De consensus, Chinese brokers en de Noorse kroon

De hierna volgende column verschijnt op 925.nl, de website over alles wat telt van negen tot vijf.

Amerika had een goede sessie waarbij beleggers het nieuws optimistisch bekeken. Toll Brothers, de bouwer van het betere type huis, had een verlies dat als minder erg werd gezien. Maar er is een andere kant van deze medaille. Misschien is de recente opleving in huizenprijzen minder reëel dan we denken omdat er veel eigenaars zijn die er van afzagen hun bezit tegen afbraakprijzen te koop te zetten. Die kunnen dat nu wel doen.

Maar het is zinloos om tegen de markt in te gaan.
Elders op Inveztor heeft Jan-Willem Nijkamp het over de berenconsensus. Ik heb even rondgekeken maar ik zie die berenconsensus niet. Wat ik wel zie is dat 90% van de economen nu bullish zijn. David Rosenberg, econoom bij vermogensbeheerder Gluskin-Sheff in Toronto, merkte gisteren op dat het maar zelden gebeurt dat zoveel economen tegelijkertijd dezelfde mening hebben en gelijk krijgen.

Misschien ligt dit aan Bastiat’s observatie, namelijk dat er twee dingen zijn die tellen in een economie. Wat we zien en wat we niet zien.
Frédéric Bastiat is één van mijn favoriete Franse economen, een briljante autodidact. Hij is vooral buiten Frankrijk populair.

Daarom had ik het gisteren over een optie strategie die neerkomt op het kopen van out-of-the-money calls en puts. Die zijn niet zo duur, al werden ze deze week wel duurder, zelfs 4% op een dag.
Zo’n strategie handelt het hele probleem dat in de draad onder Nijkamp’s stuk staat af. Niet meer zeuren over wat er nou wel of niet gaat gebeuren om redenen die we niet kunnen bevroeden. Gewoon wat calls en puts kopen met strikes die ver weg liggen.
Het nadeel van zo’n constructie is dat het in de categorie Don’t Try This At Home valt. The Plunger heeft beloofd hier een opzetje over te maken en als er lezers zijn die graag vantevoren hun mening willen geven, liefst met hun optieconstructie erbij, dan is deze ochtend weer nuttig besteed.

China voelt nog steeds niet goed en we zien de regering nu roepen om hogere rente op bedrijfsobligaties. We zien ook Chinese brokers, zoals Shenyin & Wanguo Securities Co., verklaren dat er een bubbel is. Er zijn ook andere brokers die zeggen dat de Chinese markt de harde 4,7% pullback van eergisteren nodig had en dat dit niets is. Beter nog, het is gezond en nu weer zingend de paden op en de lanen in.
"Vooruit met flinke pas. Met stralend oog, en blijde zin. En goedgevulde tas."

We verkochten vorige week de helft van onze China stuff. Ik wacht op een hausse gelegenheid om de rest ook aan te lappen.
Maar kan het hoger? Waarom niet.

Ik mag die jongens van Shenyin & Wanguo Securities Co wel. Confirmation bias? Laten we hopen van niet.
Nu is mijn ervaring met brokers als volgt samen te vatten. Wanneer brokers roepen dat iets gaat stijgen gaat het stijgen of dalen.
Je hebt hier weinig aan. Soms blijft het ook op de plaats. Brokers roepen zelden dat iets gaat zakken maar tegenwoordig toch wel ietsje vaker dan vroeger. Wanneer brokers zeggen dat iets gaat dalen dan kan je twee dingen verwachten.
Of het is net enorm gedaald of het gaat inderdaad dalen. Veel betrouwbaarder. En wanneer brokers roepen dat alles goed gaat, is alles goed, of alles slecht, of iets daar tussen. Maar wanneer brokers roepen dat er een bubbel is, kijk dan uit.
Mijn ervaring met brokers die bubbel roepen is namelijk de volgende.
Er is dan een bubbel.
Wat je niet weet is wanneer die bubbel barst.
Mensen die in 1999 niet meer met de tech bubbel mee wilden doen werden ontslagen.
Gelijk hebben is leuk. Precies op tijd gelijk hebben is beter.
Ik zou zeggen, probeert u het eens.

Carrière overwegingen zijn één van de belangrijkste redenen voor beleggingsbeslissingen. Hetzelfde geldt voor een zegsman, bij een uitspraak.

Voor wie met het Noorse kronen (NOK) idee als basisvaluta heeft meegedaan even het volgende. De NOK breekt uit naar boven.
U kunt gedeeltelijk winst nemen of blijven zitten. We staan nu op NOK 8,58 tegen de euro. We zijn begonnen rond de NOK 8,90 en we zien als volgende weerstand 8,39. En dat op een dag waarop de euro tegen de dollar stijgt.

 

Michael Kraland

Michael Kraland is financier en oprichter van Inveztor. Disclaimer Kraland: een longpositie in Noorse Kronen op het moment van publiceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: