Dream on en andere heldenverhalen

De beurs stijgt. Ik denk nog steeds dat dit een bearrally is en zoals ik sinds het begin van de ellende telkens schrijf, het doel van een bearrally is beleggers op het verkeerde been te zetten.

Ze moeten er niet in geloven. Tegen de tijd dat ze dat wel doen worden ze er op het hoogste punt alsnog ingezogen en pakken dan de volgende baisse mee. Zo hoort het ook eigenlijk. Want dan zijn die arme mensen twee keer hun geld kwijt geraakt en missen dus de volgende bullmarkt, tenzij ze geruïneerd zijn of eerder overlijden.

Het kan ook best dat ik me vergis en dat dit geen bearrally is maar een nieuwe bullmarkt. Ik weet het echt niet. Wat ik wel weet is dat ik maar voor de helft belegd ben en dat ik winst maak. Als het echt een bearrally is hoop ik terug te kunnen naar een veel lager percentage belegd vermogen omdat ik voor een deel futures koop. Daar ben je zo weer uit, met een klik. Het andere deel zijn convictie aandelen, waar ik overtuigd ben dat het verhaal sterk ondergewaardeerd is, of een erg goed bedrijf is met een lage aankoopkoers en een goed dividend waar ik van kan leven. Voor de rest koop ik bedrijfsobligaties die op een historisch hoog renteniveau zitten en vaak nog even doorstijgen ook. Op jaarbasis geeft dat een fantastische rendementsmogelijkheid, net zoveel als met een goede aandelenportefeuille, voor veel minder risico.

Maar nu even terug naar de markt.
Vorige week hadden we een pandemie. Vinkt u dit even af? Toen ging Chrysler failliet. Tick the box. Twee van de grootste banken in de VS kwamen niet goed door de stresstest, Citi en BofA. De cijfers in Europa zijn heel slecht en wordn naar beneden bijgesteld.
Er was wat beter consumentenvertrouwen in de VS en sommige bedrijfsresultaten vielen mee, nadat de verwachtingen flink waren teruggeschroefd. En, zoals ik hier meldde, de insiders verkopen.
Toch steeg de markt.

De logica hierachter is ongeveer als volgt.
Zoals het meestal gaat hebben de meeste beleggers de markt gemist. Goldman niet, die staan dan ook klaar om hun TARP terug te betalen en willen weer ouderwets aan het werk met een budget van $ 4,7 miljard voor hun bonussen. Jeremy Grantham ook niet. Hij is één van de beste en meest wijze beleggers ter wereld. Hij gaf een koopsignaal, zo ongeveer op de dag af nauwkeurig. Hup, 30% gemaakt. Ongeveer tegelijkertijd werden Steve Leuthold en Bill Fleckenstein ook bullish. Zowel Leuthold als Fleckenstein staan bekend als perma bears en niet alleen dat, ze hebben ook een bear fonds, elk één. Leuthold’s Grizzly Fund steeg 74% in 2008.

Wat ze niet mee hebben is dat u ze niet bij Harry Mens ziet. Anthony Bolton ging ook om. Bolton (1950) is een legende in Engeland. Hij werkt sinds zijn 29e voor Fidelity maar is sinds eind 2007 gestopt met het actief beheren van fondsen. Wie in 1979 £1000 had belegd in zijn Special Situations Fund zou eind 2007, bij zijn terugtreden, £147.000 kunnen terugpakken. Het vervelende voor Fidelity is alleen dat veel mensen dat ook deden. Maar zijn opvolger doet het nog steeds goed.

Bolton is nu een bull. Hij zegt dat aandelen goedkoop zijn en het pessimisme groot is. Het leuke van alle bovenstaande heren is dat ze allemaal meer dan 30 jaar ervaring hebben en allemaal een heel eenvoudige redenering hebben.
Overigens, Grantham denkt dat er nog een grote daling aankomt en dat we dan nog een keer kunnen inkopen, maar dan goedkoper.

Omdat de meeste beleggers de markt gemist hebben krijg je gevoelens van ongemak. Particulieren kunnen tegen zichzelf liegen maar fundmanagers kunnen dat niet. Die moeten performance laten zien. Dus gaan die kopen. Anders worden ze ontslagen. Dat gebeurt vaak, ook met de beste fundmanagers, wanneer het even tegenzit.
Neem nou David Dreman. Dreman is de vaandeldrager van de contrarians. Hij schreef, letterlijk, het boek, Contrarian Investment Strategies.
Dreman werd ontslagen als hoofd van zijn eigen fondsbedrijf, dat hij, heel onvoorzichtig, aan Deutsche Bank had verkocht. Dat was begin april.
Het grappige is dat dit Dreman al een keer eerder is gebeurd. Dat was in 1999. Toen werd hij ook ontslagen.
Hij wilde toen niet in internet aandelen beleggen want hij dacht dat die kapot zouden gaan.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: