Wat werkt in een recessie?

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Wat werkt in een recessie? Sigaretten. Gezondheidszorg en farma. McDonald’s. En bij elke teruggang is er wel een man of tien die het afgekloven cliché Mensen Moeten Eten weet te herverpakken. Wat ook in een recessie werkt is seks.
 
 

Seks sells
Thuis is het gratis maar gratis is niet altijd voordelig. Wees voorzichtig. Hedge funds managers die hun hedge fund iets te warm gewassen hebben hikken aan tegen alimentatie betalingen die door de rechter vastgesteld werden voor de crash. En die de rechter niet wil herzien. Cashflowbewuste echtgenotes bestellen de ene Birkintas na de andere. Die kunnen ze meteen voor een bijzonder goede prijs kwijt op Marktplaats, gezien de lange levertijd en het helpt om bij de rechter hun uitgavenniveau te rechtvaardigen. Dat niveau moet immers op peil blijven.

De huidige opleving van de beurs is voor ons geen verrassing. De omzet van Rick’s Cabaret steeg in maart ruim 18%, vooral in New York City en wij slaakten een zucht van verlichting. Vooral omdat Rick’s, een stripclub, zich positioneert als een Gentlemen’s Club. Waar de dames, die nog geen Birkin tas hebben, betalen om te mogen komen werken. Dat soort gentlemen dus. Maar wel een interessant HR model. Misschien ook geen slechte belegging, voor 7 x de winst.

Dreamnex
Laten we even kijken naar een aardig alternatief in Europa. Naar het Franse Dreamnex, genoteerd aan Euronext. De resultaten van deze seks operateur (onze term, we verwachten geen juridisch gedoe hierover) zagen in de afgelopen periode een sterke ruk naar boven. Waar in 2007 de problematiek rond fraude met betaalkaarten nog domineerde loopt alles nu soepel en horen we verhalen over penetratie van nieuwe markten en technologische vernieuwing. Dreamnex doet aan producten, denk aan sekstoys en lingerie en aan webcams. Daarin zijn ze marktleider, sinds de overname van Enjoy.

Volgens baas Patrice Macar is de slechte economie wel debet aan het feit dat klanten voorzichtiger inkopen en zich concentreren op wat, zoals hij zegt, essentieel is. Het aantal orders blijft stijgen, vooral voor Valentijnsdag. Toen werd een record neergezet met 2000 orders op één dag. Mooi, maar de omzet per order verslapt. Jammer. Maar de webcambusiness loopt goed, beter dan ooit zelfs.

Dividend
Dankzij deze gunstige gang van zaken gaat Dreamnex €2,36 per aandeel dividend uitkeren, een kleine 7% rendement. Aardig, vooral wanneer u beseft dat dit mooie bedrijfje geen schulden heeft. Dit jaar wordt dan ook twee derde van de winst uitgekeerd, waardoor we uitkomen bij Warren Buffett.

Dreamnex heeft wel wat Buffett karakteristieken. Leidend in haar markten en een bijzonder gunstige balans. En we zien hier ook elementen van de Margin of Safety, het veiligheidsmarge concept van Buffett’s leermeester Benjamin Graham. Dit bedoelen we niet al te serieus, Dreamnex is nog een klein bedrijfje, met een omzet van €60 miljoen vorig jaar. Dat die omzet zo hard steeg kwam door de overname van Enjoy, twee jaar geleden.

Veiligheidsmarge
Maar het idee van de veiligheidsmarge van Ben Graham is op dit moment wel degelijk relevant. Er zijn voor het eerst sinds tijden genoeg bedrijven te koop op de beurs die aan Graham’s eisen voldoen.

Het aantrekkelijke van Graham’s aanpak is dat die u bevrijdt van de terreur van de Angst, met een Duitse hoofdletter, over de richting van de markt. Want die aandelen zijn zo goedkoop om een reden en het feit dat de markt is ingestort hangt daar natuurlijk mee samen. Maar omdat ze allemaal een goed rendement en een solide balans hebben hebt u minder risico dan de markt en slaapt u beter.

Buffett
Ja, maar Warren Buffett zelf doet het toch helemaal niet goed op dit moment denkt u nu. Dat klopt maar pas op. Buffett is een geweldige belegger met een enorme handicap, de omvang van zijn portefeuille. Hij werd door iedereen belachelijk gemaakt het afgelopen half jaar. Maar kijk eens, de prijs van Goldman is terug naar af. En Goldman probeert nu onder het TARP juk vandaan te komen door aandelen uit te geven.

TARP kunnen ze bij Goldman wel afkopen, maar Buffett niet. Die heeft de meest voordelige condities van iedereen gekregen toen hij in Goldman stapte. En tegelijkertijd herstellen Wells Fargo en General Electric, twee andere holdings van hem. Wie weet is hij er zo weer bovenop. Jammer dat hij geen microcaps op Euronext mag kopen, ook al zijn het schuldenvrije groeiers met 7% dividend.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Dreamnex, geen positie in overige genoemde fondsen op moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: