PolderPortefeuille: drie nieuwe highs, een tenbagger en een overpeinzing

In de PolderPortefeuille lopen we nu nog maar een beetje voor op de AEX. We hebben maar een kwart van de portefeuille in aandelen en de AEX per definitie 100% en dat verklaart dat we wat voorsprong verliezen.
Zijn we te voorzichtig, te kortzichtig of juist geduldig en gedisciplineerd?
Voordat we hier wat nader op ingaan eerst wat goed nieuws.
Hoewel we het Australische gas aandeel LNG door een foutje van onze kant uit de PolderPortefeuille hebben laten vallen -via een stoploss order op 48 cent die was blijven slingeren- volgen we het aandeel nog omdat er wat mensen inzitten, inclusief wijzelf.

LNG begon de week met een nieuwe high boven de $1,35. De grap met de stop loss kost ons nu anderhalf procent performance in de PP.
Er is drukke handel nu, het wachten is op een partner die het gas gaat leveren.
Extract begon de week met een spurt naar $10,30 en staat nog steeds boven de $10 en bereikt dus de tenbagger status. Zonder Xemplar waren we er nooit op gekomen, een schrale troost. Extract kwam met goed nieuws over een derde Rössing zone in Namibië.
Vorige week verdubbelden we onze positie in Vivendi. Vandaag kwam Vivendi met resultaten. De winst kwam uit op €818M tegen een Bloomberg consensus van €670M. Vivendi is actief in mobiele telecom, gaming, media. Behalve de afkalvende muziek van Universal ging vooral de gaming business van Activision Blizzard goed.
We doen meestal weinig in grote Eurostoxx aandelen, maar Vivendi was sterk achtergebleven dit jaar, het betaalt een goed dividend dat hoger ligt dan een obligatiecoupon van een vergelijkbaar bedrijf en zoals we al eerder schreven zaten we te wachten op een uitbraak van dit verhaal.

Dit is ook een goed moment om terug te komen op een eerdere discussie op de Inveztor fora. Daar werd ik aangevallen, gebeten, voor aap en erger gezet en op andere manieren met de grond gelijk gemaakt toen ik terloops suggereerde dat we dit jaar niet in een stockpickers markt zaten maar in een global macro markt.
Die mening ben ik nog steeds toegedaan maar ik denk dat hier nu voor een deel verandering in komt. Al wat het maar omdat we zelf van onze stockpicks profiteren. Tot nu toe was het, with the benefit of hindsight natuurlijk, vooral belangrijk om de zwakkere aandelen te kopen want die stegen het snelst.

Of de markt nu klaar is met de stijging of niet is een ander debat maar er zit weer muziek in het uitpikken van de juiste aandelen. Vandaar gisteren Smit eruit en vorige week Vivendi erin.
Overigens, voordat we verkeerd begrepen worden, we hebben niets speciaals met Vivendi, behalve wat hierboven al staat. Achterblijver, goede business, gerespecteerd en solide management, goede cashflow, hoog dividend. Zolang dat laatste het geval blijft kan de koers hoger en als de markt gaat zakken is het een defensief verhaal dat goed in onze visie past.

We zijn nog steeds te voorzichtig. China is nu in een bearmarkt, zoals we vorige maand zagen aankomen, toen we al onze China stukken aanlapten. Shanghai is 23% terug, waarvan maandag alleen al bijna 7%. China knijpt het krediet wat af, het ging te snel.
We zijn ons volledig bewust van onze dwaling die er uit bestaat de bearmarkt rally niet uit te zitten. We stapten eind juni uit, dat was te vroeg. De toekomst zal leren of dit een goede zet was of niet.

We zijn bang voor commerciëel onroerend goed en worden alleen maar banger wanneer we de cijfers zien. Banken hebben ondanks hun rally nog steeds giftig spul aan boord en hoeveel precies weten we niet.
Uiteindelijk zal de consument weer moeten gaan besteden. Stimulering en auto subsidies versterken de banken en verklaren die rally heel goed. En ze halen de vraag voor auto’s even naar voren. Dat is op zich niet slecht, het redt de infrastructuur van de autoindustrie. Veel leveranciers zouden anders definitief kapot gaan.
Maar we zijn bank voor de tweede golf, die er best eens in september of october aan zou kunnen komen.

Misschien krijgen we ongelijk. Laten we dat hopen.

Long LNG, Extract, Vivendi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: