Meer en meer Madoff (en wie het echt zagen aankomen)

UBS heeft niets te maken met LuxAlpha. Enfin, dat verklaren ze. Maar ze zijn wel de depositair maar zeggen van niet. En nergens staat iets over Madoff in dat Luxemburgse fonds van $ 1,4 miljard. Terwijl het toch in Madoff belegt, 100% zelfs. Maar Madoff stond op de zwarte lijst van UBS die eerder zeiden nauwelijks last te hebben van de schade. Begrijpt u het nog ? Wij ook maar een beetje.
LuxAlpha werd veel in betere kringen in Frankrijk verspreid.

Terug naar Nederland. Inveztor sprak een Nederlandse relatie die via een Nederlandse vermogensbeheerder in België (vandaag geen namen) zwichtte voor participatie in een ander prestigieus familiefonds, een fonds dat voortkomt uit een Family Office van de Thyssen familie. Dat fonds heet het Thybo Fund, naar de staalmagnaten en het G compartiment was puur Madoff.
Een andere upmarket beheerder in Nederland zegt geen Madoff te hebben. We denken van wel maar gaan er verder niet achterheen, dat is ons doel niet en ons vak niet, we merken het wel.

Wat pas echt opmerkelijk is, is het aantal mensen die nu blijken te weten dat Madoff fraudeerde. Misschien was ik de enige domoor die het niet door had of die mensen zijn als champignons na een herfstige regendag uit de grond geschoten.
Alles kan.
Maar in dit verhaal is de werkelijkheid steeds ongelooflijker dan fictie. Neem het geval van Harry Markopoulos, een optie expert in New York. Hij stuurde in 2005 een uitgebreid memo naar de SEC. De tekst van dat memo is, voor wie iets van opties weet, ongelooflijk. Wie niets van opties weet kan er diagonaal doorheen lopen en toch ook nog veel leren.
De tekst van Markopoulos, die een stuk of 30 (!) rode vlaggen vond, vindt u hier.

En dan is er nog Peak Partners, een Fund of Fund manager in Genève.
Die puzzelden het verhaal ook bij elkaar en kwamen er achter dat het niet kon kloppen.
Hun verhaal staat hier.

Wat uiteindelijk heel erg verbazend blijkt is dat er toch meer mensen dit verhaal doorhadden dan ik dacht. Maar veel medewerkers van grote Wall Street huizen zeiden niets.
Misschien bang voor represailles denk je dan.
Behalve Markopoulos maar die was erg voorzichtig.
En de SEC deed vervolgens niets met dit fantastisch goed gedocumenteerde verhaal, wat al even ongelooflijk is als het feit dat Madoff zover kon komen.

Ik zou zo nog een uurtje door kunnen gaan, er zijn genoeg bronnen maar deze twee zijn echt de moeite waard. Laten we nog wat bewaren voor onder de Kerstboom.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen positie in genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: