Geen Rocket Science

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Wat verandert het toch snel in dit vak. Je hoort nu alleen nog maar over de rally. Je zou ook bijna echt enthousiast worden en wat betreft Azië kan ik dat wel begrijpen.
Wat betreft Amerika en Europa veel minder. Maar even, voordat iemand er over begint, wie mijn stukken terugleest vanaf vorig jaar en nog meer vanaf begin dit jaar zal constante verhalen over bearrallies onder ogen krijgen en daar zitten we naar mijn gevoel nu middenin. Of misschien zelfs dik in de tweede helft. Juist omdat mensen enthousiast worden is het gevaarlijker nu. Vuilnis stijgt sneller dan kwaliteit en anekdotisch zag ik de afgelopen week opeens allerlei kleine namen grote sprongen maken.
Dat betekent dat beleggers weer risico zoeken. Zo’n houding is normaal als de markt eerst inprijst dat het nooit meer goed zou komen en nu zover is dat we niet persé in de komende maanden met een geweer ons moestuintje buiten de stad moeten gaan bewaken. Zoiets leidt al snel tot multiple expansion.

Nu lijkt ons dit niet het moment om u te gaan vervelen met allerlei eventuele zich opeens opstapelende ellende die roet in het eten van stijgende vuilnis kan gooien. U kent het rijtje: komende creditcard crisis, autolening crisis, stijgende werkloosheid, dalende vraag na korte inhaalspurt en hier en daar een pandemie. Nu was het wel erg indrukwekkend hoe deze markt keihard tegen de varkensgriep insteeg.
Minder indrukwekkend is de kwaliteit van de stijgers, wel indrukwekkend is dat het volume weer wat toeneemt.
Als u een oorlog achterloopt en nog steeds trots bent op uw farma en voedingswaarden dan moet u toch eens naar uw rekening kijken: dit schiet niet op, integendeel.

Maar 925 nodigt ons niet voor niets uit om u tijdens de baas zijn tijd met andere zaken dan uw werk en het welzijn van uw klanten en stakeholders bezig te houden. Zij doen dit omdat wij ongetwijfeld een goede reden hebben om twijfel te zaaien. Niet zomaar wat perma-bear gebrom, nee, iets aardigs.
Het gaat weer fout bij de quants. Zal u een zorg zijn als u niet bij die has beens belegt. De quants zijn de in kwantitatieve modellen gespecialiseerde hedge funds. Man, Renaissance, dat soort mensen.

Als u enig gevoel voor historie hebt, weet u wat er eerder gebeurde. En als u het vergeten bent boft u, want ik maakte het van dichtbij mee, in augustus 2007. Ik bracht die maand voor een groot deel door met conference calls op mijn terras.
De quants kenden toen namelijk hun ernstigste crisis ooit. Het leek wel de Bermuda Triangle. Niets werkte meer bij die fondsen. Alle indicatoren sloegen op hol.
Het viel niet zo op. Het was augustus en wie kan het wat schelen dat een stelletje hedge fund beleggers hun vingers branden?
De grote quant goeroe zat toen bij Lehman – dat was toen een effectenbank – en de conference call was een waarschuwing. Deze heren hadden geen idee waar ze mee bezig waren maar gebruikten wel veel leverage.
Het was een voorbode.

Nu zeg ik niet dat de geschiedenis zich gaat herhalen, ik constateer alleen dat deze jongens zich aardig hersteld hebben, op Lehman na. Dat komt vooral doordat ze het vorig jaar heel goed deden. Maar sinds het begin van dit jaar niet en nu wordt er weer gepiept.

Wat doen die quants nou precies? Nou, een soort Rocket Science eigenlijk. Althans, dat zeggen ze, kijk maar naar hun presentaties. Als het eenvoudig was, zou niemand er voor willen betalen en dan zit je daar als fondsmanager met zo’n stel nerds die zich niet in normaal Nederlands kunnen uitdrukken en dus allerlei bèta tooltjes gebruiken om u duidelijk te maken waarom u beter bij hun kunt beleggen dan bij een normalere beheerder.
Eigenlijk is het helemaal niet zulke Rocket Science. De modellen van die jongens moeten vooral voorliggen op wat anderen doen, inclusief hun quant concurrenten. Maar verder doen die modellen transacties die zijn gebaseerd op normaliteit.
Kwaliteit loopt beter dan vuilnis. Liquide stuff beter dan illiquide, reversals vinden plaats naar the mean. You know the drill.

Als deze fondsen nu zo slecht lopen betekent dat dat we te maken hebben met terugkerende irrationaliteit. Met dingen onder de oppervlakte van de markt die we misschien niet zien.
Dat we toch voorzichtig moeten zijn.
Ondertussen loopt de bullmarkt lekker door en ik zou zeggen: geniet ervan. Doen wij ook. Maar blijf waakzaam want u weet het, een gewaarschuwd man telt voor twee en voor je het weet moeten we weer alle zeilen bijzetten en kan zo’n tweede man goed van pas komen.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: Long Man plc, geen posities in overige genoemde fondsen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: