French lover

 De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Misschien dat de markt nu even wat moe is van het stijgen. Als dat zo is, dan moeten we onze goudposities aanhouden. Als dat niet zo is dan zijn de grafiekjes duidelijk: we zitten op een steun waar we zo doorheen kunnen vallen en dan gaat het snel, dus pas op. En dit zegt niets over het middellange termijn potentieel van goud: eerder bullish dan iets anders.

Amusante internetaandeeltjes stijgen sterk. Vorige week hadden we het over sexboer Dreamnex. Meetic is ook zo iets dergelijks. Bewezen businessmodel, menselijke driften, recessiebestendig, gevoelig voor concentratie in de sector en marktleider. Het noteert op Euronext en nam de Europese onderdelen van Match.com over. Geen tennisspelletjes maar een Franse ontmoetingssite, pardon, datingsite, nee, site de rencontres, stom.

Meetic is 75% omhoog dit jaar, staat € 18 en kan nog wel wat hoger, tussen de € 25 en € 30 want wie weet is er nog iemand die het overneemt. De speculatie is immers terug, kijk maar naar de overname van Sun Microsystems door Oracle, gisteren, met een premie van 42%.

En vacances
Snel die french lover oppikken en dan met vakantie, naar Pierre & Vacances, de exploitant van Center Parcs en een aantal wintersport formules. Een goed gemanaged bedrijf dat niet al te veel lijdt onder de crisis. Goede sneeuw hielp dit jaar, maar een nieuwe Franse belastingwet helpt ook. Particulieren kunnen drie ton euri aftrekken over negen jaar als ze dat geld maar in een vakantiehuisje stoppen. 
Geweldig voor de financiering van de muren van Pierre & Vacances. Het bedrijf kost 5,5 keer de winstschatting van dit jaar en noteert onder de boekwaarde. Niet gek, koopje. Sympatieke CEO die één van de beste Parijse jazzclubs subsidieert.

Maar het debat over waar de markt heengaat, blijft overheersen. Wij hebben geen idee want er is evenveel te zeggen voor stijgen, voor dalen of voor zijwaarts. Het beste is in zo’n geval – hoe vaak hebben we dat nu al niet geschreven – om bedrijfsobligaties te kopen. Dat vergt wel enig kapitaal en een handleidinkje dat we gaan publiceren op Inveztor.nl. U kunt ook nog meer risico zoeken en in high yield obligaties stappen. Daar kun je beter een fonds voor uitkiezen. High yield, ook wel junk genoemd door mensen die niet in de sector hun brood verdienen, gaat er nu vanuit dat de helft van de bedrijven om gaat vallen. Worden het er minder dan verdient u netjes. 

Pijpen
Aandelen hebben het voordeel gemakkelijk toegankelijk te zijn. Kies dan voor laaggeprijsde kwaliteitsstukken. Wie van pijpen houdt, kan terecht bij Vallourec, waar ik zelf een positie in heb. Dit bedrijf maakt die dingen, naadloos, voor de olie-industrie. Het dividend van 7% lijkt veilig, wacht op een pull back onder de € 80, richting € 75. Vincent Bolloré, de Franse Buffett, koopt het aandeel vanaf € 54. Hij verdiende in de vorige haussegolf anderhalf miljard met dit aandeel.

Nu weet u misschien niet wie Vincent Bolloré is. Voor reclametypes, hij is de grootaandeelhouder van Havas, Euro-RSCG enzovoorts. Voor wiet-types, hij was de ongekroonde koning van papier voor jointjes, Job en zo, allemaal verkocht nu.
En wie Buffett is, tja, ik werd geïnterviewd voor een financieel blad door iemand, geen kwaad woord hierover verder, die geen idee had wie die man nou was.
En die bankiers maar roepen dat je zoveel geld moet neertellen voor talent.
Talent? Even Googelen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: long Dreamnex, Vallourec, geen posities in overige genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: