Nassim Nicholas Taleb, Man van het Jaar

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Taleb is onze Man van het Jaar vanwege de groeiende relevantie van zijn werk, vooral The Black Swan, nu een gevleugeld woord in de financiële wereld en daarbuiten.
The Black Swan werd in april vorig jaar gepubliceerd en was in 2007 het meest verkochte non-fiction boek.
Markten evolueren met horten en stoten en niet met regelmaat. Het duurde veertig jaar voordat het werk van Taleb’s leermeester,de wiskundige Mandelbrot, erkenning vond in bredere kring. Taleb legt ons uit hoe we omgaan met het onbekende en vooral met gebeurtenissen die uit het niets lijken te komen en die een grote impact hebben.
Black Swans zijn gebeurtenissen die achteraf voorspelbaar leken maar die dat niet waren.
Achteraf lijkt alles logisch.
Wat we de afgelopen week met Madoff zagen is een Black Swan. Eén onvoorziene gebeurtenis zorgt voor een ongekende impact.
Achteraf zag iedereen het aankomen.

Taleb en Mandelbrot noemen de verschijnselen die zich voordoen bij een financiële tsunami “Wild Randomness”. Een aardig voorbeeld is wanneer we duizend mannen naast elkaar zetten in een stadium en dan de grootste Nederlander erbij nemen vergroot dat de gemiddelde lengte maar heel weinig. Maar nemen we duizend Nederlanders en doen we daar één heel rijke Nederlander bij, een man van tien miljard, dan is opeens iedereen gemiddeld tienvoudig miljonair. Traditionele statistische methodes werken niet in zo’n geval. Hetzelfde geldt voor risicomodellen. We geloven er wel in, ze zijn sophisticated en complex, maar vooral gevaarlijk. Dat komt door de schijnzekerheid die ze creeëren.

Taleb vertelde ons in een gesprek dat een paar uur voor Madoff’s arrestatie plaats vond dat hij zevenhonderd verzoeken tot interviews had liggen. Hij heeft geen zin meer om ze te doen omdat mensen toch alleen maar vragen naar zaken die al in The Black Swan staan. Meestal hebben ze het boek niet gelezen.

Taleb helpt ons te leven in een wereld die we niet begrijpen. We spraken over eerdere plannen om na The Black Swan door te gaan over het onderwerp religie. Religie is een oud recept tegen onzekerheid. De religie van CNBC en de aandelenmarkt is vergelijkbaar, zegt hij.
Mensen kijken op naar Taleb omdat hij de huidige crisis voorspelde. Daar wil hij niets van weten. Hij doet immers niet aan voorspellingen. Die crisis zat er alleen aan te komen, dat wel. We leven in de meest complexe wereld ooit, met een financieel systeem dat lemen voeten heeft, zegt Taleb. Niemand weet meer hoe het werkt.
Een klein tekort doet de olieprijs stijgen van 25 dollar naar 150 dollar. Een klein tekort aan graan zorgt voor een prijsexplosie.
Taleb is doodsbang voor grote banken. Die zijn efficiënter dan kleine, maar één fout bij een grote bank heeft veel meer impact dan een paar fouten bij kleine banken.
Het gevolg van het netwerk effect van globalisatie, zegt Taleb, is dat een schok veel groter wordt dan voorheen. Dat zien onze theoretici niet omdat hun modellen uitgaan van graduele verandering. Een grote schok wordt geacht maar heel zelden voor te komen maar we zien ze nu steeds opnieuw.
Taleb is banger dan ooit voor het systeem. Hij weet niet of het stand zal houden maar hij hoopt er wel op. Het effect van het hedge fund, dat abrupt stukken moet verkopen, leidt tot een supermarkt die geen financiering meer krijgt en de salarissen niet meer kan uitbetalen.
Taleb’s beleggende klanten waren dit jaar tussen de 55 en 115% omhoog. Hij belegt in outliers. Weinig kans, lage prijs, grote impact. Lees dit boek.

Michael Kraland

The Black Swan
Random House; 1 edition (April 17, 2007)
ISBN-10: 1400063515
De Zwarte Zwaan
de impact van het hoogst onwaarschijnlijke
Auteur: Taleb, N.N.
401 pagina’s | Nieuwezijds B.V. | juni 2008

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: