Gisteren en vandaag

Eerst goede werkloosheidscijfers en toen slechte huizencijfers en daar knakte iets dat eerder op de ochtend al een keer geknakt was, namelijk het vertrouwen in de markt. Misschien slechts een stapje terug.
Misschien genoeg hausse voor dit jaar.

Ik kan me niet herinneren dat de markt na een klap ooit zo snel weer terugkwam. Dat is de reden waarom we ons aandelenbelang al eind juni terugbrachten naar een derde van de portefeuille.
We aanvaarden graag het hoongelach op de fora en misschien hebben de hoonlachers gelijk. Of we waren drie maanden te vroeg. Er is slechts één garantie die we kunnen geven en dat is dat we nooit op het laagste punt kopen en nooit op het hoogste punt verkopen. Behalve bij toeval, er gaat wel eens iets mis.

Goud zakt, de dollar stijgt maar onze Noorse kronen doen het helemaal goed, gisteren zagen we 8,53 staan. Vandaag wat lager (hoger dus qua getal) en dat is opmerkelijk want je zou zeggen dat de NOK internationaal gezien zich moet gedragen als een risico valuta en dus nu zou moeten zakken.
We zijn van plan wat winst te nemen op 845, voor een derde of een kwart van de positie.
Doel van de NOK positie was slechts onze cash wat beter te laten renderen. Daarvoor hadden we NOK bonds gekocht. Die trade valt in drie delen uiteen. We krijgen wat rente, dezelfde als op euro bonds, dan is er de bondkoers en vervolgens de valuta, de NOK, die het beter zou kunnen doen dan de euro.
Dat laatste is gebeurd. Het eerste ook. Maar over de bonds zijn we niet tevreden. Die liepen wat terug en gaan nu weer richting aankoopkoers.
Dat risico, een eerdere renteverhoging in Noorwegen dan in Europa, willen we niet lopen. We stappen uit de Noorse bonds maar houden onze NOK positie aan via een termijn transactie.

In de bedrijfsobligatie markt is het nog steeds een kwestie van meer dan tien keer zoveel vraag als aanbod. Dat zagen we deze week toen we een micro toewijzing kregen op een Anglo American obligatie en gisteren met een emissie van het Franse
media cum aerospace conglomeraat Lagardère opnieuw.
Bij Anglo kregen we een opslag van 175 bp. KPN gaat nu 15 jaars geld uit de markt halen voor een prikje. Goede zet van KPN, die veel te vroeg emiteerde voor hun vorige lening die nu een goede verkoopkandidaat is als u het papier nog hebt.

De crisis is voorbij horen we steeds, maar de schulden nemen alleen maar toe.
Er is iets dat niet klopt hier.
De kans dat aandelen het hoogste punt voor 2009 gezien hebben is reëel.
Speculatieve aandelen krijgen al tikken. Extract, een grote positie in de PolderPortefeuille, is de afgelopen dagen 20% gezakt en staat nu op 9.
Op 8,50 ligt een bodem zou je denken.
Voor de aandelenindices kunnen we nog wat lager, een kleine 20%. Of niet.
Maar we zijn in een buy the dips humeur. Eind van de maand krijg je weer al die verhalen over wat er meestal in oktober mis gaat. Brrr.
 

Michael Kraland

Reacties zijn welkom op kraland@inveztor.nl

Long EXT, NOK bonds, Anglo bonds, NOK.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: