte kon iets over filosofie zeggen en hij won.

Thales besloot zijn kennis te gebruiken voor het corneren van een markt, liefst de grootste van zijn tijd, het equivalent van de oliemarkt. Aristoteles schreef in de Politeia op hoe Thales door sterrenkunde erin slaagde een goede oogst voor olijven te voorspellen. Thales, die geen rijk man was, kocht het equivalent van wat wij nu een call optie zouden noemen. Zo verkreeg hij het recht op alle olijfpersen voor de komende winter. Toen de olijfoogst groot bleek, kwam er veel vraag naar perstijd en zeilde Thales de Milete 500 binnen, met stip.

Als Thales een hedge fund was geweest, had hij deze strategie aan een paar welgestelde stadsgenoten kunnen uitleggen en hun geld kunnen gebruiken. Hij had dan een honorarium kunnen bedingen en een deel van de winst als toegift.
U begrijpt wel waarom hij dat niet deed. Die leuke stadsgenoten hadden dan zelf de strategie uitgevoerd. Thales deed wat Porsche nu met Volkswagen doet.

Thales’ manier van speculeren, met extra kennis en via een hefboom effect, maakt hem een voorloper van de huidige hedge funds. Die worden gevreesd, gehaat, gewantrouwd en als ze het verkeerd doen, uitgejouwd.
Afgelopen week zagen we opnieuw, naar aanleiding van een Inveztor hedge funds seminar dat we organiseerden, hoe negatief de reacties van het publiek nog steeds zijn. De huidige problemen komen door de hedge funds dus daar wil ik niets meer van horen, schreef een bezoeker van Inveztor.nl.

Hedge funds zijn relatief nieuw in Nederland, misschien dat daardoor het wantrouwen zo groot is. Ook omdat sommige hedge fund managers zo ongelooflijk veel verdiend hebben. Wie naar de getallen kijkt, begrijpt waarom hedge funds voor alles het beste economische business model zijn dat de dienstverlenende sector heeft voortgebracht.
Dat gaat nu veranderen.

Tot nu toe leefden hedge funds volgens het 2/20 model. Meestal rekenen ze 2% beheerskosten en een prestatiebeloning van 20%. Dat staat op de helling en het is voorbij. Wat u in de toekomst te horen gaat krijgen zijn verhalen over hurdle rates, alignment, duurzaamheid en transparantie.
Transparantie is leuk maar wat was Thales ermee opgeschoten als hij transparant was geweest? Wilt u dat het goede idee van uw fonds op straat ligt? Nee, dat wilt u pas wanneer uw fonds de positie heeft ingenomen en de beheerder op CNBC gaat uitleggen wat hij doet in de hoop dat er nog een kudde volgers voor te vinden is om de prijs op te drijven. Transparantie over beloning is natuurlijk wel wenselijk.
Hurdle rates gaan over het rendement dat een fonds moet maken voordat ze hun prestatiebeloning krijgen. Zo kan het gebeuren dat wanneer u nu naar New York, Greenwich Connecticut of Mayfair gaat u een dof gebrom kunt horen. Dat zijn die duizenden hedge funds die een toontje lager zingen.
Want het prestatiebeloningsmodel liep uit op een asymmetrische winstdeling, de hedge funds hoefden nooit mee te betalen aan de verliezen. Alignment van beloning, samen uit samen thuis, dat wordt de nieuwe stijl. Het werd tijd.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: