Smit, LNG, Ceres, Genmab en de dollar

Vorige week kwam Boskalis in het nieuws met een kredietfaciliteit van € 350 miljoen. Leuk voor Smit Internationale, waarvan we vandaag 600 aandelen kopen op € 46,85. Iedereen denkt dat Boskalis Smit gaat overnemen en onze motivatie voor de aankoop is heel eenvoudig, wij ook.
U kunt ook het commentaar van Bartjens lezen.

Bartjens stelt dat er een 30% premie betaalt moet worden aan Smit aandeelhouders. We hebben geen aanwijzingen dat dit niet zo zal zijn maar we denken wat minder, gezien de beurs. Ergens boven de € 50 ligt een opportunity. Smit rendeert nog steeds 6,5% op de huidige koers. Een mooie paid-to-wait en wedden dat de overname een feit is voor het volgende dividend wordt betaald?

We zitten wat in onze maag met PolderPortefeuille aandeel LNG, een Australisch bedrijf dat een LNG terminal bouwt en waarvan de prijs maar niet van de grond komt. Vandaag steeg het aandeel met flink volume 8,6%. We denken dat dit verband houdt met de komst van de CEO naar Europa.
Golar, de Noorse partner van LNG is niet blij, zo menen we aan te voelen. LNG schiet niet genoeg op. Het zou dus best kunnen dat de CEO een aantal minder prettige meetings zal hebben en dat de markt vooruitloopt op een nieuwe CEO of op het effect van trappen op staarten.
Afgezien daarvan is LNG niet het type aandeel dat je in deze markt moet hebben, al blijft het spotgoedkoop als je alles narekent. Maar dat effect wordt pas over twee jaar zichtbaar. Of over drie.

Ceres, ons agri fonds, steeg vrijdag 2,8% maar zonder volume.
Kort daarvoor stond het fonds even onder de $ 5, wat een discount van 37% betekent. Ongehoord hoog voor een beleggingsfonds van deze kwaliteit.
We hebben onze eigen agri aandelen opgedoekt om alles in Ceres te gooien. Ceres doet fulltime agri en kan het beter dan wij. De huidige koers is een buitenkansje voor wie op de langere termijn in deze sector wil zitten.

Op Inveztor loopt sinds kort overigens een agri draad.

Genmab is een ander zorgenkind. Ondanks goed nieuws komt het aandeel niet van de plaats. We denken dus dat we er niets van begrijpen en dat we met wat we denken dat we wel begrijpen blijkbaar verkeerd zitten.
We nemen wat gas terug en verkopen vandaag de helft van onze resterende positie op DKK 189.

Op de dollar zitten we short. Goed short, want de dollar blijft maar zakken sinds we er rond de 1,389 tegenin gingen. Vanochtend stond de dollar op 1,415, nu op 1,422.
Er lag een weerstand op 1,415, die is doorbroken op dit moment. De afgelopen periode zagen we de dollar telkens verzwakken wanneer de S&P steeg en vice versa. Dat gebeurt nu ook.
Fundamenteel denken we dat de dollar nog een stuk lager kan, maar hou het hoofd koel. Alles kan met de dollar, het is de meest gemanipuleerde valuta en de S&P de meest gemanipuleerde markt.
Binnenkort meer over die valuta’s. Het is tijd voor een beetje verse strategie.

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in Smit, LNG Ltd., Ceres Global Ag, Genmab, een shortpositie in de US Dollar en geen positie in Boskalis op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: