Bear rally, bullmarkt en goud

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

In een presentatie die ik in november gaf op de Dag van de Belegger had ik het over bear markt rallies. De huidige rally, die in maart begon, is misschien al voorbij, of we zitten in een pauze of het is helemaal geen bear rally, het is een nieuwe bullmarkt.
Dat zijn de mogelijkheden. Veel andere mogelijkheden zijn er niet. Het is de gewoonte om je uit te spreken voor het ene of het andere scenario. 
Dat doen we hier niet. Het lijkt ons een zinloze activiteit tenzij je bijna zeker van je zaak bent. En dat zijn bewonderenswaardige mensen zoals Jeremy Grantham en Anthony Bolton. Twee van de beste beleggers ter wereld. En Steve Leuthold en Bill Fleckenstein, die allebei ook succesvolle bear fondsen runnen. Leuthold is één van de beste markthistorici die ik ooit ontmoet heb. Bullish sinds de start van de bear rally – of de bullmarkt – en recentelijk in het nieuws met een ophoging van zijn aandelencomponent naar 70%. 
Als u vorig jaar in Leuthold’s Grizzly fonds had gezeten had u het bij hem beter gedaan dan elders: +74%.
Dit jaar gaat het ook weer goed want hij zit long. 

Als dit een bearrally is dan is dit de hardste en heftigste bearrally sinds 1930. Dat is niet onlogisch en klik even op die oude presentatie want daar probeerde ik in november uit te leggen hoe dit zou gaan lopen en waarom. Dan ziet u ook waarom ik denk dat dit geen begin van een nieuwe bullmarkt is. De voornaamste reden is dat het de kampioenen van de vorige bullmarkt zijn die nu de markt trekken. Sectoren zoals de grote banken die de winter in de wringer hebben doorgebracht. Die zitten nu in een mengeling van short squeeze en relief rally. Rommel loopt ook het snelst op. Dat is niet een karakteristiek van bullmarkten. Maar ik hoop dat ik me helemaal vergis.
De logica van deze stijging is duidelijk. We denken niet meer dat de wereld vergaat dus passen we de prijzen aan bij die veranderende visie.
Maar verder gaat het nog steeds erg slecht.

Engeland wordt afgewaardeerd van triple A naar double A en de VS staat hetzelfde te wachten. Europese banken hebben geen stress test circus moeten doorstaan. Daarvoor worden allerlei verbazende argumenten aangevoerd, ook in Nederland. Europese banken doen het niet goed, ze hebben meer leverage op hun boeken dan hun Amerikaanse collega’s, als je tenminste hun activa herwaardeert. In sommige landen, zoals Spanje zou de toestand dramatisch zijn als we wat waarheid in de cijfers zouden stoppen. Dan doen de Spanjaarden liever niet en dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk want wie heeft zin in nog meer ellende als de werkloosheid al op 17% staat?

Zo hobbelt Europa door en het is bijna verbazend dat de dollar tegen de euro zakt, zo slecht zijn de perspectieven hier. Denk even aan Italië, dat zo slecht geregeerd wordt dat het bijna niet in te denken is hoe goed en verantwoordelijk wij bezig zijn. Vergeleken bij Berlusconi’s Muppett Show althans. Iemand nog zin in een zeventienjarige vriendin die opa zegt?

We zijn bezig de Noorse kroon in te voeren als basis valuta in onze portefeuille. Geen gedoe met teruglopende olie inkomsten, gezonde economie, vergeleken met de rest in elk geval. De dollar verliest wat vluchtheuvelsteun en hop, daar gaan we naar 1,40 tegen de euro maar de euro zelf is dus ook kwetsbaar. Want naast Italë en Spanje hebben nog een bankroete Celtische tijger in het Westen en een aantal gewetenloze gangsters-en prostituées exporterende buurlanden in het Oosten. En vergeet onze Baltische wonderkinderen niet, die leren nu ook het woord implosie op school.
Oostenrijk en de rest van Oost- en Zuid-Europa: zouden de Duitsers echt zin hebben om de rekening te betalen voor hun achterland?

In de VS is er geen echt goed nieuws, behalve dat de verkopen van echte huizen positief waren, een procent of twee. De baisse die u zag kwam door appartementen. En het gaat goed met Walmart. Logisch, Walmart is goedkoop en het gaat evenredig slecht bij Saks en andere upmarket retailers. De werkloosheid stijgt nog steeds en de deflatie ook. Daardoor komen we nu in de paradoxale situatie dat we de dreiging van inflatie al voelen terwijl de deflatie nog in volle gang is. Het feest van de staatshulp moet immers gefinancierd worden en daardoor liep de lange rente een kleine 40 basispunten op.
Nu hebben we al eerder dit soort angstperiodes gehad, dus geen reden voor meer paniek dan hiervoor, maar toch, het is beter dit te weten dan verrast wakker te worden in een nachtmerrie die werkelijkheid blijkt.

Goud stijgt dan ook weer. Logisch, gezien het bovenstaande. De dollar zakt immers. Bij goud moet u goed opletten want op een prijs van $ 956 per ounce zitten we niet ver van de magische 1000 grens af. 
We hebben al wat eerdere roundophobia meegemaakt en goud zakte weer terug onder de $ 1.000. Maar een echte terugval hebben we nog niet gezien.
John Paulson, de hedge fund manager met het onoverwinnelijke imago, koopt voor miljarden goud en goudmijnen. 

De omzet van juwelen zakt hard, -25%, en dames houden zich nu en masse onledig met het smelten van hun snuisterijen.
Handelaren reizen de kleine steden van Europa af om oud goud om te zetten in klinkklare valuta. 
Sommige vrouwen, een kleine onbetrouwbare minderheid natuurlijk, houden zich door de generaties heen onledig met het verwerven van dit soort spul. Meestal staan hier gunsten tegenover, althans, zo noemt men het materialistisch inspelen op een asymmetrische libido lading. 
Als goud door de 1000 gaat is het Payday

En morgen geef ik weer een presentatie, heel kort, in het kader van onze Value avond in Dauphine. We hebben voor 925 een paar tickets beschikbaar.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: niet van toepassing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: