Dalende coupons betekenen hogere aandelenkoersen

De hierna volgende column verscheen eerder op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Hopelijk neemt u het me niet kwalijk, maar vandaag ben ik zelf nieuws. Dat is vanwege een artikel over me in het FD van maandag. Het is een erg negatief stuk dat een heel tendentieus beeld van me geeft. Op mijn website staat sinds eergisteren een weerwoord van mijn hand, dat gevolgd zal worden door een tweede stuk verweer.

Inmiddels lees ik op de website van Quote een interview met Willem Middelkoop over me. Middelkoop zegt dat ik me wat heb laten meeslepen door Canadese relaties bij het aanbevelen van Canadese aandelen. Hij heeft een punt. Aan het begin van dit jaar heb ik daar zelf ook uitgebreid bij stilgestaan in een stuk getiteld Mea Culpa.

Willem Middelkoop vertrok om een eigen site te beginnen
Nu geef ik zelf geen commentaar op andere columnisten en zoek ik ook geen polemiek, maar Willem Middelkoop noemt ook nog een ander punt. Hij zegt dat hij ooit bij Inveztor, mijn website, is weggegaan vanwege die relaties, die nu door het FD aangekaart worden. En waar verder tot nader inzien niets verkeerd aan is. Hierbij dus mijn eigen standpunt.

Willem vertrok niet bij Inveztor vanwege mijn relaties met anderen maar omdat hij zijn eigen site wilde beginnen. Daar is uitgebreid over gecorrespondeerd tussen hem en mijn hoofdredacteur. Dit om te voorkomen dat dit punt een eigen leven gaat leiden.

Coupons dalen
Nu terug naar de markt. De coupons van bedrijfsobligaties worden steeds lager. Gisteren kwam er een emissie van een 7 jaars 4 5/8% lening langs van EADS, de Airbus bouwer. In het vak spreek je niet over de coupon maar over de spread over een swap en die was een heel magere 1,6%.

Dat betekent dat EADS maar 1,6% meer betaalde dan de rente waar professionals mee rekenen. Eerder dit jaar zou die opslag zeker het dubbele zijn geweest.

Nu begint er iets te kriebelen bij u denk ik. U vraagt u af waarom ik met zo’n duf verhaal kom in plaats van met iets sappigs. Lees door. Hoewel sappig, dat wordt het misschien net niet. Als de rente op die obligaties zo daalt dan zul je zien dat aandelen die nog een hoog dividend betalen er gunstiger uitkomen in vergelijking tot die obligaties. Daar kijkt de beroepshandel althans naar. Het is dan een gemakkelijke stap naar de Vivendi’s van deze wereld.

Sex aandeel niet recessie proof
Vivendi is een Frans media-en telecomconglomeraat. Het aandeel komt maar niet van zijn plaats.

 

vivendi_vs__cac40_6_augustus_2009

Rood CAC40, Blauw Vivendi. Bron: Yahoo

Een achterblijver, maar wel met een rendement van 7%. Waarom dan genoegen nemen met 4 5/8% van EADS? De rating van EADS staat een tandje hoger, op BBB+ voor de fans, maar dat justifieert niet 225 basispunten verschil. Dit is dus een rustige, conservatieve belegging hoop je dan en dat zou wel eens uit kunnen komen. Ik denk dat Vivendi zo goedkoop is gebleven doordat beleggers wat teleurgesteld zijn in het feit dat de gaming sector toch wat hinder van de recessie ondervindt. Daarom stappen we pas nu in.

Er is een aandeel dat een beetje vergelijkbaar is op dit punt. Maar dan ook alleen op dit punt. Dat is Dreamnex, het andere Franse aandeel dat we hier kort geleden aanprezen. Dreamnex is een sex aandeel en ze verdienen hun geld met een online winkel en met webcam exploitatie. De cijfers vielen vorige week wat tegen. Toch niet helemaal recessie bestendig! Dat leverde een koopgelegenheid op rond de €30. De omzet zakte van Q1 naar Q2 pro forma met ruim 8%. Wat aardig is is dat bij de sexy webcams maar liefst 50% van de omzet van abonnees komt. Daar werd een tariefverhoging van 11% goed ontvangen. De pijn zat bij de ongeregelde eh, gebruikers. Die lopen wat terug. Het dividend was vorig jaar € 2,36 per aandeel. De koers herstelt inmiddels weer naar € 32. Dat is ook een overeenkomst met Vivendi. Een dividend van ruim 7%.

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in Dreamnex en Vivendi en geen positie in EADS op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: