Sukke en Fokke in de rally

Weer hoger, weer gelijk voor Loef en weer een aanwijzing hoe mooi suckerrallies kunnen ontstaan en hoe je er iets aan kunt verdienen. Vrijdagavond sloten we onze S&P longs omdat we het weekend niet long wilden blijven maar vandaag proberen we dat weer wel.

De markt en de economie hebben niet dezelfde naam omdat het twee verschillende dingen zijn. Een goede economie is goed voor de markt, maar lang niet altijd en het omgekeerde is ook waar maar lang niet altijd en voor wie het nog niet de neus uitkomt, ik citeer al jarenlang Zimbabwe als groot voorbeeld hiervan.

Maar er zijn talloze andere Sukke en Fokke rallies en in het vak maken mensen dan graag onderscheid. Er zijn sucker rallies die tradeable zijn en er zijn er die dat niet zijn. Als ze tradeable zijn promoveren ze direct qua nomenclatuur en dan is het geet suckerrally meer maar een bearrally.

Suckerrallies heten suckerrallies omdat je aan het eind in een situatie terecht komt waar de naam Fokke toepasselijk is. Deze lijkt echter tradeable want hij duurt al vijf dagen en kan nog verder doorgaan voordat Droopy naar beneden kijkt en daar een afgrond ziet waar hij al een paar dagen overheen loopt, in het luchtledige.

Luchtje aan China
Misschien begint dat straks in China want verdorie, die markt blijft maar stijgen en hoewel we geen statistieken meer krijgen van in elkaar klappende electriciteitsverbruikcijfers is het daar geen rozengeur en maneschijn. Wie de Chinese keuken kent, althans het back office daarvan, en de Chinese riolering, om van de Chinese gewoontes betreffende handenwassen maar even niet te spreken, weet over welke vorm van rozengeur we het hier hebben. Je hoeft niet eens veel verder te gaan dan Hong Kong en eet u vooral smakelijk.
Blijkbaar is er goed Chinees nieuws en blijkbaar is het terecht dat ik me niet met die markt bezig houd want ik zie het goede niet eh…goed.

Nu meldt Bloomberg ons dat PetroChina in Hong Kong 52% goedkoper is dan in Shanghai en dat er allerlei prijzen in Shanghai zijn waar analisten geen Chinees touw aan kunnen vastknopen.
Dat versterkt ons in de gedachte dat we vooral ons best moeten doen om bearrallies goed in kaart te brengen want er zijn er altijd wel één of twee aan de gang. In dit geval goudmijnen en Chinese aandelen.
Die hebben geen nieuwe laagtepunten neergezet sinds november, integendeel, wel een mooie rally.

Wat ook mooi ralliede was onze Aegon pref, de 7,25% AEF. Die ging vorige week van $3,50 naar $7,85, nog iets onder de prijs die we er voor hadden betaald. Het hielp dat Aegon ons liet weten dat ze achter hun dividend staan en dat dat dividend maar liefst $ 1,80 op jaarbasis is. Bovendien gaat het ding na de 16e ex.

Vanochtend kwam er een 5 jaars obligatie van Schlumberger uit met een spread van 180 punten. Hoewel we graag bondjes verzamelen en flippen voor onze cash was dit toch niet iets waarvoor we op de koopknop durven te drukken ondanks de goede naam.

Wat weer wel netjes gaat is Deutsche Börse, Plunger’s suggestie van vorige week, meteen raak van € 33,40 bij publicatie vorige week naar € 39 nu, de top was eind 2007 € 135, en nog steeds 5% dividend. Dat is niet duur.

[grafiek] Klik om te vergroten

Als we het over niet duur hebben denken we, het Nederlanderschap verplicht ons hiertoe, aan goedkoop.
Japan is terug naar het niveau van 1981. Taiwan staat er net zo lekker bij als in 1987.
Goedkoop, echt goedkoop, is de CRB index, de grondstoffenindex. Die is terug naar het inflatiegecorrrigeerde niveau van, nee, geen tikfout, 200 jaar geleden.

Michael Kraland

Disclaimer Kraland: long Deutsche Boerse en Aegon prefs, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: