Grootste hedge fund fraude ooit: Madoff blijkt Ponzi

In 2001 had ik voor IEX een Aprilgrap bedacht. Het zou een zogenaamd Ponzi Scheme zijn. Wat dat precies inhoudt vindt u hier. Charles Ponzi was een fraudeur in een beleggingsfonds had dat een pyramidespel was.
Nu blijkt vannacht dat Bernard Madoff dat ook deed. Het publiek weet niet wie Madoff is.
Madoff is gisteren gearresteerd. Hij is één van de meest invloedrijke onafhankelijke marketmakers in New York, sinds 1960. Hij maakte deel uit van tal van vakorganisaties en comités en stond bekend om allerlei vernieuwingen. Hij was de eerste marketmaker die in incrementen van een cent handelde en die NYSE aandelen op de Nasdaq handelde. Hij had ook een vermogensbeheerorganisatie die bekend stond om één product, een conservatief beleggingsfonds dat volgens een zogenaamde split strike conversion handelde en daarmee nog nooit een verliezend jaar had gehad. Ook dit jaar was weer goed, afhankelijk van de kanalen komen we uit op een procent of zeven. We hebben het over kanalen omdat dit product via allerlei vermogensbeheerders onder hun eigen naam werd gedistribueerd.

We denken dat deze affaire grote impact zal hebben,
Het is negatief voor hedge funds, negatief voor de dollar en negatief voor de beurs. Vertrouwen wordt hier op grote schaal geschonden. Bloomberg rapporteert vanochtend dat de schade rond de $ 15 miljard kan liggen maar noemt ook een cijfer van $ 50 miljard,
In de komende dagen zal blijken wie hier allemaal in zit.
Ik ken een aantal namen uit de pensioenwereld die erin waren maar zal pas in de loop van de dag horen wat hier nog van waar is,
Auriga, eerder genoemd op deze site, was ook zo’n distributiepartner van Madoff. Ik sprak vanochtend even met beheerder Jacques Rauber, van Auriga en hij was diep geschokt.

Eerdere geruchten over Madoff waren heel gedegen onderzocht. Dat was in de jaren ’90 en begin jaren 2000. Het Fairfield Sentry fonds, een van de grootste rekeninghouders bij Madoff in die tijd, werd net zoals Auriga ook in Nederland gekocht en is misschien de grootste tak aan deze boom in Europa, Kingate is een ander bekend fonds.

geen posities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: