Madoff: blij voor Shell Pensioenfonds

Even kijken hoe het nu zit met de Nederlandse slachtoffers van Madoff.

Update: We belden maandag met Fortis die niets wilden zeggen over hun exposure. Maar we wisten zeker dat Fortis tenminste één hedge fund financierde dus de schatting viel ons niet al te moeilijk.

Aan het eind van de dag, nadat een aantal media onze publicatie hadden overgenomen, bevestigde Fortis ons bericht.

Maandag meldde Inveztor hier dat het Shell Pensioenfonds er waarschijnlijk in zat. We hebben het Shell Pensioenfonds gebeld en die wilden geen reactie geven.

We zijn dus onze eigen bronnen nagegaan en we menen te weten dat het Shell Pensioenfonds ooit flink mee had gedaan, waarschijnlijk via een zogenaamde managed account bij Madoff maar misschien ook niet. Het ging toen, we spreken nu over de periode rond 2004, om één miljard dollar. Inveztor meende te weten dat het Shell Pensioenfonds dit bedrag voor de helft had gestort en voor de helft had gefinancierd. Geleend dus. Zo’n financiering kost dan zeg maar 4% en je maakt 7% met je mooie stabiele fonds. Geen kwaad woord hierover, het leek met wat we toen wisten een logische en te verantwoorden belegging.
 
Het Shell Pensioenfonds wilde er verder niet op in gaan. Daarom heb ik het verhaal gisteren in Nova nog eens kort verteld. Het leuke van televisie is dat het Shell Pensioenfonds nu wel met een reactie komt. Die reactie kunt u hier lezen.
 
Ik beschuldig het Shell Pensioenfonds uitdrukkelijk nergens van. Ik zal nog eens uitleggen ten overvloede uitleggen waarom. We proberen alleen te berichten over wat er gebeurd is rond Madoff. De meeste partijen willen niet antwoorden. Dat is jammer want het is geen schande het slachtoffer te zijn van een meesteroplichter. Vervelend, ellendig maar niet schandalig, want je kan er zo weinig aan doen als je opgelicht word. Maar verberg het niet zo, zeker als het een klein bedrag is, want dat voedt alleen maar de geruchtenmachine.
 
Ik ben blij voor de pensioengerechtigden van het Shell Pensioenfonds en blij voor de beheerders van hun pensioenfonds. Er zat toch nog $ 45 miljoen in, maar dat is natuurlijk een heel klein bedrag voor deze organisatie. Zo klein dat het alleen een restbedrag kan zijn – uitdrukkelijk mijn speculatie, niet de mening van het Shell Pensioenfonds. En als het een restbedrag is, dan was het bedrag daarvoor waarschijnlijk groter, misschien wel in de grootte die ik in Nova aangaf. Maar nogmaals, geweldig dat ze er niet meer inzitten. Jammer dat het Shell Pensioenfonds ons niet te woord wilde staan, dan had ik het in Nova ook anders gebracht.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: