Plus ça change…

De hierna volgende column betreft een artikel uit de Nieuwsbrief Hedge Funds van Inveztor.

Ook als u geen Frans spreekt maar er soms met vakantie naar dat mooie land toe gaat, moet u deze uitdrukking kennen. De drie puntjes duiden op de rest van de zin die u dan geacht wordt achterwege te laten omdat uw gesprekspartner hem natuurlijk ook kent. Borrelbluffers kennen natuurlijk alleen het begin, anders is het niet leuk bluffen. De rest van het zinnetje is "…plus c’est la même chose." De uitdrukking is van een XIXe eeuwse hoofdredacteur van het Parijse dagblad Le Figaro en is ook in het buitenland een veelgebruikte uitdrukking.

Soms lijkt het net alsof er mensen bezig zijn Taleb’s boek stiekem te pluggen. Je hoeft er niet eens voor door te stomen naar The Black Swan, vorige week kregen we een herhaling uit Fooled by Randomness.
Deutsche Bank heeft een verlies van $ 1,8 miljard. Niet meer iets waar mensen van opkijken, maar het komt door hun meest briljante prop-trader, Boaz Weinstein, de beste credittrader ter wereld. Althans, de Wall Street Journal meldt dat hij dat over zichzelf zei, als u hier even klikt ziet u het zelf.

De reden waarom dit verhaal regelrecht uit Fooled komt is omdat het typisch een geval is van jaarlijkse mooie winsten die opeens, in één jaar weggevaagd worden.
Het gebeurt ook helemaal volgens het draaiboek. Succesvolle trader heeft nog meer succes. Succesvolle trader krijgt meer geld. Succesvolle trader komt in een moeilijk parket, markten keren zich tegen hem, een LTCM situatie ontwikkelt zich maar, bij Odin, hij verdubbelt de posities, de mist trekt op: land ! 
Iedereen gered. In tegenstelling tot wat bij LTCM gebeurde.
Maar dit was het geval bij een vorige trade. Toen gebeurde het weer, vorig jaar en toen herstelde de markt niet, het werd erger.
Totdat na $ 1,8 miljard de baas van Deutsche er de stekker uit trok.

Natuurlijk mag de heer Weinstein zijn eerder geïncasseerde bonus van $ 40 miljoen houden, evenals andere boni uit het verleden en dat is ook normaal want dat was de afspraak.

En wat gaat de heer Weinstein nu doen ?

Laten we er even een spelletje van maken:
1) Boete
2) Cursus long/short credits bij Holland Financial Center
3) Eigen hedge fund beginnen met dezelfde naam als zijn trading groep bij Deutsche.

Sommige spelletjes zijn gewoon te gemakkelijk en dan wint iedereen. Hier was het net andersom.
 


Beleggers met interesse in de wereld van de hedge funds kunnen maandelijks de Hedge Fund Nieuwsbrief ontvangen met daarin een maandelijkse column van Michael Kraland, een overzicht van de rendementen van een groot aantal hedge funds, interessante interviews met hedge fund beheerders en het laatste nieuws. Ook deze nieuwsbrief is gratis en vergt slechts een korte en simpele registratie.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: