Hoe kan veilig zo onveilig zijn

De hierna volgende column verscheen eerder in FD Geld, het nieuwe wekelijkse Personal Finance Magazine van Het Financieele Dagblad.

Een vermogensbeheerder had me wat materiaal gestuurd. Daarna belde hij.
Het was een kleine, onafhankelijke vermogensbeheerder met een kleine klantenkring maar hij vertelde wat hij deed en dat kwam serieus over. Hij beschreef een beleggingstechniek, iets met momentumbeleggen en dat was wat hij en zijn partner constant aan het verfijnen waren en toepasten. Momentum beleggen betekent dat je alleen zoekt naar aandelen die aan het uitbreken zijn en dus sterk momentum hebben. Het klinkt heel eenvoudig maar om dat goed te doen komt er toch wat bij kijken.
Het rendement voor zijn klanten het afgelopen jaar liep nogal uit elkaar, vertelde hij. Toen aarzelde hij even. Hij was een beetje gegeneerd. Het rendement voor zijn klanten met een defensief risicoprofiel was negatief geweest, -8%. Maar het rendement voor de meest agressieve portefeuilles was +20%. U zult dat wel raar vinden voegde hij er aan toe.
Nee. Dat is niet raar. Risico zit vaak daar waar je niet denkt dat het zit.
Hetzelfde geldt voor grote verrassingen zoals Zwarte Zwanen. Ongelooflijke verrassing die uit het niets komt maar die veel mensen achteraf denken te hebben zien aankomen. Het idee is van Nassim Nicholas Taleb, die we hier onlangs tot Man van het Jaar uitriepen.

De doortraptheid van Bernard Madoff was vooral dat hij lage rendementen bood. Ze waren niet hoog, zoals je een tijdlang in de pers kon lezen en horen. Ze lagen de laatste jaren zo rond de 7%.
Het enige dat hoog was, was de regelmaat. Er waren maar weinig verliezende maanden en dan waren die verliezen ook nog klein.
Madoff beleggers waren als de kalkoen van Taleb. De kalkoen krijgt elke dag een keurige portie eten. Nooit te veel, nooit te weinig. Dat gaat zo dag in dag uit door, duizend dagen lang. Stabiel, laag risico, dat kalkoenenleven. En dan op de duizendste dag, tak! Dan gaat die kalkoen zijn kop eraf en komt hij bij u op tafel.

Beleggingsresultaten komen met horten en stoten. Dat is onprettig, ongemakkelijk en onwenselijk maar het is de realiteit. Beleggers zouden het eigenlijk anders willen. Wat regelmatiger. Daarom is er een hele industrie ontstaan om die regelmaat in te voeren.
Madoff was de grootste speler in die tak van sport. Alles klopte bij hem. Alleen was het niet echt.

Het gaat erom u het geldelijk leven gemakkelijk te maken. Hedge funds bijvoorbeeld. Elk jaar winst, in opgaande en neergaande markten. Garantieproducten, die u uw inleg garanderen. De meest recente hype zijn de oerveilige staatsobligaties.
Daar moet u enorm mee oppassen want vergeleken bij de veiligheidsclaim die op de verpakking staat kunnen die dingen straks levensgevaarlijk blijken. Dat is omdat ze nauwelijks iets opleveren en er koerswinst moet komen om dat goed te maken.
Ja, zeggen beleggers dan maar, we zien geen alternatief. Dat klopt. Ze willen het niet zien. Er zijn immers ondanks alles nog steeds solide, goed lopende bedrijven te vinden. Die betalen nu meer uit dan een staatslening. Net zoals in de jaren vijftig want toen was dat heel gewoon. Die solide, goed lopende bedrijven zijn natuurlijk enorm in prijs gedaald en daarom leveren ze nu zoveel op. Beleggers willen die dingen niet hebben want er kan nog meer ellende komen en wie weet betalen die bedrijven dan hun dividend niet meer.
Die staatsobligaties moeten het echter van een Greater Fool hebben die ze straks voor nog meer geld koopt dan u, dus met nog een lager rendement. Defensief, maar waar zit nu het meeste risico?

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: