Tyrannosaurussen op Wall Street

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Is die rally serieus? Gaan staatsobligaties kapot, net nu iedereen ze heeft? Krijgen we weer een dollarcrisis? En wat is veilig? Dit zijn de vragen die we het vaakst horen de afgelopen dagen en terecht, we stellen ze onszelf ook.

Zolang 70% van de Amerikaanse economie gestuwd wordt door consumenten die zich onledig houden met het intrekken van voelhoorns is er weinig kans op een opleving. Behalve dat er weer nieuwe voorraden opgebouwd worden en dat sommige bedrijven weer beginnen te lopen.

Vergeet niet dat het bedrijfsleven bliksemsnel en keihard heeft ingegrepen zodra de crisis zich manifesteerde. Er werd niet meer geproduceerd, mensen konden naar huis, voorraden liepen immer op. Nu zien we Intel 1,5 miljard dollar ophalen om eigen aandelen in te kopen. Dat is geen politieke peppraat, dat is echt geld.

Halfgeleiders zijn ook een leading indicator voor de economie. Dit is een suggestie dat we de bodem achter ons hebben en het op het punt staat beter te gaan. Het is ook normaal dat je dit nog niet goed ziet, laten we even wat clichés van stal halen over effectenbeurzen die een muur van zorg over moeten om te kunnen stijgen, dat het altijd het donkerst is voor de dageraad en u kent er nog wel een paar.

Werkloosheid als leading indicator
De beren geloven hier niets van. Een korte opleving. Voorraden worden weer aangevuld maar de echte klap in commerciëel vastgoed zit er nog aan te komen en die gaat pijn doen. Veel lokale banken in de VS gaan dan failliet. Tegelijk neemt het huidige enthousiasme af want de voorraden zijn terug, de banen zijn er nog steeds niet, dus de consument blijft sparen. Amerikaanse consumenten sparen nu ongeveer 8% en zitten weer aan de top van hun na-oorlogse spaarquote.

De werkloosheid is eigenlijk een lagging indicator. Je ziet later pas de gevolgen maar je kunt ook zeggen dat in de huidige markt banenverlies een leading indicator is. Want de psychologische effecten bepalen het gedrag van degenen die nog wel een baan hebben. Pas wanneer ze denken dat ze die niet meer zullen verliezen geven die consumenten weer uit. Dan gaan ze misschien ook op zoek naar een groter huis voor een lagere prijs dan voorheen. En dan kopen ze een nieuwe pc en een nieuwe auto. Nu niet.

Tyrannosaurussen
Vorige week hadden we het hier over de ongelooflijke winsten van Goldman Sachs. Sindsdien heeft de internationale financiële pers hier geen moment over gezwegen. Betekent dit dat de crisis voorbij is?

Nee, dit betekent alleen dat Goldman en de andere partij op Wall Street die sterker uit deze crisis komt, namelijk JP Morgan, nu de twee Tyrannosaurussen in deze dierentuin zijn. Bank of America en Citigroup maakten ook winst maar dat waren eenmalige factoren en niets van de kwaliteit van de winst van Goldman. En als u denkt dat u dit lijntje kunt doortrekken naar onze staats- en semistaatbedrijfjes aan de Zuidas dan is het misschien toch goed uw enthousiasme nog even te temperen.

Door de successen van Goldman krijgen we nu een nieuw debat. Nu de Amerikaanse belastingbetaler zoveel offers heeft moeten brengen en zoveel risico loopt, is het dan nu geen goed moment om de partijen die hiervan profiteren, lees Goldman, eens wat mee te laten betalen? Reken op meer discussie in deze geest.

Smit Internationale geliefd bij Boskalis
De vraag is dus wat meer risico inhoudt. Te snel bullish worden of te lang bearish blijven. Gelukkig is er ook een middenweg. Boskalis haalde vorige week € 350 M op. Ze hebben al 25% van Smit Internationale, waarschijnlijk willen ze wat meer en stoten ze dan vervolgens een deel weer af. Er zijn meer mensen die dit denken want gisteren steeg Smit 5%.

Vandaag ligt het weer stil. Smit rendeert zelfs op de huidige koers nog 6,5%. U wordt betaald om te wachten. Geen slechte optie in deze markt.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in Smit Internationale op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: